Avdanlılar’dan güzel hizmetler

Her yörenin kendine özgü artıları vardır. Dini inanç ve ecdattan gelen gelenekler paralelinde son yıllarda bazı Avdanlıların Kur'an Kursu, köprü, Cenaze Namazgahı, çeşme, şadırvan garibanlara ev yapımı gibi güzelliklere imza attıkları görülmekte.

1-51

FOTO ALTI: Avdan’ın eski pilavcılarından Mevlüt İçöz.

GÖNÜL ADAMI DR. KUTSİ ÖNCÜ'NÜN HİZMETLERİ

Gariban bir aileden yetişen, Konya İmam Hatip okulunda eğitim görürken Evdireşe mevkiinden günlük 11 kilometre okula yürüyerek gidip gelerek zorluklarla hayatı geçen, 20 yıl Cihanbeyli'de doktorluk yapan ,12 yılda Konya Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimlik yapan ve halen Konya Akademi Hastanesi Başhekimi olarak mesleğini sürdüren Doktor Kutsi Öncü'nün toplum yararına 2 önemli hizmete emek verdiğine şahit oluyoruz. Doktor Öncü Cihanbeyli'de iken 1996 yılında Dernek Başkanı olduğu dönemde çabaları ile temeli atılan Parasız Öğrenci Yurdu’nu 13 ay sonunda tamamlayıp İmam Hatip ve Endüstri Meslek lisesi öğrencilerinin yararlanmasının önünü açmıştı. Gayet de lüks olan bu yurttan halen 80 öğrenci yaralanmakta. Sosyalliği ile ön plana çıkan Doktor Kutsi Öncü fakir-fukaraya olan duyarlığı nedeniyle çevresindeki dostlardan aldığı destek ile ihtiyaçlı olup açıkta kalan 5 aileye ev yaptırıverdi. 1997 yılında Akşehir'de göç edip Cihanbeyli'ye gelen Recep Cesur adında bir aileye Cihanbeyli'de bir evi yaptıran Doktor Kutsi Öncü, aynı şekilde 2020 yılında Akören Karahüyük'te Recep Çınar ,2021 yılında toprağı Avdan da Mevlüt Süner, 2022 yılında da Saraçoğlu'nda Remzi Duman ve Akören'de Selvinaz Gök'e önderliği ile yaptırdığı evlerde halen bu aileler ikamet etmektedirler.

2-50

FOTO ALTI : Kur'an Kursu için büyük fedakarlık yapan, İstanbul’da hayatını sürdüren İşadamı Sefer Gök. 

Üretici karşılık bekliyor! Üretici karşılık bekliyor!

Doktor Bey'in bu çabasına destek olanlar: Avdan'da yaşayan Ramazan Çelik, Adana Çevre Yolunda mesleğini sürdüren Mesut Şakar gibi hayırseverler.

AVDAN CAMİLERİ VE KUR'AN KURSU YAPTIRMA VE YAŞATMA DERNEĞİ

2018 yılı başlarında, Avdan'da ve Konya'da görev yapan Mustafa Çürük, Ahmet Koç, Feridun Kutlu, Yusuf Kara ve İbrahim İlaslan Avdan Camileri ve Kur'an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneğini kurdular. Küçük ve kullanılmayacak durumda olan Kur'an Kursu’nun günün şartlarına uygun olarak yenisinin yapılması için kolları sıvadılar. Mülkiyeti Köy Tüzel Kişiliği'nde olması, Avdan Belediyesi'ninde kapanmış olması nedeniyle mülkiyeti Akören Belediyesi'ne geçen eski Kur'an Kursu binası için dönemin Belediye Başkanı Ekrem Tulukcu'nun da anlayış göstermesi üzerine Dernek Yönetimi konuyu Avdan kamuoyuna duyurmakta gecikmediler.

3-47

FOTO ALTI : Mevlüt Kaya hayrına Cevizli Cami, lojmanı İki sarnıç, İki köprü yaptıran hayırsever.

15 Temmuz 2018 tarihinde inşaat başladılar ve en büyük destek Avdanlı olan İstanbul'daki iş adamı Sefer Gök'ten geldi.

17-9

FOTO ALTI: Mevlüt Süner’e Avdan’da yapılan ev

Konya'da Aytek Seramik sahibi Mesut Şakar SRT Dişli Sanayi A.Ş. sahibi Salih Baltacı, Avdan Boya sahibi İsmail Örs ve yurt dışında ve yurt içindeki birçok Avdanlı'nın katkıları ile 9 Aralık 2018 tarihinde inşaatının kabası bitirilmiş oldu.

18-6

FOTO ALTI : SRT Dişli Salih Baltacı Baba memleketini unutmadı. Oğlu Serhat ile Konya 3.Organize’de mesleğini sürdürüyor.

Aynı tarihlerde Akören Eğitime Destek Platformu temsilcisi Muzaffer Tulukcu'nunda teşvikiyle dönemin Akören kaymakamı İhsan Mazkar'ında katkıları ile Avdan Kur'an kursu 2019 yaz kurslarında hizmetlerine başladı. Karakuş Mobilya, Ahmet ve Abdullah Karakuş kardeşler de katkıda bulunmuşlardı. Özellikle iş adamı Sefer Gök'ün önemli katkısı ile kısa sürede 3 bayan öğretici ile faaliyetlerini sürdüren Avdan Kur'an Kursu binasının yapımında isimlerinin açıklanmasını istemeyenler dahil tüm emeği geçenlere Dernek yönetimi teşekkür etti.

4-42

FOTO ALTI : Ramazan Şerif Öncü 1930 yılında 15 yaşında İstanbul’da manavlığa başlamıştı.

 Kur'an Kursu Derneği faaliyetlerine ilave memleketleri Avdan'ı unutmayan Avrupa’daki Avdanlılar’da eksik değil. Konya 3. Organize Sanayide, oğlu Serhat Baltacı ile SRC Dişli firmasında üretim yapan Salih Baltacı cenaze namazlarının kılındığı, duaların edildiği yere Çeşme ve oturma birimi yaptırması, rahmetli Mevlüt Kaya'nın Cevizli Camii Evi'nin yanına yaptırdığı köprü, Arpalı mevkiine yaptırdığı sarnıç, Aşağı Camiye yaptırdığı şadırvan, İnercik mevkisine yaptırdığı köprü, Küçük Ekiz mevkisine yaptırdığı sarnıç ve Yukarı Cami'ye yaptırdığı şadırvan bu konudaki güzel örnekler. Bunlara ilave İbrahim Çalışkan'ın Yukarı Cami'ye yaptırdığı şadırvan ve güneş enerjisi, İsmail İçöz’ün Aşağı Cami'ye yaptırdığı şadırvan ve güneş enerjisi Avdanlıların memleketlerine olan duyarlılıklarını göstermekte.

5-34

FOTO ALTI: Letif Alısı (Ali Ertürk) 1960-80’li yıllarda otobüsçülük, muhtarlık ve bakkallık yapmıştı.

AVDAN'DA ESKİ MESLEKLER

Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi 1960'lı yıllar öncesi Avdan'da da kalaycı, kuyu kazıcıları, marangoz, demirci, leblebici, inşaat ustası, nalbant, terzi ve kahvehane bakkal çalıştıranı eksik değildi.

6-39

FOTO ALTI: Meyveciliği profesyonel düzeyde yapan Ali Burga mesleğini Adana’da sürdürüyor.

İşte bu meslekte hatırlanabilenler:

Kalaycı: Mustafa Alan, Mustafa Çürük.

7-36

FOTO ALTI: Akören’de Selvinaz Gök’e yapılan ev.

Demirci: Mustafa Baş, Mustafa Örs, Murat Yüksel, Mustafa İlaslan.

Nalbant: Ali Sever, Mevlüt İçöz, Mustafa Kaçar.

Kuyu ve Sarnıç Kazıcıları: Ramazan Güneş, Mustafa Kaçar, Hasan Tontur

Marangoz: Mehmet İlaslan, Ali Öksüz (aynı zamanda inşaat ustası)

Kağnı, balta, keser, kazma ustaları: İsmail Örs, Ali Demirel

8-33

FOTO ALTI: Akören Karahüyük’te Recep Cesur’a yapılan ev.

Terzi: Ahmet Güzel

Bakkallar: Tahir Yıldırım, Hacı Hüseyin Güzel, Ali Ertürk, Ahmet Doğan, Haydar Güzel, Hasan Keklik, İbrahim Akpınar

Kahvehane çalıştıranlar: Mehmet Bağcı, Mustafa Öz, Arif Güneş ve kardeşleri, Mustafa Kostak, Ahmet Doğan, İbrahim Cirikli, Durmuş Marsak, Mehmet Kostak, Celal Öz

Tütüncü: Ali Karacigay (Ağma, parayı eli ile bilirdi)

Otobüsçü: Ali Ertürk

14-29

FOTO ALTI: Aşağı Cami minare inşaatı Muhtar Mustafa Öz ve fedakar Avdanlılar.

AVDANLILARIN MEYVECİLİĞİ

Rızık mücadelesi için Avdanlıların bir tercihi de MEYVE İŞÇİLİĞİ ile ilgili ilgilendikleri görülmekte.

1952 yıllarında başlayan, emek getiren bu işçilik eskisi kadar yoğun olmasa da Hala devam etmekte.

15-18

FOTO ALTI: Avdan’ın meyvecileri işbaşında. 

Doktor Kutsi Öncü'nün babası Ramazan Şerif Öncü Efendi 1952 yılında Konya dışında meyve ticaretiyle uğraşmaya başladı. Bunun devamında da 1963 yılında da o yıllarda köy olan bugünkü Yaylapınar Mahallesi'nden Konya dönümü ile 7 dönüme yakın yer alarak kerpiçten bir ev yapıp ailesini Avdan'dan Konya'ya getirdi. Sonrasında da 500 kadar meyve fidanı dikti .O tarihe kadar Avdanlıların bu konuda bir bilgi ve alışkanlıkları yoktu .Bunu gören Avdanlılar köylerine elma fidanı dikmeye başladılar. Tüm bunların devamında da 1960’lı yıllarla birlikte Avdanlılar Türkiye'nin birçok yöresinde meyve işçiliği yaparak geçimlerini sağlamaya başladılar. İşte Avdanlıların bu konuda emeklerinin geçtiği yerler.

11-31

FOTO ALTI : İşadamı Salih Baltacı’nın yaptırdığı çeşme ve cenaze namazlarının kılındığı tesis hemşehrilerine hizmete ediyor.

Manisa Dombaylı, İzmir Menemen, Isparta, Burdur, Bursa Gürsu, Malatya, Iğdır, Mersin, Eğirdir, Niğde Çamardı, Denizli, Karaman, Çanakkale.

Ramazan Şerif Öncü sonrası, meyve çavuşçuluğu yapan Bestami Kostak, Adem Uslu, Mehmet Karacigay, Hüseyin Harman, Narenciye işiyle uğraşan Ali Burga gibi isimlerin organizesi ile 40 civarında Avdanlı'nın rızıklarını meyve işçiliği yaparak kazandıkları bilinmekte.

16-15

FOTO ALTI : Eski kalaycı ve leblebi ustası Mustafa Çürük torunlarıyla.

 Bu konuda hatırlanabilen isimler: Ramazan Şen, Übeyit Öncü, İbrahim Depeli, Abdullah Öz, Murat Büyüktepe, İsmail Güneş, Haydar Parlar, Ali Demirel, Rıza Kaya, Hüseyin Şahin, Mevlüt Parlar, İsmet Şahin, Hüsnü Öz, Mustafa Ekiz.

Çalışan ekibe aşçılık yapanlar: Hasan Yüksel, Mehmet Bilici ve Yakup Öksüz

11-32

FOTO ALTI : Avdan Camileri ve Kur'an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetimi: Ahmet Koç, Mustafa Çürük, İbrahim İlarslan, Feridun Kutlu ve Yusuf Kara Virane eski Kursun önünde.

AVDANLILAR İSTANBUL’DA

Beyşehir, Derebucak, Gencek, Huğlu, Hüyük yöresinde yaşananlar rızk mücadelesi için İzmir’i tercih ederken, Bozkır yöresinde yaşayan dağlıların İstanbul’u tercih ettikleri görünmekte. 1930-1940’lı yıllarda çok az sayıda Avdanlı’nın ekmek kapısı için İstanbul’da mücadele ettikleri bilinmekte. Buna örnek 1915 doğumlu Rahmetli Ramazan Şerif Öncü askerlik öncesi 1930-1935 yılları arasında İstanbul Büyükada’da manav dükkanı açarak hayatını kazanma mücadelesinde bulunduğu bir tarihi vaka. Avdanlılar genelde İstanbul’da manavcılık ve ayakkabıcılık yaptığı görülür. Bu konuda bazı Avdanlılar’ın İstanbul’da kısa süre mücadele verip, Avrupa’ya geçtiği, bazılarının da Konya’ya gerekirse Avdan’a geri döndükleri bilinmekte.

10-31

FOTO ALTI: Dr. Kutsi Öncü’nün önderliğinde Saracoğlu’na yapılan ev.

Hayat mücadelesi için İstanbul’a gelen Avdanlılar’dan hatırlanabilen isimler: Letiflerin İlyas Ertürk, Koca Ramazan Çavuş, Durmuş Fakı, Ali Kumru, Uğur Kumru, Sefer Gök, Mustafa Çatal, Durmuş Hasan Yüksel, Halil Büyük, Ramazan Gürsoy, Macur Ramazan, Mehmet Fakı, Hüseyin Ay, Ramazan Yorulmaz, Ballı Hasan, Mehmet Tulumlu, Haydar Parlar, Mehmet Kumru, Mehmet Gök, A. Rıza Kemençe, Celal Kemençe, Mehmet Kemençe, Celal Kemençe, Mehmet Kemençe, Rıza Tulumlu, İdris Tulumlu, İsmail Tulumlu, Hasan Tosun, Mehmet Tosun, Haydar Parlar, Celal Öz, Yusuf Fakı, Mevlüt Uslu, Ergül Uslu, İsmail Güler, Murat Kader, Mevlüt Örs, Ramazan Şeker, Mehmet Bayrak, Mehmet Bağcı, Mehmet Dutar, Ahmet Aydın, Mustafa Aydın, Mehmet Avcı, Ali Ekim, Mustafa Keman, Musa Büyüktepe, Mustafa Çelik.

9-31

FOTO ALTI: Çok kısa sürede hizmete başlayan yeni Kur'an Kursu.

Bu isimlerinin içerisinde Sefer Gök gibi birkaç tane de olsa hayat mücadelesinde başarılı olarak iş insanı olan Avdanlılar’ın da olduğu bilinmekte.

İstanbul Büyükada’da manavlık yapanlar: Ali Akpınar, İbrahim Akpınar, İbrahim Balcı, Osman Şeker, Bayram Kabakçı, Abdullah Hulku.

Geçmiş yıllarda hayat mücadelesi için özellikle Ege bölgesine giderek üzüm bağlarında çapa işi yapan Avdanlılar’ın da olduğu görülmekte. Bu konuda Manisa yöresinin bu konun merkezi olduğu bilinmekte. Mehmet Çetme, Mehmet Yüksel, Osman Ayral, Ramazan Şeker, Süleyman Kutlu: bu konuda hatırlanabilen isimler.

13-24

FOTO ALTI: Yaptığı güzel çalışmalardan dolayı Akörenliler adına Dr. Kutsi Öncü’ye Dr. Ömer Yıldırım ve Vali Yardımcısı Mehmet Aydın tarafından şilt taktim edilmişti.

MUZAFFER TULUKCU

Editör: Birkan Bakay