Hayatını eğitime adayan Konya eski Milli Eğitim Müdürü ve Eski Milli Eğitim Bakanlık Müşaviri Mustafa Kemal Yılmaz, geçtiğimiz günlerde, ardından hala kaleme aldığı eserler bırakarak hayatını kaybetmişti. Eğitimde disiplinin başarı getireceği bilinciyle hareket eden ve bütün bir ömrünü de o şekilde geçiren Yılmaz’ın hayatını, hatıratlarıyla kızı Meşkure Yılmaz anlattı. Babası gibi eğitimci olan Meşkure Yılmaz’ın kaleminden merhum Yılmaz’la ilgili aktardıkları:
Babam idealist düşüncelerle Bursa yerine Bozkır orta okul müdürlüğünü tercih ederek gittiğimiz sene ilkokula ben orada başladım. Babam okulun işlerine o kadar yoğunlaşmıştı ki beni okula kaydettirmeye okulun kâtibi rahmetli Hulusi amca götürmüştü. Babam ülkenin içinde bulunduğu 2. Dünya Savaşı yıllarında çok zor şartlarda geçirdiği öğrencilik hayatını hiç unutmamıştı. Hemşerilerinin bu sıkıntıyı çekmemeleri için Bozkır’a lise açmak amacıyla gitmişti ve onu da başarmıştı. Konuyu Bozkır’a gidişini orada yaşadıklarını ve Bozkır’dan ayrılışını Bozkır Masalı kitabında yazmıştı. Öğrencilerin bir kısmı yine köylerden Bozkır’a geliyorlardı ama en azından yakın mesafelerdi. Babam akşamları evde oturmaz öğrencilerin kaldıkları evlere giderek onların ders çalışıp çalışmadıklarını kontrol ederdi. Bu disiplin sayesinde Bozkır Lisesinden mezun olan öğrencilerden önemli bir kısmı üniversitelere gittiler. Meslek sahibi olan öğrenciler aynı zamanda çok vefalıydılar. Babamı sağlığında arayıp ziyaret ettikleri gibi önemli bir kısmı son görevlerini yerine getirmek için cenazesine de katıldılar. Bu vesile ile onlara ve cenazeye, baş sağlığına gelen hemşerilerimize, akrabalarımıza ve dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz.
DİSİPLİNİ, YALNIZCA İŞİNE KARŞI DEĞİLDİ
Babam emeklilik dilekçesini verdiğinde bile günlük ders planını yapar, (Konya Maarif Koleji) nöbetçi olduğunda akşamdan tıraşını olur, giyeceği kıyafetini hazırlardı. Bu alışkanlıkları hep ondan görerek biz de aynı iş disiplinine sahip olduk.
Babam idealist bir eğitimciydi. İşine dört elle sarılırdı. Bunun yanında çok iyi bir eş ve babaydı. Anneme çok değer verirdi. Bozkır’dan Konya’ya gidip geldiğinde bize üçgen kalem, Ayşegül Tatilde gibi çocuk kitapları getirirdi. Bugünün çocukları için bunlar çok önemsiz gelebilir fakat o gün için çok kıymetliydi ve az çocuk da bulunurdu. Renkli ofset basım hikâye kitapları o zaman çok lükstü. Ara ara derslerimizi kontrol ederdi bu kontroller bir baba gibi değil müdür gibi olurdu. Başta kendisi olmak üzere bütün ailenin giyimine çok önem verirdi. Her şey biz istemeden alınırdı. Bu durum çocukluk ve gençlik çağımızda hep böyle oldu.
‘AİLESİNE DE ÖNEM VEREN BİR BABA VE İYİ BİR EŞTİ’
Giyime gösterilen önem eve ve eşyalara da yansırdı her şeyin düzgün olmasını ister kendisi de buna katkı sağlardı. Taşındığımız bir evde kaloriferler yanmadı. Sobayı annem yakıyordu, babam annem yorulmasın diye bir haftalık odun-kömürü çatıdan balkona taşırdı. Hepimizin ayakkabı-bot ne varsa haftalık boyardı. Çocukluğumuzda semt pazarları yoktu. Marketlerde sebze-meyve satılmadığı için babam hangi semtte oturursak oturalım her pazar mutlaka Macur Pazarına giderdi. Tatil yapmanın belli bir azınlığa mahsus olduğu yıllarda bizi tatile götürürdü. 11 Şubat 2025’te kaybettiğimiz eğitimci-yazar, şair canım babama Allah’tan rahmet diliyorum.
HAYATININ SON DEMLERİNDE DAHİ KALEMİ ELİNDEN DÜŞÜRMEDİ
Eğitimci-yazar ve şair Mustafa Kemal Yılmaz, emek verip yetiştirdiği birçok öğrencinin yanı sıra bir tanesi geçen yıl olmak üzere ardında 11 tane yazılı eser bıraktı. Baskıya hazırlanan 7 eseri daha bulunan Yılmaz, yaşına rağmen ömrünün son demlerinde dahi kalemi elden düşürmedi.
Yılmaz’ın basılan eserleri şu şekilde: İkindi Çağrıları (Şiir, 1962), Vatanın Bağrında Zalimler, Masumlar, Tanıklar ve Yazabildiklerim (Yakın tarihimizle ilgili araştırma, inceleme, tespitler ve anılar, 2006), A dünya o dünya I. (Şiirler, 2006), A dünya o dünya II. (Şiirler, 2006), Karanlık Savaş ve E-Posta (Yakın tarihimiz ile ilgili araştırma, inceleme, tespitler, Ergenekon Olayı, Sınır Ötesi Operasyon, analizler, çareler, kimi mektuplar, 2008), Aydınlığa Yürümek (Yorumlar, tarihler, tespit ve analizler, 2010), Milli Eğitimin Aydınlanmadaki Yeri, Alınan Sonuçlar ve Yeniden İnşası (Milli Eğitimle ilgili görüşler, tahliller ve sistem değişiklikleri üzerine yeni teklif kavramlar, 2011), Eğitimin Işığında Aydınlanmanın Şifreleri (Eğitimle ilgili görüşler, tahliller ve eğitimin yeri ve önemi, 2016), Dostlar Yorumlarıyla Beni Anlatır (Daha önce yayınlanan kitaplar hakkında gazete ve dergilerde çıkan yazılardan seçmeler, 2022), Günlüklerden Güne Düşenler (2024).
Baskıya hazırlanan eserleri ise; Günlüklerden Güne Düşenler II, Ortak Değerlerimizden Seçmeler, Derleyebildiklerim, Akılda Kalanlar, Köy Hikayeleri, Hayatım, Muhtar Bedir.