Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında 

Büyük ve Stratejik Yatırımlarda KDV İadesi

 

Bu haftaki yazımda siz değerli okurlara birçok mükellefin çoğunlukla karşılaştığı konulardan birini, Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Büyük ve Stratejik Yatırımlarda KDV iadesiyle ilgili yasal ve uygulama yönünü aktarmaya çalışacağım.

Teşvik kelimesi, sözlük anlamı itibariyle isteklendirme ve özendirme gibi anlam taşımakta olup, Ekonomi literatüründeki manasının da lügatteki anlamına yakın olduğunu söylenebilir.

Devletin geçmişten günümüze ekonomik ve sosyal amaçlarla iş dünyasını belli konu, sektör ya da bölgelerde yatırım yapmaya teşvik etmek maksadıyla, onları bu konuda harekete geçirecek birtakım teşvik politikaları yürütmektedir. 1 Ocak 2012 tarihinde devreye giren Yatırım Teşvik Sisteminin de işte, Ülkenin stratejik sektörleri için önem arz eden, ara mallara olan ithalat bağımlılığını azaltma potansiyeli taşıyan yatırımları teşvik etmek amacıyla özel olarak tasarlanmıştır.

Az gelişmiş yörelere öteden beri sağlanmakta olan yatırım desteklerinin daha da genişletilerek artırılması, teknolojik dönüşüm ve inovasyonu sağlayacak yeni yatırımların teşvik dilmesi gibi temel amaçlarla devreye sokulan söz konusu yatırım teşvik sisteminin dört ayrı rejimden oluşmaktadır. Buna göre, yerli ya da yabancı olmasına bakılmaksızın, aşağıda belirtilen teşviklerden eşit oranda faydalanılması mümkündür.

  • Genel Yatırım Teşvik Uygulamaları
  • Bölgesel Yatırım Teşvik Uygulamaları
  • Büyük Ölçekli Yatırım Teşvik Uygulamaları
  • Stratejik Yatırım Teşvik Uygulamaları

Yatırım teşvik belgesi ise; yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın belirlenen asgari şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde, üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkânı sağlayan, öngörülen amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen bir belgeyi ifade etmektedir.

Ülkemizde mevcut uygulamada Ekonomi Bakanlığının vermiş olduğu yatırım teşvik belgelerinin belli ekonomik ve hukuki şartları taşıyan girişimcilere, sınırları sıkıca belirlenmiş kurallar çerçevesinde yapacakları harcamalarla gerçekleştirecekleri yatırımlarla ilgili olarak tanıdığı bazı avantajları kapsamaktadır.

Kanunun Geçici 30. maddesinde yer alan büyük ve stratejik yatırımlardaki iade uygulamasıdır.

15.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 'Büyük ve Stratejik Yatırımlarda İade' başlıklı Geç. 30. maddesinde “1/12/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yatırım teşvik belgeleri kapsamında asgari 500 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen stratejik yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi, izleyen yıl talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade olunur!.” denilmektedir.

KDV avantajı, mükelleflerin mal ve hizmet alışları sırasında uygulanan istisna şeklinde değil de; yüklenilmiş olan KDV'nin yüklenildiği takvim yılının sona kadar indirim yoluyla telafi edilememesi durumunda iade edilmesi şeklinde vuku bulmaktadır. Belge kapsamında makine-teçhizat alımında geçerli olan istisna uygulamasına nazaran daha sınırlı bir avantajdan söz edebiliriz.

İstisna hükmünden yararlanan belge sahipleri, istisnaya tabi makine ve teçhizatı KDV ödemeden, yani bunlar için herhangi bir para ödemeden alabilirken; Geçici 30. maddedeki hüküm sadece yatırım teşvik belgesi sahiplerinin belge kapsamında gerçekleştirmiş oldukları inşaatlara ilişkin harcamalar dolayısıyla yüklenişmiş oldukları KDV'nin o da indirilemeyen kısmının iadesine imkân tanıyan bu yönüyle sınırlı bir avantaj durumunda kalmaktadır.

Yazımızın konusuyla ilgili olarak teknik bilgi ve detaylar için KDV Genel Uygulama Tebliğlerindeki açıklamalardan faydalanılabilir.

Selam ve dua ile!