16-19 Ekim 2024 tarihinde TÜYAP Fuar Kongre Merkezinde gerçekleşecek olan Konya Master Shoes Ayakkabı ve Çanta Moda Fuarı’nın geçen seneye göre çok daha fazla ilgi göreceğini aktaran Konya Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Muhammet Acar, ayrıca son zamanlarda artan sahte ayakkabı üretimi ve satışına ilişkin vatandaşları uyardı. Acar, “Uluslararası standartları taşıyan ayakkabılarda etiket olur” diye söyledi.
“KONYA AYAKKABI SEKTÖRÜNÜ DÜNYAYA PAZARLIYORUZ”
Muhammet Acar, ayakkabı sektöründe suni bir gerileme olduğunu belirterek zaten dünya genelinde sektörel bazda bir gerilemenin yaşandığına işaret etti. Bu durumun ayakkabı sektörüne has bir şey olmadığının altını çizen Muhammet Acar, hatta Türkiye şartlarında şu an en yoğun çalışanın ayakkabı sektörü olduğunu açıkladı. Türkiye’de üretilen ayakkabı çeşitliliğinin, kalitenin ve üretimin arttığını da söyleyen Acar, “Özellikle Konya Aykent Ayakkabıcılar Sanayisi’nin 80 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesi olup bununla birlikte kalitesi, kapasitesi, üretim çeşitliliği ve deri grupların olmasıyla dünya pazarında çok fazla ilgi görüyor. Biz bunu çalışmalarla daha çok geliştirmeye çalışıyoruz. Konya ayakkabı sektörünü dünyaya pazarlamaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
BU FUAR ÇOK DAHA KALABALIK OLACAK!
Konya’da ayakkabı sektöründeki gelişimin her geçen dönem arttığını vurgulayan Muhammet Acar, geçen yıl ekim ayında Konya’da uluslararası düzeyde Master Shoes Ayakkabı ve Çanta Moda Fuarı gerçekleştirdiklerini ve TÜYAP Fuar Kongre Merkezinde yaptıkları bu fuara; yurt içi ve yurt dışından temsilcilikler olmak üzere 120 firmanın katıldığını anımsattı. Bu yıl 16-19 Ekim arasında tekrardan gerçekleşecek olan fuara geçen yıldan 2 kat fazla katılımcı talebi geldiğine dikkat çeken Acar, “Şu anda 200 katılımcı firmayı geçmiş durumdayız. Fuara yaklaşık 3 ay var. Biz geçen yılın 2 katıyla çalışmaya devam ediyoruz. Bu fuarda hem yerelden hem de ulusaldan katılımlar ve yurt dışından temsilcilik açacak sektör grubu firmalar da olacak. Herkesi fuara bekliyoruz. Sektör gruplarının bu fuara özellikle gelmelerini tavsiye ederim. Bilgi dağarcıkları daha fazla artacaktır” ifadelerini kullandı.
BİR AYAKKABI FABRİKADA 30 AŞAMADAN GEÇİYOR
Fuarların Konya’daki ayakkabı sektörüne önemli katkıları olduğunu aktaran Acar, 2022 yılında Konya ayakkabı sektörünü, ayakkabı sanayisini, üretim çeşitliliğini ortaya koyan bir tanıtım filmi yaptıklarını anımsattı. Bu filmde esas amacın Konya’da üretilen ayakkabıların dünya tarafından bilinmesi olduğunu dile getiren Acar, “Biz bunu başardık. Ticaret Bakanlığı ve eski dönem Ticaret Bakanıyla görüşerek Türkiye’nin ülkelerdeki ticaret ateşeleri vasıtasıyla filmin dağılımını ve yayılımını sağladık. Dünyadaki ayakkabı sektör grupları, alım heyetleri bu filmi dikkatlice izlediler. Akabinde biz 1 yıl sonra Ayakkabı Fuarını gerçekleştirmiştik. Önce tanıtım, sonra fuar. Elimizden geldiğince Konya ayakkabı sektörünü dünyaya açmaya çalışıyoruz. Bunların sonucunda Konya, ayakkabı sektöründe dünyada bir marka şehir oldu. Nasıl ki; Almanya, İtalya, İngiltere’den bahsediliyorsa artık insanlar Türkiye ve Konya’dan bahsetmeye başladı. Bunu uluslararası camiadaki sektör gruplarının ifadesiyle söylüyorum. Avrupa’da 1 numaralı olan tarım fuarı Konya’da yapılırken, Türkiye’de 2’nci büyük fuar ise Konya Ayakkabı ve Çanta Moda Fuarı oldu. Bu tescillendi. Ayrıca Konya’mızda bay ve bayan ayakkabılarında, özellikle deri gruplarında, ihraç edilen ayakkabıların üretiminin yüzde 40’ı Konya’da yapılıyor. İhracatta da büyük payımız bulunuyor. İtalya, Almanya, İngiltere gibi 70 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunların yanında ayakkabı üretimi 30 aşamadan geçiyor. Gerçekten fabrikalarımızda zorlu bir süreç söz konusu oluyor” diye kaydetti.
SAHTE AYAKKABILARA DİKKAT!
Son zamanlarda sahte ayakkabı üretimi yapan yerlere yapılan operasyonlar çoğaldı. Hatta kanserojen içeren ayakkabılar da bulunuyor ve vatandaşlar kandırılıyor. Bu noktada Başkan Acar, ayakkabının sahte olup olmadığını vatandaşın anlayamayacağını söyleyerek bu konuda Ticaret Bakanlığı’nın geçmiş yıllarda yayımladığı bir genelge ile ayakkabılarda etiketin oluşturulmasının zorunlu olduğunu kaydetti. “Uluslararası standartları taşıyan ayakkabılarda etiket olur” diyen Acar, ayakkabının iç, dış, tabanının ne olduğu, hangi malzemeden kullanıldığını belirtme noktasında zorunluluğun bulunduğuna işaret ederek, “Vatandaş alacağı ayakkabının etiketine bakmalı. Bu etiketlerin olmadığı firmalar da var. Tüketicilerin bunlara mesafeli yaklaşması gerekiyor. Öyle sahte ayakkabılar var ki deriden ayırt edemezsiniz. Konya’da yüzde 90’ın üzerinde üretilen ayakkabıların tamamı içi-dışı deriden, insan sağlığına zarar vermeyen, tabi malzemeden yapılmış ayakkabılardır. Konya’da üretilen ayakkabılar dünyanın en ucuz ayakkabıları. Hem uygun hem de kaliteli. Biz zaten öz sermaye ile çalışıyoruz. Bu çok önemli. İnsanların ayakkabının modeline, görünüşüne aldanmamaları gerekiyor. Herkesin ayak yapıları farklıdır. Ayak yapınıza göre model seçmelisiniz. Bir bilene danışmalısınız ve çakma ayakkabıyı sağlığınız için satın almamalısınız” diye konuştu.