Karatay Müftülüğüne bağlı olarak 2007 yılından bu yana hizmetine devam eden Hale Kız Kur’an Kursu 200 öğrenci kapasitesi ile Eğitim Öğretim Faaliyetlerine devam ediyor. Hale Kız Kur’an Kursu eğitim faaliyetlerine başladığı günden bu yana 7 bin 500 öğrenci eğitim aldı.  Hale Kız Kur’an Kursu Yöneticisi Zübeyde Çelik, kursları hakkında bilgi verdi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Zübeyde Çelik, 2010 yılından beri Karatay Hale Kız Kur’an Kursu Yöneticisi olarak görev yapmaktayım. 1981 yılında ilk defa Çumra ‘da göreve başladım. Çumra İmam Hatip Lisesi ve Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okudum. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesinde yüksek lisansımı tamamladım. Halen Uzman Öğretici olarak görevime devam etmekteyim.

Kursunuz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kursumuz 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Karatay Müftülüğü bünyesinde eğitim öğretime başlamıştır. 75 Yatılı ve toplamda 200 öğrenci kapasiteli kursumuzda 5 hafız, 4 ihtiyaç odaklı 1 Kur’an-ı Anlama Temel Öğretim Programı (Arapça) sınıfı olmak üzere toplamda 10 sınıfımız, yatakhane, kütüphane, revir, konferans salonu, rehber odası, idare, öğretmenler odası bulunmaktadır. 9 kadrolu, 2 fahri öğretici olmak üzere 11 öğretici, 2 aşçı, 2 temizlik görevlisi, 1 danışma görevlisi, 1 sekreter ve 4 belletmen ile eğitim öğretim devam etmektedir. Hafızlık sınıflarımızda, temel talim ve tecvit bilgilerine uygun ezber derslerine ilaveten, dini bilgiler dersi ve öğrencilerin motivasyon ve sosyal becerilerini artırmak amacıyla sosyal etkinlik ve rehberlik dersleri de yer almaktadır. İhtiyaç odaklı sınıflarımızda Kur’an-ı Kerim okuma, anlama, dua ve sure ezberlemenin yanı sıra temel dini bilgiler, İslam’ın İnanç esasları, ibadetler, ahlaki değerler ve Hz. Peygamber (sav)’in örnek hayatı dersleri işlenmektedir. Öğrencilerimizin Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler noktasında temel düzeyde bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Kur’an-ı Anlama Temel Öğretim Programı (Arapça) sınıfımızda, hafızlık eğitimini başarıyla tamamlamış öğrencilerin temel düzeyde Arapçayı öğrenerek Kur’an’ın anlam dünyasına vakıf olmalarına katkı sağlamak ve Arapça dil becerilerini geliştirmek amacıyla, dinleme-konuşma, okuma anlama, yazma dersleri yer almaktadır.

 

Kursunuzda şu ana kadar kaç öğrenci eğitim aldı devam eden öğrenci sayınız nedir?

Eğitim öğretim faaliyetlerimize başladığımız günden beri 7 bin 600 öğrencimiz eğitim almıştır. Kursumuzda şu an hafızlık sınıflarımızda 54, ihtiyaç odaklı sınıflarımızda 73, Kur’an-ı Anlama Temel Öğretim Programımızda 18 öğrenci olmak üzere genel öğrenci sayımız 145’tir. Yaz kursumuzda ise ortalama 250 öğrenci eğitim görmektedir.

 

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Kursumuzda Diyanet İşleri Başkanlığı mevzuatı ve müfredatı uygulanmaktadır. Hafızlık yapmak isteyen öğrencilerimiz ihtiyaç odaklı sınıflarda eğitimini tamamladıktan sonra Karatay İlçe Müftülüğü Hafızlık tespit ve takip komisyonu tarafından yeterli görülen öğrencilerimiz hafız hazırlık sınıfına kaydedilir. Hafız hazırlık sınıfında ki öğrencilerimizin tashihi huruf, mahreç, tecvid ve talim becerileri daha da geliştirilerek, bir taraftan da ezber çalışması yaptırılır. 3 dönem hafız hazırlık, 6 dönemde hafızlık olmak üzere 9 dönemde öğrencilerimizin hafızlığını tamamlaması beklenir. Bu süreç içerisinde öğrenciler Hafızlık Tespit ve Takip komisyonu tarafından belli aralıklarla takip edilir. Hafızlığa başlayan öğrencilerimiz Osmanlı’dan günümüze kadar gelen klasik hafızlık sistemiyle hafızlıklarını tamamlarlar.  Hafızlığını bitiren öğrenci Hafızlık Tespit ve Takip Komisyonu tarafından yeterli görüldüğünde Hafızlık Tespit Sınavına girerek mezun olurlar.

Konya çok güzel bir şehir Konya çok güzel bir şehir

Kursunuzda eğitim alan öğrencilere yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Kursumuzda eğitim alan öğrencilerimize yönelik moral ve motivasyon artırıcı faaliyetler düzenliyoruz. Bunlar şehir dışı gezileri, şehir içi geziler, sinema, müze gezileri, tarihi camilerde tanıtıcı programlar, kurs içinde farklı alanlarda yapılan yarışmalar, özel gün ve gecelerde çeşitli etkinlikler, alanında uzman kişiler ile eğitimler, öğrencilerimizin aktif katılımlarını sağlamak için eğlenceli ve eğitici programlar, pona çalışmaları, mezuniyet programları ve taç giyme merasimi gibi bir çok alan da faaliyetler yapılmaktadır.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Kursumuz kuruluşundan beri birçok derece elde etmiştir. Bunlardan bazıları; 2012 yılı 40 Hadis Ezbere okuma il 1.2013 yılı 40 Hadis Ezbere okuma il 2. 2014 yılı Kur’an-ı Kerimi Güzel okuma ilçe 2.si, 2015 yılı 40 Hadis  Ezbere okuma ilçe 2. Si, 2015 yılı İstiklal marşı ilçe 2.si, 2015 yılı Temel Dini Bilgiler ilçe 1.si 2015 yılı Hafızlık Sınavı 1.si, 2016 yılı Kur’an-ı Kerim Güzel Okuma ilçe 3.sü, 2016 yılı Dini Bilgiler Yarışması il 3.sü, 2017 yılı Dini Bilgiler Yarışması ilçe 2.si, 2020 yılı Kur’an-ı Kerim’i Yüzünden Güzel Okuma İlçe 1.si, 2020 yılı Kur’an-ı Kerim’i Yüzünden Güzel okuma il 1.si, 2020 yılı Kur’an-ı Kerimi Yüzünden Güzel okuma Bölge 3.sü, 2021 yılı Kur’an-ı Kerimi Yüzünden güzel Okuma il 1.si, 2024 yılı 12 Mart İstiklal Marşı Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma şiir okuma yarışması ilçe1. Ve 2.si.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Hafız kelime anlamı olarak “koruyan” demektir. Bu açıdan bakınca Kur’an hafızı Kur’an-ı Kerim’in öngördüğü yaşantıyı koruyup temsil eden olmalıdır. İslam’ın temsili açısından hafızlık önemlidir. Tabi burada hafız olan kişinin de bu temsil bilincinde olması önemlidir. Biz yetiştirdiğimiz hafızlarımıza bu düşünceyi aşılamaya önem vermekteyiz. Peygamberimiz Sav’ın Kur’an-ı Kerimi ezberleyen kişilerin meleklerle birlikte bulunduğu ve hafızın kıyamette nurdan bir taçla taçlandırılacağına dair müjdeleri vb. hadisi şeriflerde, İslam dünyasında hafızlığı önemli hale getiren temel etkendir. Ecdadımızda hafızlığa büyük önem vermiştir. Örneğin, Fatih Sultan Mehmet Türbesinde hafızlar kesintisiz yaklaşık 400 yıl Kur’an okumuş, kutsal emanetlerin Yavuz Sultan Selim tarafından İstanbul’a getirilmesinden Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar hafızlar kesintisiz Kur’an okumuştur. Evliya Çelebide Seyahatnamesinde o dönemde (1630’lar) İstanbul’da ki nüfusun az olduğu bir dönemde 9 bin hafız bulunduğunu bunların 3 bin tanesinin kadın olduğunu bildirmiştir.

Türkiye’deki hafızlık çalışmalarını nasıl görüyorsunuz? Konya bu konuda başarılı mı?

Türkiye de hafızlık müessesi, maddi imkanlar ve fiziki imkanlar bakımından dünyada ki pek çok Müslüman ülkeye göre son derece iyi durumdadır. Devletimizin ve vakıf ve dernekler aracılığıyla vatandaşlarımızın destekleriyle, kurslarımızda öğrencilerimize her türlü imkan sunulabilmekte, Diyanet İşleri Başkanlığı bunların daha da iyi duruma gelmesi için çalışmalar yapmaktadır. Eğitim sistemi açısından da hafızların ders durumları titizlikle takip edilmekte, bu takip Diyanet İşleri Başkanlığı Hafızlık Eğitim Komisyonu tarafından kayıt altına alınmaktadır. Ezber Usulü olarak günümüzde kısa sürede biten farklı hafızlık ezber yöntemleri uygulanmakta fakat bizim kurslarımızda hafızlara dönüşlü-tekrarlı klasik sistem uygulanmaktadır. Bizim uyguladığımız bu sistem daha kalıcı ve kaliteli bir hıfz sağlamaktadır. Konya özelinde söyleyecek olursak, şehrimiz bu alanda ülkemizde ki en çok hafız yetiştiren, başarılı şehirlerden birisidir. Konya halkı hafızlığa önem verir ve kurslarımıza destek olurlar. Şehrimizde hafızlık eğitiminde öğrencilerin hazırlık aşamasından başlayarak beceri ve kapasiteleri doğrultusunda hocaların eşlik etmesiyle yollarını çizmeye başlarlar. Talim, tecvid, meharici huruf ve tashih-i huruf eğitimleriyle birlikte ek ezberleri dediğimiz Yasin, Nebe, Mülk, Fetih gibi beli süreleri ezberlemeye başlarlar. Öğrencilerin bu süreçte hafızlık için yeterli olup olmadığına bakılarak, bir üst seviye ve asıl hafızlık sistemi olan dönüşlü ezber sistemine geçiş yapmaları sağlanır. Yapılan ezber sayfalar hiç bırakılmadan sağlam bir şekilde hafızlık eğitimi tamamlanır. Yeterli sağlamlığa ulaşan öğrenciler başkanlığın hafızlık sınavına girmeye hak kazanarak başarı belgelerini alırlar. Kurslarımız gerek hocaların tecrübesi gerek köklü yapılanmaları sebebiyle velilerin 1.tercihidir.

Editör: Hacer Ceylan