Kaşınhanı bölgesinin yeni gözdesi haline gelen kara lahana hasadında sona gelindi. Kara lahana çiftçisi fiyatların ve pazarın iyi olması nedeniyle kara lahanadan oldukça memnun. 

Türkiye havuç üretiminin neredeyse yüzde 70'ini gerçekleştiren Kaşınhanı bölgesi, sadece havuçla kalmıyor, her geçen yıl üretim yelpazesini biraz daha artırıyor. İhtiyaca ve pazara göre yeni farklı ürünlerin üretimini artırmayı sürdüren Kaşınhanı bölgesi, tarım ürünlerinde adeta bir merkez olmaya başladı. Türkiye'nin dört biryanından hatta Avrupa ve Ortadoğu bölgesinden birçok ülkeden buraya gelen tedarikçiler, bölgeden çeşitli ürünler alıyor. Bu ürünlerden bir tanesi de kara lahana. Son yıllarda tüketimi artan kara lahana, artan ihtiyaçlardan dolayı bölgenin başlıca tarım ürünleri arasında yer almaya başladı. Hasadı tamamlanmak üzere olan kara lahanayı daha önce bir çiftçi 20-30 dönüm ekerken, talepten dolayı çiftçi bu ekim alanlarını neredeyse 2 katına çıkardı. Bu da bölgedeki kara lahana ekim alanlarının büyük oranda arttığını gösteriyor. Ayrıca bölgedeki kara lahana üreten çiftçilerin bu yıl birlikte hareket etmeleri, kendilerine kazanç da sağladı. Çiftçilerin bu birlikteliği kara lahana fiyatlarını kendilerine göre belirlemeye yardımcı oldu. Bu durum çiftçinin kara lahanadan para kazanmasını sağladı. 

NARİN AMA KAZANDIRIYOR

Kara lahana üreticisi Mustafa Ceylan, kara lahana üretimi ile ilgili bilgiler verdi. Kara lahananın masraflı ve narin bir ürün olduğunu bu nedenle üretiminde zorlanıldığını belirten Ceylan, "Kara lahana havuçtan daha masraflı. Ayrıca hastalığa hiç dayanamaz. Çok narin bir ürün. Çok dikkatli dikim yapmak lazım. Herkes önceden fidesini kendisi yetiştiriyordu ama artık 2 yıldır hazır fide alarak ekimleri yapıyoruz. Çünkü bu şekilde daha çok verim alınıyor. Canavar otu denilen bir şey var ürünlerin düşmanı. Bu çiftçilerin baş belası. Bu nedenle bu civarda verim bu yıl düşük. Verimi almak zorundasın. 20 tonu geçmek zorundasın yoksa kazanamazsın. Lahana fiyatı şuanda kiloda 1,200-1,300 TL. Fiyatlar oldukça güzel" dedi. 

KARA LAHANA ÇİFTÇİSİ BİRARAYA GELDİ

Bölgedeki kara lahana çiftçisinin biraraya gelerek fiyat belirlediklerinin altını çizen Ceylan, bu durumun çiftçiye kazandırdığını söyledi. Ceylan, "Havuççular biraraya gelemedi ama kara lahanada öyle olmadı. Bölgedeki kara lahanacılar biraraya gelerek lahananın fiyatını belirlediler ve rekabet olmadan güzel fiyatlara sattılar. Lahana para kazandırıyor bir de satışı da güzel. İhtiyaç da var. O yüzden çifti artık kara lahanayı da fazla fazla ekiyor, rağbet gösteriyor. Önceden 20-30 dönüm kara lahana eken çiftçi şimdi 70-80 dönüm ekiyor" diye konuştu. 

LAHANA İHRAÇ EDİLİYOR

Kara lahananın çok iyi bir pazarı olduğuna dikkat çeken Ceylan, bu nedenle ürünün tarlada kalmadığı gibi tarladan söküldükten sonra beklemeden de satıldığını söyledi. "Hem para kazandırıyor hem de lahana depoda beklemiyor" diyen Ceylan şunları söyledi, "Tarladan alınıyor, toplanıyor bir yerde direk satışa sunuluyor. Pazar da olduğu için zaten hemen satılıyor. İhracat da var buradan. Irak, Suriye, Rusya gibi bölgelere ihracat da yapıldı bu sene buradan. Bu nedenle kara lahana tarlada kalmadı, direk satıldı."

BÖLGE ADETA TİCARET MERKEZİ HALİNE GELDİ 

Havuç, kara lahana gibi önemli ürünlerin üretim merkezi haline gelen Kaşınhanı bölgesi, adeta bir ticaret merkezi olmuş durumda. Tedarikçilerin veya tüccarların gözde bölgesi haline gelen Kaşınhanı, bu nedenle oldukça hareketli. Bölgenin ihracat potansiyelinin de olmasından dolayı birçok yabancı ülke plakalı TIR veya kamyon görmek mümkün. Bu nedenle çiftçiler kendi sıcak satışlarını aracısız yapma imkanı da sağlıyor. Böylece çiftçi daha fazla kazanabilirken, bölgenin gelişimi de hızlanmış oluyor. 

RASİM ATALAY-ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim