NOTER SENEDİNE İSTİNADEN ÖDENEN KDV'NİN VE DEKONT İLE

ÖDENEN KDV'NİN İNDİRİMİ VE BELGELENDİRİLMESİ

Bu haftaki yazımda siz değerli okurlara İndirimin Belgelendirilmesi noktasında Noter Satış Senedine İstinaden Ödenen KDV'nin İndirimi Ve Dekont İle Ödenen KDV'nin İndirimiilgili yasal ve uygulama yönünü aktarmaya çalışacağım.

3065 sayılı Kanunun 34 üncü maddesine göre, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait KDV'nin indirilebilmesi için aşağıda sayılan iki şartın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

 

a) Vergi, alış faturası veya benzeri vesikalar ile gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmeli,

 

b)Söz konusu vesikalar,vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla kanuni defterlere kaydedilmelidir. 

 

KDV'nin fatura ve benzeri vesikalarda gösterilmesine gerek görülmeyen işlemler ile vergisi önceki safhada beyan edilen özel matrah şekline tabi işlemlere konu teslim ve hizmetlerde bu mal ve hizmetleri satın alanlar, tarife, bilet veya fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen bedel üzerinden iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle KDV hesaplayacak ve bu tutarı yaptıkları vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV'den indireceklerdir. 

 

Öte yandan, yukarıda da belirtildiği üzere verginin indirim konusu yapılabilmesi için fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi gerekmektedir. 

 

Bu vesikalar arasında sayılan perakende satış fişleri fatura verme zorunluluğu dışındaki işlemlerde kullanıldıklarından ve fatura nizamına ilişkin şartları taşımadıklarından, indirimin belgelendirilmesinde kullanılamazlar. 

Birçok mükellefin ticari hayatında karşılaştığı noter huzurunda alımı yapılan araçların Noter Satış Senedine İstinaden Ödenen KDV'nin İndirim Konusu Yapılıp Yapılamayacağı konusunda Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığınınait 01.04.2014 tarih 30094508-130[29-2013/2.5]-14 sayılı muktezasında şöyle ifade edilmiştir. KDV mükelleflerinin kendilerine yapılan teslim ve hizmetlere ait KDV'yi indirim konusu yapabilmesi için, öncelikle bu işlemlere ilişkin KDV'nin fatura ve benzeri belgelerde gösterilmesi ve bu belgelerin vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı içinde kanuni defterlere kaydedilmesi gerekmektedir.

Satıcı tarafından faturası düzenlenmeyen çekici cinsi araç için noter satış senedine istinaden ödendiği belirtilen KDV'nin noter satış senedine dayanılarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Yine mükelleflerimiz sıkça karşılaştığı konulardan ve özellikle Katılım Bankaları gibi Finans Kurumundan finansal kiralama sözleşmesi kapsamındaSamsun Vergi Dairesi Başkanlığına ait 23.07.2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.55.15.01-2011-KDV-ÖZE-22-275 sayılı muktezasında Dekont İle Ödenen KDV'nin indirimi konusunda şöyle ifade edilmiştir.

Konuya ilişkin olarak yayınlanan 15 ve 23 Seri No'lu KDV Genel Tebliğlerinde, verginin indirim konusu yapılabilmesi için fatura veya benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesinin zorunlu olduğu, ancak KDV Kanununun 23 üncü maddesine göre özel matrah şekilleri tespit edilen işlemler ile tarife ve bilet bedelinin vergi dâhil edilerek hesaplandığı hallerde, düzenlenecek vesikalarda verginin ayrıca gösterilmesi şartı aranmayacağı, açıklanmıştır.

Bu açıklamalar çerçevesinde, Finans Kurumundan finansal kiralama sözleşmesi kapsamında temin ettiğiniz fotokopi makinesinin bedeli karşılığında düzenlenen dekontta KDV gösterilmemesi nedeniyle firmanız tarafından herhangi bir KDV indirimi yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Selam ve dua ile!