Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, belediyenin bu yıl içinde yaptığı faaliyetleri barındıran bir basın toplantısı düzenledi. Mevlâna Kültür Merkezi’nde konuşan Başkan Altay, Konya için yapılan hizmetlerin önemine değinerek, çalışmaların şehir adına hızlı bir şekilde devam edeceğini hatırlattı.             Başkan Altay, pek çok konu başlığına değindi.

‘CAMİLER ÇOCUKLARIMIZA CIVIL CIVIL OLACAK’

Birçok proje gerçekleştirdiklerini ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden Altay, çocukların ülkenin geleceği olduğunu belirterek, onları geleceğe hazırladıklarını ifade etti. ‘Güle Oynaya Cami’ye gel projesinin devam edeceğine işaret eden Altay, milli ve manevi değerlerin önemli olduğuna işaret ederek, “Konya İl Müftülüğü ile organize ettiğimiz Güle Oynaya Camiye gel projesinde sabah namazına gelen çocuklarımıza 46 bin bisiklet dağıtmıştık. 40 gün camiye gelen çocuklarımıza bisikletini takdim etmiştik. Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız bu projemizin kaldığı yerden devam edeceğini belirtmek isteriz. Evlatlarımıza yine camiye geldikleri zaman bisikletlerini hediye edeceğiz inşallah. Fakat bizim bu değerli projemizden rahatsız olanlar bazı çevreler var. Biz bu odakları çok iyi biliyoruz. Bizler bu odakların niye rahatsız duyduklarını çok iyi biliyoruz. Bu zihniyet yeni bir şey değil. Bizler bu tepkilere daha öncede defalarca şahit olduk ve tecrübe ettik. Ama her ne olursa olsun haklı davamızdan hiçbir zaman vazgeçmedik. Hayırlı olan bu yoldan ayrılmayacağız. Güle Oynaya Camiye gel projemiz ile camilerimiz çocuklarımızla beraber yine cıvıl cıvıl olacak. Bu konuda bizlerden desteklerini esirgemeyen tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu Konya için önemli bir projedir” dedi.

ASELSAN İLE İŞ BİRLİĞİ YAPYORUZ’

Akıllı şehirler planlamaları kapsamında ASELSAN ile iş birliği yürüttüklerini kaydeden Altay, “Konya’yı bir teknoloji üssü haline getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Büyükşehir olarak, bilim, teknoloji, inavasyon alanında ciddi çalışmalarımız var. ASELSAN işbirliğinde Konya’nın akıllı şehirle ilgili planlamasını yapıyoruz. Burada asıl hedefimiz akıllı şehircilik konusunda yerli ve milli standartlar oluşturmak ve bunları daha da geliştirmektir. Yaptığımız bu çalışma diğer şehirlere de inşallah örnek olacak ve akıllı şehircilik konusunda yerli ve milli uygulamalar artacaktır. Aynı zamanda bu çalışmaları Türk Dünyası Belediyeler Birliği çatısı altında da paylaşmayı ve pazarlamayı planlıyoruz. Konya olarak çok yoğun günler geçiriyoruz. Aynı gün içinde çok sayıda programa ev sahipliği yapıyoruz. Neredeyse organizasyonlara yetişemiyoruz. Bu yoğunluk yorucu gibi görünse de aslında bereketi de beraberinde getiriyor. Özellikle pandemi sebebiyle yapamadığımız ulusal ve uluslararası organizasyonları şimdi bir bir hayata geçiriyoruz. Bilim insanlarıyla, akademisyenlerle, sanatçılarla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve hemşerilerimizle sürekli bir araya geliyoruz” diye konuştu.

‘TEKNOLOJİYE ÖNEM VERİYORUZ’

Gelişen teknoloji ile beraber akıllı şehirciliğin önemine dikkat çeken Altay, “Bu konuda çağın gereklerine uygun bir şekilde hareket etmeliyiz. Konya’yı teknoloji üssü haline getirmek için göreve geldiğimizden beri birçok önemli çalışmayı ilimize kazandırdık. Akıllı şehirler uygulamalarımız ülkemizdeki diğer şehirlere ve dünyadaki diğer yerlere öncülük etmiş ve örnek olmuştur. Teknoloji Endüstri Bölgesi’nde yer tahsisini Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nın Türkiye'nin ihtiyacı olan savunma sistemlerini üretmeye devam etmektedir. Bununla beraber akıllı şehirler ile alakalı planlamalarda yapıyoruz. Yerli teknolojiler ile bunları hayata daha da çok geliştireceğiz. Burada asıl hedefimiz akıllı şehircilik konusunda yerli ve milli standartlar oluşturmak. Akıllı şehircilik alanında yerli bilgi birikimi ile planlamaları yerli teknoloji odaklı hayata geçirmek. Yaptığımız bu çalışma diğer şehirlere de inşallah örnek olacak ve akıllı şehircilik konusunda yerli ve milli uygulamalar artacaktır. Böylece ekonomiye ve istihdama da önemli katkı sağlamış olacağız. Aynı zamanda yaptığımız bu çalışmaları Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) çatısı altında da paylaşmayı ve pazarlamayı planlıyoruz. Şu an yüzde 80 oranında tamamladığımız bu projede kapsayıcı bir anlayışla çeşitli kurum ve firmalardan oluşan yaklaşık 500 paydaşımızın toplantı, birebir görüşme gibi faaliyetlerle görüşlerini aldık. Yine bu anlayışla çalışmamızın tüm aşamalarında paydaşlarımızın görüş ve fikirlerini almaya devam edeceğiz” şeklinde görüş belirtti.

‘BİLİM FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM’

Konya Bilim Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü ve 23-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirileceğini kaydeden Altay, “Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kapsül Teknoloji Platformu, Sosyal İnovasyon Ajansı, Konya Bilim Merkezi odaklı çalışmalar, metaverse, internet ve altyapı hizmetleri, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle tasarlanmış Bir Bilenle mobil uygulaması, Konya Mobil uygulaması, KOSKİ Coğrafi Bilgi Sistemi, veri çalışmaları, uydu destekli tarımsal alan analiz uygulaması ve akıllı ulaşım sistemleri hakkında önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar vatandaşlarımızın hayatını da kolaylaştırıyor. Konya’yı diğer tüm değerlerinin yanında çağın gereklerine uygun olarak bir bilim ve teknoloji şehri haline getirmek için çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘GENÇ KOMEK DOLU DOLU GEÇECEK’

Gençlerin yaz tatilini dolu dolu geçirmeleri adına birtakım hazırlıklar yaptıklarını anlatan Altay, “Yaz tatilinde çocuklarımızın tatillerini eğitimli ve donanımlu geçirmeleri ve Genç KOMEK okullarımızda güzel bir vakit geçirmeleri için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Çocuklarımız genç KOMEK ile birlikte hem eğlenirken hem de öğreniyor. Kayırlarımız 6 Haziran’da başlıyor ve 19 Haziran’a kadar devam edecek.  Milli ve manevi eğitimler, ders programları, atölye gibi etkinlikler düzenliyoruz. Eğitimlerimiz birbirinden faydalı olacaktır. Bilgehanelerimizin sayısını daha da artıracağız” dedi.

‘BİSİKLET ŞEHRİYİZ’

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 550 kilometre bisiklet yolu ile Türkiye’de tek olduklarını açıkladı. Altay, “Güvenli okul yolları projemize başladık. Bisiklet kullanan çocuklarımız ile beraber okullara gittik. Konya belediyeciliği ile hayata geçirdiğimiz projemizin amacı çocuklarımızın güvenli bir şekilde bisikletle okula gitmelerini sağlamaktır. Çocuklarımız bisikletlerle belirlenen alanda toplanıyor. Polislerimiz, zabıtalarımızın da onlara eşlik ederek adeta bir servis hizmeti yapıyor. İnşallah bisiklet kullanan insanlarımızın hiçbir güvenlik önlemi almadan tüm şehirde dolaştığı günlerde bizlere nasip olur. İşte bu yüzden araç kullanan vatandaşlarımızda bisiklet kullananlara saygılı olur. Çünkü trafikte sadece araçlar yok” diye konuştu.

‘KONYA GÜNLERİ BAŞLIYOR’

Çatalhüyük’ün Konya ve tüm dünya için önemli bir değer olduğuna işaret eden Altay, “Hemşerilerimizle bağlarımızı güçlendirmek adına Konya’yı daha çok tanıtmak amacıyla Konya günleri gerçekleştireceğiz. İnşallah 9-12 Haziran Ankara’da, Temmuz ayı içerisinde İstanbul’da ve sonrasında İzmir’de Konya günleri programları düzenleyeceğiz. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Çatalhüyük karşılama merkezinin inşası tüm hızıyla devam ediyor. Çatalhüyük’ün ruhuna uygun olarak tamamen ahşaptan yapılıyor. İçerisinde otobüs ve araçlar için park alanları olacak. Türkiye’nin en güzel karşılama merkezi olacak” diyerek sözlerini tamamladı. Öte yandan Başkan Altay, Sille’den bulunan cephaneliğin şehir merkezinden uzak bir alanda Çumra’ya taşıma çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi. Başkan, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yeni tip mühimmatını depolayabileceği standartta modern bir tesis inşa ediyoruz. Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim