C vitamini, askorbik asit olarak da bilinen, suda eriyen bir vitamindir. Birçok hayvan ve bitkiler ihtiyaçları olan C vitaminini kendileri üretebilirken, insanlar C vitaminini dışarıdan almak zorundadır. Suda eriyen bir vitamin olduğundan depolanmaz ve bu nedenle, C vitamini düzenli olarak alınmalıdır.

C vitamini, özellikle sebze ve meyvelerden bolca alınabilecek bir vitamindir. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları C vitamini ihtiyacını karşılamak için önemlidir. Ancak gerekli durumlarda gıda takviyesi olarak da kullanımı önerilmektedir. Böbrek taşı riski nedeni ile günde 3 gramın üzerine kullanmamak gerekir ancak, genel anlamda güvenli bir takviyedir.

C vitamininin vücut sağlığının devamlığında çok çeşitli ve önemli görevleri vardır;

-Cilt, damar duvarı, bağırsaklar, kıkırdaklar, kaslar ve kemiklerde bulunan kolajen proteininin oluşumunda etkilidir. Kolajenler tüm vücudun iskelet yapısı olduğundan, C vitamini eksikliği tüm vücutta olumsuz sonuçlar doğurabilir.

-C vitamini kullanımının cilt sağlığı ve yara iyileşmesine katkısı bilinmektedir.

-Günlük hayatımızda sürekli olarak maruz kaldığımız, hava kirliliği, kimyasal gıda katkıları, stres gibi faktörlerle ortaya çıkan, hücreler ve dokularda oksidatif hasara neden olan serbest oksijen radikallerinin temizlenmesinde etkisi olan, güçlü bir antioksidandır.

-Bağışıklık sisteminin temel hücrelerinin, fonksiyonlarını uygun şekilde yerine getirebilmesi için C vitamininin yeterli seviyede bulunması gerekir. Bu nedenle özellikle enfeksiyon varlığında, C vitamini seviyelerini yeterli düzeyde tutabilmek için C vitamini desteği almak fayda sağlar. Bağışıklık sistemi hücrelerini koruyarak hücresel aktivitenin devamlılığına yardımcı olur.

-Fiziksel egzersiz sırasında ve sonrasında normal enerji oluşum metabolizmasına, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.

-Yapılan araştırmalar sigara kullanımının vücuttaki, C vitamini miktarının azalmasına neden olduğunu göstermiştir. Özellikle sigara kullananların mutlaka günlük C vitamini takviyesi alması gerekir.

-Ayrıca C vitamini demir emilimini artırarak da sağlığa fayda sağlar. Demir desteği gıda takviyelerini C vitamini ile birlikte kullanmak tavsiye edilir.

Tüm takviyeler için olduğu gibi, C vitamini takviyesi için de kalite çok önemlidir. Uluslararası kalite standartlarına uygun üretilmiş ürünler kullanılmalı, ürün içerisinde bulunan içeriklerin form ve miktarları mutlaka kontrol edilmeli ve bu tür ürünler mutlaka eczanelerden alınmalıdır. Herhangi bir hastalığı olanlar veya ilaç kullananlar, takviye kullanacakları zaman, hekime danışmayı ihmal etmemelidir.