Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı Anadolu Müzeleri Daire Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Ankara Palas Müzesi'nin kuruluş hikâyesi hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?

Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara’da modern bir otel, bir sosyalleşme mekanı ihtiyacı üzerine Atatürk’ün talimatı üzerine inşasına başlanmıştır. Ankara Palas’ın ilk tasarımı Mimar Vedat Tek tarafından hazırlanmıştır. 1924 yılında temeli atılan, ancak Vedat Bey işi bırakınca yarım kalan tarihî yapı, Mimar Kemalettin Bey’in yeni tasarımına göre tamamlanan Ankara Palas 1908-1930 yılları arasında etkisini sürdürmüş olan Birinci Ulusal Mimarlık Akımının iki önemli isminin de izlerini taşımaktadır. 1924 -1927 yılları arasında inşa edilen 1928 yılında faaliyete başlayan Ankara Palas (Evkaf Oteli) Kurtuluş Savaşının ardından kurulan Yeni Türkiye Cumhuriyetinin ve elitlerinin modernleşme pratiklerinin gerçekleştirildiği bir yapı olmakla beraber gerçekleştirilen davetler ve etkinlikler aracılığıyla aynı zamanda yabancı konuklara ve topluma da devletin modern yüzünün tanıtılmaya çalışıldığı bir mekan hüviyetine sahip olmuştur. Yeni Cumhuriyeti dünyaya tanıtan en önemli sembollerden birisi olan Ankara Palas için Atatürk’ün söylemiş olduğu “Doğudan Batıya Açılan Bir Pencere” tabiri tam olarak Ankara Palas’ın dış dünyaya yönelik üstlenmiş olduğu vitrin mekan olma özelliğini ifade eetmektedir. Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar ve Adnan Menderes, Ankara Palas’ı sıklıkla kullanarak burada davetler vermişlerdir.

Atatürk’ün sıkça uğradığı Ankara Palas’ta bürokratlar ve aydınlar ile öğle ve akşam yemeklerinde bir araya gelerek görüşmeler yaptığı bilinmektedir.

İlk resmi devlet başkanı konuğu Afganistan Kralı Emmanullah Han (1930), Yunanistan Başbakanı Venizelos, Irak Kralı 1. Faysal, İran Şahı Rıza Pehlevi, Ürdün Kralı 1. Abdullah, Japon Prensi Takamatsu, ABD Başkanı Dwight Eisenhower, Lord Athlone gibi konukların ağırlanmasında ev sahipliği yapmıştır.

Milletvekilleri, yabancı konuklar, aydınlar, yüksek bürokratlar ve diplomatik görevlilerin katıldıkları Cumhuriyet Baloları başta olmak üzere, Kızılay Balosu, Tıp Baloları, Yılbaşı Baloları, Maskeli Balolar, Düğün Merasimleri, Yardım Yemekleri, Resepsiyonlar Yeni Cumhuriyetin ilk modern otel ve balo salonu diyebileceğimiz Ankara Palas’ın ev sahipliği yaptığı etkinlikler arasında yer alır. 

1975’e kadar otel olarak işletilmiştir. 1976-1982 yılları arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ofis ve sergi alanı olarak kullanılmıştır. 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından kapsamlı bir restorasyondan geçirilmiş ve 29 Ekim 1983 günü düzenlenen kabulle Ankara Palas Devlet Konukevi olarak hizmete açılmıştır. Türk siyasi hayatının birçok önemli olayına tanıklık eden Ankara Palas, 2018’de Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Millî Saraylar İdaresi Başkanlığına devredilmiştir. Şuanda Milli Saraylar Başkanlığı Koleksiyonları ile Atatürk’ün ve Ankara Palas’ın günümüze kadar ulaşabilmiş nadir eserlerini bünyesinde barındıran “Ankara Palas Müzesi” olarak hizmet vermektedir.

H J Ç L J H Ç L H J K Ç L K

Müzenin koleksiyonunda hangi tür eserler bulunuyor ve hangi tarih aralıklarını kapsıyor?

Ankara Palas Müzesi, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir dönemi kapsayan Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Çankaya Atatürk Müze Köşkü, Yıldız Şale Köşkü gibi mekanların envanterlerinden birçok eser ile birlikte Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık etmiş Atatürk’e ve Ankara Palas’a ait günümüze kadar ulaşabilmiş nadir eserlere ev sahipliği yapmaktadır. 16.yy dan Milli Mücadele Dönemine uzanan bir Silah koleksiyonu, 19-20.yy.a ait Teknolojik aletler, Diplomatik Hediyeler, Madalya ve Nişanlar gibi 1200'den fazla nadide parça, ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır. Cumhuriyet Dönemi ressamlarımızdan İbrahim Çallı, Feyhaman Duran’a ait portreler ve tablolar ile Saip Tuna’ya ait Kara Kalem portreler de Ankara Palas’ın koridor duvarlarında sergilenmektedir. Ayrıca Müze koleksiyonu, Cumhuriyet Dönemi Mobilyaları, Hereke dokumaları, Beykoz camları ve Yıldız porselenlerinin en nadir parçalarını içermektedir.

Ankara Palas Müzesi'nin en dikkat çekici veya önemli parçaları nelerdir?

Müzemiz, birbirinden değerli birçok nadir eseri halkımızın beğenisine sunmaktadır. Ancak içlerinde Diplomatik Hediyeler bölümünde bulunan İmparator Meiji tarafından hediye edilen  “Japon Zırhı’’, Silahlar Bölümünde bulunan Genç Osman’a ait “Tören Kaftanı’’, Ana Salon (Balo Salonu) içerisinde bulunan Atatürk’e ait  “Kıyafet, Mobilya ve Kişisel Eşyalar, Çalışma Masası’’ ile 19.yy “Sofra Takımı’’ ziyaretçilerimizin ilgisini çeken eserler olarak dikkat çekmektedir.

Ankara Palas Müzesi, ziyaretçilere hangi tür deneyimler sunuyor? Audio rehberler, interaktif ekranlar veya özel turlar gibi imkânlar mevcut mu?

Ankara Palas Müzesini ziyarete gelen misafirlerimiz ücretli olarak Sesli Rehberlik hizmetinden faydalanabilmektedir. Sesli Rehberlik hizmeti Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde gerçekleştirilmektedir. Milli Saraylar Randevu Sisteminden randevu işlemlerini tamamlayarak müzemize gelen Küçük Misafirlerimiz için rehberlerimiz eşliğinde “Çocuk Turumuz” bulunmaktadır.

Ziyaretçiler müze gezme deneyiminin yanı sıra Ankara Palas Kafeteryasının nezih ortamında leziz yiyecekler ve içecekler eşliğinde vakit geçirebilmektedir. Ayrıca Hediyelik Eşya Satış bölümünde; Yıldız Porselen ürünleri başta olmak üzere birçok çeşit ürünü satın alma imkanına sahip olabilmektedirler.

Müze alanı içerisine yerleştirilmiş dijital ekranlarda gösterilen video görüntüleri ile ziyaretçilerimizin sergilenen eserlere ait daha detay bilgiler edinmelerine katkı sağlanmaktadır.

Hfdshg Kopya

Ankara Palas Müzesi'nin topluma ve Ankara şehrine katkıları nelerdir? Müze, yerel topluluğa nasıl bir destek sağlıyor ve şehirdeki kültürel hayata nasıl bir etki yapıyor?

Ankara Palas Müzesi, eser içeriği bakımından Osmanlı son dönem ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait zengin bir eser altyapısına sahiptir. Eser çeşitliliği bakımından zenginlik ziyaretçilerimizin sıkılmadan ve ilgilerini kaybetmeden müze içerisinde etkin bir müze deneyimi yaşamalarına imkan sağlamaktadır.

Ankara Palas Müzesi Ankara’da Cumhuriyet ve Osmanlı Son Dönem eserlerinin sergilendiği tek mekan olma özelliğine sahiptir. Modern Müzecilik altyapısı ile müzecilik alanında Ankara için bir prestij mekan olma özelliği ile dikkat çekmektedir.

Ankara Palas Müzesi konumu itibari ile Ankara’nın merkezinde tüm vatandaşlarımızın ve yabancı ziyaretçilerimizin rahatlıkla ulaşabilecekleri bir noktada bulunmaktadır. I. Meclis, II. Meclis ve birçok tarihi özelliğe sahip bina ve müzelerin bulunduğu bir lokasyonda yer almaktadır.

Ankara Palas Müzesi Yüz yıla yakın bir müzecilik deneyimine sahip Milli Saraylar Başkanlığının Dolmabahçe Sarayı ve Topkapı Sarayı gibi koleksiyonlarında yer alan seçme ve nadir eserleri Ankaralıların kendi şehirlerinde ziyaret etme imkanını sağlamaktadır.

Ankara Palas Müzesi'nin geleceği hakkında hedefleriniz veya planlarınız nelerdir? Yakın veya uzun vadeli olarak müzenin gelişimi için ne tür projeler düşünüyorsunuz?

Milli Saraylar Başkanlığı yüz yıla yaklaşan tecrübesi ve birikimiyle müzecilik alanında yetkin ve söz sahibi bir kurum hüviyetine sahiptir. Başkanlığımız özgün müzecilik uygulamalarının hayata geçirilmesini sağlamanın yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinde örnek müzecilik uygulamalarını da yakından takip ederek ülkemiz müzecilik alanına yenilikler sağlayabilecek uygulamalar geliştirmektedir.

Günümüz modern müzecilik anlayışı ziyaretçilerin müze gezme deneyimi ile birlikte aynı zamanda sosyalleşebilecekleri, farklı etkinlik ve faaliyetlerde bulunabilecekleri mekanlar haline gelmesini sağlamaya çalışmaktadır. Milli Saraylar Başkanlığı müzelerinde farklı zamanlarda mekanların uygunluk durumuna göre çeşitli yaş gruplarına yönelik birçok eğitim, atölye, etkinlik, sergi gibi faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetler Başkanlığımız sosyal medya hesapları ve internet sitesi üzerinden duyurulmaktadır.

Çizmek onun için yaşam biçimi! Çizmek onun için yaşam biçimi!

Ankara Palas Müzesi konumu, ziyaretçi profili ve fiziki şartları dikkate alındığında birçok etkinliğe ev sahipliği yapabilecek bir görünüm arz etmektedir. Yılın çeşitli dönemlerinde farklı  yaş gruplarına uygun eğitim, atölye, konferans, seminer ve etkinlik planlamaları yapılarak ziyaretçilerimizle paylaşılacaktır.

Ayrıca ilerleyen dönemlerde Ankara Palas Müzesi’nde bir ihtisas kütüphanesi oluşturulmasına dair çalışmalarımız devam etmektedir.

Son olarak, Ankara Palas Müzesi'ni ziyaret etmek isteyenlere ne gibi önerilerde bulunursunuz? Müzeyi ziyaret etmek isteyenlerin bilmesi gereken önemli noktalar nelerdir?

Ziyaretçilerimiz müzeye gelmeden önce küçük bir Ankara Palas araştırması yapabilirler. Binanın inşası, yıllar geçtikçe değişen işlevi ve bugüne kadar yüklendiği tarihi misyon araştırmaya değer konular olarak karşımıza çıkmaktadır.

Milli Saraylar Başkanlığı hakkında bilgi edinilmeleri, eser ve objeler ile ilgili bir takım araştırmalar yapmaları ziyaretçilerimizin beklentileri anlamında onlara katkı sağlayacaktır.

Müzelerde uyulması gereken kuralların ihmal etmemek gerekir. Eserlere dokunulmaması, fotoğraf çekimi, müze içerisinde yüksek ses olmaması gibi hususlar ziyaretçilerimize görevlilerimizce de hatırlatılmaktadır. Müzeler birer gezi mekanı olmanın yanı sıra bir öğrenme ve eğitim mekanlarıdır. Bu kurallar öğrenme ve eğitim işlevini etkileyecek bir takım olumsuzluklara karşı ziyaretçilerimizin müze gezisinin kalitesini düşürmemek adına uygulanan birer önlem olarak değerlendirilmelidir.

Mimar Kemaleddin Bey’i de unutmayalım. Atatürk tarafından Kudüsten özel olarak çağırılıyor. Savaştan yeni çıkmış maddi imkansızlıklar içerisinde zor ve zahmetli bir ortamda binanın tamamlanması için büyük bir çaba ortaya koyuyor. Bu bina onunla tamamlanıyor ancak Mimar Kemaleddin Bey bu binada son nefesini verirken adeta ruhunu da burada bırakıyor…

Kaynak: ALAADDİN ALADAĞ