SULTAN ABDÜLMECİD 2

Tanzimat fermanı ile yapılan yenilikler

Her bölgede imar meclisleri çalışmalar yaptı. Maliye Fransa örnek alınarak düzenlendi. Mali yetkiler defterdarlara verildi. Vergilerin belirlenmesi vilayet meclisine, toplanması vergi memurlarına bırakıldı İltizam kaldırıldı. Aşar her yörede eşit alınmaya başlandı. Hıristiyanların vergisinin Patrikhaneler aracılığıyla alınması kabul edildi. Ticari meclisler kuruldu. Ceza kanununda Fransızların kanunundan faydalanıldı. Meclis-i Maarif-i Umumiye toplanarak, ilk idadiler açıldı.

1847 yılında Mekatibi Umumiye nezareti açıldı.

1848 yılında muallim mektebi ve Harbiye kurmay sınıfı açıldı.

1850 yılına Darülmaarif adında lise, 1851 yılında bilim akademisi olan Encümen-i Daniş kuruldu.

1846 yılında Darülfünun'un temeli atıldı.

6 Eylül 1843 tarihinde askerlik yasası çıkarıldı. Bu yasayla kura yöntemi belirlenerek, süre 4-5 yıl olarak belirlendi.

Tanzimat sonrasında uygulamaları yerinde görmek isteyen Abdülmecit yurt gezilerine başladı. 1844 yılında Mudanya, İzmit, Bursa, Çanakkale, Gelibolu, Midilli, Limni ve Sakız'ı ziyaret etti. 1846 yılında Rumeli gezisini Silistre'ye kadar uzattı. Her yıl Meclis-i Valayı Ahkamı Adliyeyi nutukla açtı. 

Tanzimat sonrası ve Kırım savaşı: Devlet kurumlarındaki yenilikler, tepkiler sebebiyle istenen sonucu vermedi. İltizam yöntemine geri dönülmek zorunda kalındı. 1840 yılında kaime-i mutebere adlı ilk kağıt para çıkarıldı. Islahat çalışmaları oturtulmaya çalışılırken, Fransa ve İngiltere'nin sayesinde Lübnan ve Suriye'de 1845 yılında Maruniler ve Dürziler arasında olaylar baş gösterdi. Avusturya'ya karşı bağımsızlığını korumaya çalışan Macar'lar, 1848 ihtilallerinde Osmanlılara sığındılar. Baskılara rağmen sığınanların geri verilmemesi Avrupa'da devletin saygınlığını arttırdı. Boğdan ve Eflak'ta olan ayaklanmalar sonunda 1 Mayıs 1849 tarihinde İngilizlerle Balta limanı Antlaşması yapıldı. Kutsal yerlerle ilgili sorunlar Rusya ile Osmanlı Devletini savaşa sürükledi. Fransa Kudüs'teki Katolikler için, Rusya Ortodoksların hakları için harekete geçti. Ortodokslar için haklar isteyen notayı Osmanlıların kabul etmemesi üzerine, Eflak ve Boğdan Rusya tarafından işgal edildi. 4 Ekim 1853 yılında Rusya'ya savaş açıldı. Osmanlılar müttefikleri olan Piyemonte, Fransa ve İngiltere'nin yardımıyla Kırım Savaşını kazandı. İmzalanacak olan Paris Antlaşması öncesinde Abdülmecid'e 18 Şubat 1856 tarihinde Tanzimat Fermanı'nı tamamlayacak Islahat Fermanı ilan ettirildi. Bununla azınlıklara Rusların istediğinden daha fazla hak verilmiş oldu. Bu ayrıca Paris Antlaşmasını imzalayan ülkeler tarafından senet olarak kabul edildi. Islahat hususunda yabancılara müdahale hakkı verilmiş oldu. Bunun yanında Osmanlı Devleti Avrupa ülkeleriyle eşit haklara sahip oluyordu. Bu olayların ardından, askerlik teşkilatı yedi ordu esasına göre kuruldu. Askere Hristiyanlar da alınmaya başlandı. Maarif-i Umumiye nezareti kurularak, Avrupa'ya öğrenciler gönderildi. Meslek okulları açıldı. Yeni toprak kanunu yapıldı. Gelir ve giderler bütçeye bağlandı. Tersane yeniden düzenlendi. Abdülmecid'in farklı toplumları Osmanlı çatısında birleştirme fikri pek kabul görmedi. Bu yüzden kargaşalar çıktı. Cidde ve Karadağ'da olaylar yaşandı. Avrupalılar kurulacak bir kurulla olayları denetlemek isteyince, ülkede padişaha ve devlet erkanına karşı örgütlenmeler başladı. 14 Eylül 1859 yılında Kuleli Vakası olarak tarihe geçen örgütlenme, ihbar ile dağıtıldı. Ülkede mali kriz yaşanmaya başlamıştı. Kırım Savaşı sırasında ilk kez borç alan ülke, arka arkaya yeni borçlar aldı. Avrupalı ülkeler Islahat fermanıyla söylenenlerin gerçekleştirilmesini sağlamak için Osmanlıya bir nota verdiler. Yapılmadığı takdirde müdahale edeceklerini bildirdiler. Rusya 1860 yılında Bulgaristan ve Bosna Hersek'teki Hıristiyanların hakları için ilk çalışmayı yaparak, bir kurul tarafından incelenmesini istedi. Abdülmecit 25 Haziran 1861 tarihinde 38 yaşında vefat edince, yerine 1. Abdülaziz tahta çıktı.

SULTAN ABDÜLMECİD DÖNEMİ VAK’ALARI

Londra Konferansı (1840) (Mısırla ilgili)

Londra Konferansı (1841) (Boğazlarla ilgili)

Tanzimat Fermanı (3 Kasım 1839)

Kırım Savaşı (1853-1856)

Islahat Fermanı (1856)

Islahatlar ve Tanzimat Dönemi Yenilikleri:

Nizamiye mahkemeleri açıldı.

Demiryolu yapımına başlandı.

Kırım savaşı sırasında İngiltere’den ilk dış borç alındı. (1854)

İstanbul Darul Fünunu açıldı

Bankı Dersadet adıyla ilk Osmanlı Bankası kuruldu.

Meclisi Maarifi Umumiye (MEB) açıldı.

Askerlik 5 yıl ile sınırlandırıldı.

Askeri Baytar Okulu açıldı.

Ordunun isimi Asakiri Şahane oldu.

İlk kâğıt para Kaime basıldı.

Mülkiye Mektebi açıldı.

Kız Rüştiyeleri açıldı.

Darul Muallim açıldı. (Erkek öğretmen okulu açıldı)

Mecidiye piyasaya sürüldü.

Vilayet Nizamnamesi hazırlandı.