TARİHİ TEMAS BEKLENEN BARIŞI GETİRMEDİ

Bakan Uraloğlu'ndan Kalkınma Yolu mesajı! Projede geri sayım başladı
Bakan Uraloğlu'ndan Kalkınma Yolu mesajı! Projede geri sayım başladı
İçeriği Görüntüle

Dünya kamuoyunun gözünü diktiği Pakistan'ın başkenti İslamabad, 1979 İran İslam Devrimi'nden bu yana iki ülke arasındaki en üst düzey yüz yüze temasa ev sahipliği yaptı. Pakistan'ın arabuluculuğunda gerçekleştirilen ve barış umutlarını yeşerten müzakereler, maalesef somut bir anlaşma ile neticelenmedi. Yaklaşık 21 saat süren yoğun diplomasi trafiğinin ardından, ABD heyeti bölgeden ayrılırken tarafların karşılıklı açıklamaları masadaki görüş ayrılıklarını bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

TARAFLARDAN KARŞILIKLI SUÇLAMALAR VE ŞARTLAR

Zirve sonrası açıklamalarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran’ın Washington tarafından sunulan şartları kabul etmeyi reddettiğini belirterek İslamabad’dan ayrıldı. Vance, masada "en son ve en iyi teklif" olarak nitelendirdikleri bir anlayış metodunu bıraktıklarını ifade ederken, iki haftalık geçici ateşkes sonrası sürecin belirsizliğini koruduğunu vurguladı. Öte yandan İran tarafı, başarısızlığın nedeni olarak ABD'nin aşırı taleplerini işaret etti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, birçok noktada uzlaşı sağlansa da iki önemli meselede yaşanan fikir ayrılıklarının anlaşmayı engellediğini, görüşmelerin güvensizlik atmosferinde geçtiğini kaydetti.

HÜRMÜZ BOĞAZI VE NÜKLEER MATERYAL ÇIKMAZI

İran devlet medyasında yer alan bilgilere göre, 21 saatlik maratonun tıkanma noktaları özellikle Hürmüz Boğazı meselesi ve nükleer materyallerin ülke dışına çıkarılması gibi stratejik konular oldu. İran heyetinin ABD’yi ortak bir çerçeveye çekme girişimlerine rağmen, ABD tarafının sunduğu ağır taleplerin süreci kilitlediği öne sürüldü. Bu gelişmelerin ardından Pakistan hükümeti, her iki tarafa da itidal çağrısında bulunarak ateşkes taahhütlerine uyulması ve kalıcı barış için çabaların sürdürülmesi gerektiğini hatırlattı.

BÖLGESEL GERİLİM VE LİDERLERİN YAKLAŞIMI

Müzakere masasının dışında kalan aktörlerden gelen açıklamalar ise bölgedeki tansiyonun düşmediğini kanıtlar nitelikte. İsrail, Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine yönelik hava saldırılarına devam ederken, Başbakan Netanyahu savaşın henüz bitmediği mesajını yineledi. ABD cephesinde ise Başkan Donald Trump, bir anlaşmaya varılmasının kendisi için büyük bir önem taşımadığını ifade ederek, İran'ı askeri olarak mağlup ettikleri yönündeki görüşünü savundu. İslamabad’daki bu tarihi buluşmanın ardından bölgenin geleceği, belirsizliğini korumaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi