Bağışıklık sistemi tepkisi olan besin alerjisi tüketilen besin sonrası ortaya çıkan belirtilerdir. Kimi besin alerjik reaksiyon gösterirken kimi besin hiçbir alerji reaksiyonu bulunmaz. Besin alerjisi doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilmektedir. Bireyin alerjisi olduğu bir besinin proteinlere karşı tepki veren bir bağışıklık sisteminin verdiği bir reaksiyondur. Birçok besine alerji reaksiyon gösteren bağışıklık sisteminin belirli öne çıkan besinleri şunlardır. İnek sütü, balık, yer fıstığı, buğday, soya, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, kabuklu ağaç yemişleri, susam olarak dünya genlinde bu besinlerin alerji olarak kabul edilmektedir. Daha az yaygın olan gıda alerjenleri arasında mısır, sarımsak, jelatin, acı bakla, et, hardal, haşhaş tohumu ve ayçiçeği tohumları bulunur. Besin alerjilerinde bağışıklık sistemi anormal tepki verir. Alerjik reaksiyonların görülme sıklığı, genetik faktörler, yaş, beslenme alışkanlıkları ve yaşanan coğrafyaya göre farklılık gösterir. Besin alerjileri, vücut yapısı genetik olarak alerjiye eğilimli olan kişilerde ortaya çıkarken, bazı besinlerle vücudun karşılanmasından sonra gelişen bir tepkidir.

Alerji reaksiyonlarda verilen tepkiler, dil, ağız ve yüz şişmesi, ishal, kurdeşen, kusma, kaşıntı, deri dökme, nefes darlığı, düşük kan basıncı, zor sindirim, öksürük, solunum, karın krampları, baş dönmesi gibi problemlerle karşılanabilir.

Besin alerjisi testleri, alerji uzmanları tarafından en sık yapılan testler vardır. Bunlar; deri prick testleri, kan testi ve gıda yüklemesidir.

Besin etiket bilgilerine dikkat edilmelidir. Türk gıda kodeksi etiketleme yönetmenliğinde 21.maddesinde alerjen bileşenlerin ya da alerjen işlem yardımcılarının bildirimi yer almaktadır. Etiket iyi okunmalıdır.  Bu bildirge de gluten içeren tahıllar, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, laktoz, balık, yer fıstığı ürünleri, kereviz ürünleri, hardal, susam ürünleri, acı bakla ürünleri ile yumuşakça ürünleri yer almaktadır.

Besin Alerjisi ve Besin İntoleransının Farkına bakacak olursak, besin alımıyla beklenmeyen reaksiyonlar “toksik” ve “toksik olmayan” reaksiyonlar olarak ikiye ayrılır. Toksik reaksiyonlara besin zehirlenmesi olmasıyla beraber, Toksik olmayan reaksiyonlar ise iki ayrı sınıfta incelenmekte. Bunlar immünolojik (besin alerjisi) ve immünolojik olmayan (besin intoleransı) reaksiyonlardır.

Sağlıcakla kalın…