Yaşananların Logaritmasın Almak

 

Son dönemde ekonomi iyiden popülaritesini yitirmişe benziyor. Gündem o kadar hızlı ve değişken ki olayların bırakın sırasını takip etmeyi bizatihi kendisini izlemek bile nerdeyse imkansızlaşıyor. Karmaşadan dinginlik çıkar mı?

Eskiden bize elma ile armudun yan yana toplanamayacağını söylerlerdi. Artık şimdilerde sadece elma ile armut değil nerdeyse tüm mallar birbiri ile her türlü dört işleme girebiliyor.

Çevremize baktığımızda, öylesine farklı içerikli olaylar yaşanıyor ki, bu olayların hepsi bir sepetin içine konulabiliyor. Sanırsınız kokteyl. Mutlaka aralarında bir bağ kurulmaya çalışılıyor ve hesaplar özünü kaybedip sözü ile avunuluyor.

Ne tür olaylardan bahsediyorsunuz derseniz; yaşanan ekonomik duyarsızlıktan, siyasi gelgitlerden, güvenlik ve/veya güvensizlik algoritmasızlığından, sosyal ağırlıksız örüntülerden vs. Bu saydığım durumların tek bir sepette ancak çoklu yorumlar eşliğinde değerlendirmesi, karmaşık adımların sayısını arttırmaya yetiyor.

Bu dillendirdiğim olaylar herkesin malumu bilgiler. Fakat detaylı bir şekilde ele almak gerekirse şunları düşündüğüm söylenebilir:

Ekonomik duyarsızlık; içeride siyasi gelişmelerin yönsüzlüğü, yarım kalan yapısal adımlar; dışarıda FED, Çin, Avrupa Ülkelerinin yığın verilerinin takibi ve çıkarımlar; kısa vadeli; döviz, petrol, altın, konut, tarım, sanayi, turizm, borsa, finansal veriler ve maliyet izlenimleri; açıklanan makro veriler, esnaf ve KOBİ'ler vs.

Siyasi gelgitler; başta koalisyon görüşmelerinin şeffafsızlık bilgileri, kapalı düşünce kapıları arkasında seçim pratikleri, sayın milletvekillerimizin farklı gündemleri, iç ve dış siyasi gelişmelerin bileşkesine kurulmaya çalışılan yine siyasi güdümlü bireysel çıkarımsal yontmalar vs.

Güvenlik ve/veya güvensizlik algoritmasızlığı; kişi güvenliği, toplum güvenliği ve ülke güvenliği tartışmaları arasında psikolojik travma yönsüzlüğü, birey mühendisliğinin çıkarımsal sonuçlarını seçim için materyal olarak kullanma çabaları, ekonomik yansımaları vs.

Sosyal ağırsızlık örüntüleri, iletişimin dijital görünümü sosyal medyanın, dilek uçurma egsersizleri yardımıyla çoğu mesnetsiz rüzgârlar eşliğinde temelsiz birey inşası, sözün büyüsü ile somut olayların gidişatına yön verme sanıltılarının büyüsüne kendisini kaptırma, kolay akıl çelme dünyasında büyülü estetik sözler kumpanyası, galeyan yüklü bulutlardan kin ve nefret yağmurları ile sağanak yağış sortileri vs.

Müphemiyet olayların izdüşümünün logaritmasını alırsak sizce ortaya ne çıkar? Daha basit yaşamlar, daha görünür ilk sorunlar, dışarıda çarşı pazarda dolaşan günlük bireyler. Çok değişkenli ekonomi dünyasında, dijital teknoloji çağında, karmaşıklaştırılan siyaset içinde, sosyal hayal dünyasında, basit yaşam ve insanı unuttuk sanırım. Bana kalırsa ekonominin, siyasetin, sosyal gelişmelerin logaritmasını alma zamanı geldi.

Herkes kendi düşünce dünyasının logaritmasını alırsa elinde ne kalır acaba? Bence kocaman bir biz. Sizce?