Bilgi ve iletişim teknolojilerinde günümüzde görülen gelişmelere işletmelerin kısa sürede senkronize ve entegrelerini sağlamak amacıyla Kanun Koyucu tarafından yeni usul ve esaslar hayata geçirilmektedir. Bu minvalde hayatımızın gerek özel kısmında gerekse mükellefiyet alanında bilgi ve iletişim teknolojileri bakımından birçok değişiklik ve yenilikler ile tanıştığımız büyük bir gerçektir. Yenilik ve değişikliklerin kümülesini e-Dönüşüm olarak isimlendirmemiz de isabetli olacağı kanaatindeyim.

Hiç şüphesiz ki güncel tanıştığımız yenilik ve değişikliklerden biride e-Tebligat uygulaması olduğundanbu yazımda siz değerli okurlarıma;

 e-Tebligat Nedir?

 e-Tebligat Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar Nelerdir?

aktarmaya çalışacağım.

e-Tebligat Nedir?

456 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile elektronik tebligat uygulamasına Kurumlar ve Gelir Vergisi Mükelleflerinde01 Ocak 2016 tarihi itibariyle başvurulması gerekirken 29.12.2015 tarih ve 29577 sayılı resmi gazete ile “5.1. Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi”, “5.2. Gelir Vergisi Mükelleflerinin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi” ve “10. Diğer Hususlar” başlıklı bölümlerinde yer alan “01.01.2016” tarihi “01 NİSAN 2016” şeklinde değiştirilmiştir.

 

Tebliği gereken elektronik imzalı evrak, elektronik tebligat sistemi kullanılmak suretiyle, VUK'nun 93. maddesinde belirtilen posta yoluyla ilmuhaberli taahhütlü veya ilan yolu ile tebliğ usullerine bağlı kalınmaksızın, muhatabın elektronik tebligat adresine tebliğ edilebilecektir. Elektronik tebligat adresi Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından internet vergi dairesi bünyesinde oluşturulacak tebliğe elverişli elektronik ortamdır.

Kurumlar ve Gelir Vergisi mükelleflerinin 01 Nisan 2016 tarihine kadar elektronik tebligat adresine sahip olabilmek için gerekli başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekmekte ve şirketler ve diğer tüzel kişiler için Tebliğ ekinde bulunan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi” formunu kurumlar ve gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

01.04.2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar ve gelir vergisi mükellefleri ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde elektronik tebligat talep bildiriminde bulunmak zorundadırlar. Elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.

e-Tebligat Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar Nelerdir?

Bildirim, kanuni temsilciler veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletname ile yetkili kılınan kişiler aracılığıyla belirtilen vergi dairesine bizzat teslim edilir.

Mükelleflere başvuruları üzerine verilen İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi elektronik tebligat adresi yerine geçmektedir. Daha önce internet vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifresi olan mükellefler bildirim formunda belirtmek suretiyle aynı kullanıcı kodu ve şifreyi elektronik tebligat alma işlemlerinde de kullanabilirler.

Mükellefler, bilgilendirme tercihleri arasında yer alan “Kısa Mesaj Servisi” ve/veya “e-Posta” kutucuklarını işaretledikleri takdirde, kendilerine tebligat yapıldığında uyarı mesajı almak yoluyla ayrıca bilgilendirileceklerdir. Tebliği gereken evrakın muhataplara elektronik tebligat sistemi ile tebliğ edilebileceği gibi Kanun'da yer verilen diğer tebligat hükümlerine (posta vasıtasıyla ilmuhaberli taahhütlü veya ilan yolu ile tebliğ) göre de tebliğ edilebileceği ifade edilmiştir.

e-Tebligat sistemine internet vergi dairesi üzerinden erişilecektir. Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) tarih itibariyle, elektronik tebligat adresi kapatılır. Kurumlar vergisi mükelleflerinin bunun dışında sistemden çıkmaları mümkün değildir. Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan belirtilen yükümlülüklere uymayanlar için Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesindeki cezai müeyyide uygulanır.

Özel Usulsüzlük Cezası Uygulanacak

Elektronik tebligat adresi alması gerektiği halde, 1 Nisan 2016 tarihine kadar almayan kurumlar vergisi mükelleflerine, 1.300 TL, kapsama giren gelir vergisi mükelleflerine ise 660 TL, özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Temennim odurki; e-tebligat uygulamasından faydalanacak olan muhatapların e-dönüşüm sürecine başarılı bir şekilde entegre olmaları suretiyle klasik ve geleneksel uyglamalardaki karşılaştıkları zorluklara maruz kalmadan marka değeri yaratma amacıyla, inovasyonel yöntemlerle, katma değeri büyük stratejik ürünleri üretmeleri yönünde kendilerini müteşebbis ruhuna kanalize etmeleridir.

Selam ve dua ile!