5 Nisan 1932 tarihinde Konya'da doğdu. İlkokul, ortaokul sonrası 1947 yılında Konya Sanat Okulu Mobilya Bölümü’nden mezun olduktan sonra İstanbul'da okudu.

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Bölümü’nden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Sonrasında da İller Bankası Ankara Bölge Müdürlüğü’nde memuriyete başladı. Bir süre sonra Bölge Müdür Yardımcılığı görevine getirildi. Bu dönemde 18 barajın yapım işini gerçekleştirdi.

FOTO  ALTI: Şendal’ın yakın dostu Prof. Mustafa Kafalı, Mehmet Şendal, Selahattin Kürşat Şendal.....

Memuriyetine devam ederken 2. üniversitesini Ankara Zafer Mimarlık Mühendislik Fakültesi’nde tamamladı

Bir süre sonra GAP ve Toprak Reformu Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi.

Lisansüstü mastırını Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’nde tamamladı.

1999 yılında emekli oldu ve memleketi Konya'ya döndü.

FOTO  ALTI: Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi.....

ÇUMRA GRUBU

1980 ihtilali sonrası Ali Altuntaş ve Doktor Ömer Yıldırım tarafından Çumra'da ÇUMRA ÇİĞKÖFTE GRUBU kurulmuştu. Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak görev yaptığım yıllarda daireden en yakın arkadaşım Mustafa Dündar kardeşim 1991 yılında Çumra'ya İlçe Müdürü olarak atanmıştı. Onun sayesinde bir süre sonra Çumra Grubu’nun cuma akşamları programına misafir olmuştum. Bu toplantılarda çiğ köfte bahanesiyle memleket meseleleri konuşulmaktaydı. Hayli ilgimi çekti. Zaten 1960'lı yıllarda gerek aile yapımızdan gerekse Üstat Necip Fazıl paralelinde hareket eden  MÜCADELE BİRLİĞİ’nden gelen ruh ile Çumra Cuma Grubu’nun daimi bir gönüllüsü olmuştum.

FOTO  ALTI: Mehmet Şendal’a Prof. Dr. Önder Kutlu imzalı Necmettin Erbakan Üniversitesi teşekkür belgesi....

Yazları birkaç ay tatil dışında ekip 1 hafta Çumra’da 1 haftada Konya'da olmak üzere cuma akşamları fikir hareketlerini sürdürürken, emekli olup memleketine geri dönen Mehmet Şendal rahmetli büyüğümüz toplantımıza davet edilmişti. Daha ilk toplantıda hepimizin ilgisini çekince, kendisini toplantılara sürekli davet ettik ve her geçen gün kendisini tanıma fırsatını bulduk.

FOTO ALTI: .Mehmet Şendal’ın yazdığı kitap....

Zaten mayası sağlam olan Şendal, İstanbul'da eğitimini sürdürürken Üstat Necip Fazıl, Nihal Atsız gibi deryalar ile tanışır. Nitekim Büyük Doğu Dergisi’ne yazan Üstat Necip Fazıl'ın yazısını Şendal tarafından, dönemin alimi Abdülhakim Arvasi hazretlerine götürülüp, yazılanın sünneti Seniye’ye uygunluğu yapıldıktan sonra birkaç gün sonra Üstat’a geri getirilmektedir.

ALPARSLAN TÜRKE İLE TANIŞMASI

Bu dönemde Milli Türk Talebe Birliği içinde de bulunan Mehmet Şendal dönemin siyasetçisi Alparslan Türkeş ile de tanışır. Ayrıca yakın arkadaşı Mustafa Kafalı ile Ötüken Dergisi icraatında da bulunur.

1973 yılından Milliyetçi Hareket Partisi’nden Konya adayı olarak seçimlere girer, fakat Milletvekillik nasip olmaz.

3 üniversite bitiren, Türkiye ve Konya'nın demokratik yapısını çok iyi bilen Şendal Rahmetli ile her geçen gün diyaloğumuz artmıştı.

2009 yılında sosyal yönümde bir artı görecek ki bana-  Muzaffer'im Profesör Mikail Bayram Hoca emekli oldu  8-10 kişi ayarlada haftada bir gün benim Meram'daki bağ evimde oturalım.

FOTO ALTI: Ayaktakiler Kayseri Milletvekili Mehmet Doğan, Mehmet Şendal, oturanlar baba Osman Şendal ve Alparslan Türkeş....

SELÇUKLU TARİHİ’ni dinleyelim dedi.

8-10 kişi derken toplantılarda sayı artmaya başladı, çevre gelişti. Bir süre sonra kendisine annem yaşında hanımının bize çay hizmeti yapmasından rahatsız olduğumu söyleyince -O zaman benim Taş Cami’nin yanındaki eski şehir evimde oturalım, sözüyle program değişti.

Selçuklu Tarihi bitince her hafta pazartesi günleri farklı hocalardan ders almaya başladık. Ufkumuz ve çevremiz her geçen gün arttı.

4 yıl kadar sonra 2012 yılında bu özverili toplantılara şekil verip Hikmet İlim ve Sanat Derneği’ni (HİSDER) kurduk.

50 kişilik bir grupla pazartesi günleri derslerimize devam ediyoruz. Tarihi, dini ilmi yönden kendimizi geliştirmenin çabası içerisindeyiz.

Rahmetli Mehmet Şendal'ın sayesinde buralara geldik.

FOTO ALTI: .Hastanede tedavi gören Mehmet Şendal’ı ziyaret etmiştim....2015 yılında HİSDER olarak Selçuklu Belediyesi ile yaptığımız proje sayesinde Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ile birlikte ata toprağı Bosna Hersek'e gidip Bilge Kral Ali İzzet Begoviç'in mücadelesini öğrenme ve o güzel topraklarda ecdadı ve tarihi eserleri görme fırsatı oldu.

O yılında başlayan fikir hareketlerimiz halen Profesör Doktor Önder Kutlu başkanlığında devam ediyorsa bunun altındaki gerçek 11 Ekim 2016 tarihinde Rahmetli olan Mehmet Şendal'ın bize verdiği fikir idealistliği olduğu bir gerçek.

Malum olduğu üzere Mehmet Şendal 2010 yılında halen başkanlığını Doktor Mustafa Güçlü'nün yaptığı Konya Aydınlar Ocağı tarafından KONYA OĞUZ BEYİ ilan edilmişti

Türkeş’i Necip Fazıl’a tanıştıran Rahmetli Mehmet Şendal çok okuyan birisi idi ve 17 bine yakın kitabı mevcuttu. Nitekim oğlu Selahattin Kürşat Şendal babasının vasiyetini yerine getirerek 4 bin adet kitap ve belgeyi Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne bağışladı. Halen bu kitaplar Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde ilim adamları ve öğrencilerin hizmetinde.

‘Vurulan vurulduğu  yerde kalıyordu!’ ‘Vurulan vurulduğu yerde kalıyordu!’

FOTO 6 ALTI: Ayaktakiler Kayseri Milletvekili Mehmet Doğan, Mehmet Şendal, oturanlar baba Osman Şendal ve Alparslan Türkeş....

FOTO 7 ALTI: Sendal rahmetlinin kabri Konya Aksinne Mezarlığı’nda....

Kaynak: Muzaffer Tulukcu