Kış aylarında geceler uzuyor, fiziksel aktivitemiz azalıyor, TV, PC karşısında bol bol vakitler geçirmeye başladığımız dönemlere giriyoruz. Bununla birlikte uzayan gecelere abur cuburlar fazlaca beslenmeye eklenmiş oluyor. Buda vücut ağırlığında istenmeyen değişiklikleri ortaya çıkarıyor. Genellikle yaz aylarına yakın beslenmeye dikkat edilirken, kışın kazakların altına kilolar saklanmayı tercih ediliyor. Kalın giysiler, rahatlık kışın biraz daha ön planda oluyor. Yenilen besinler gözardı edilerek kilolar alınıyor. Sağlıklı ve düzenli beslenme zaman fark etmeden sağlığımızın korunması için önemli. Bugün sorun getirmeyen kilolar yarın kalıcı hastalıklara yol açabilir. Gece atıştırmalıkları sağlıklıya çevirmek ve gün içerisinde yeterli dengeli beslenildiği takdirde düzenli beslenmeye geçilecektir.

Kışın metabolizma biraz daha yavaşlamaktadır. Dolayısıyla çalışan bir metabolizmayı sağlayabilmemiz için soğuyan havanın da etkisiyle vücutta büyük değişimler yaşamaktadır. Vücut enerji dengesini ve desteğini bazen koruyamamaktadır. Kiloların sebebi genelde enerji dengesinin sağlayamamaktan geliyor.

Yeterli ve dengeli beslenmeden kasıt, sabah zengin bir kahvaltı, küçük bir kuşluk öğünü, sağlıklı bir öğlen yemeği, ikindi küçük öğünler ve akşam öğünün yine sağlıklı olması çok önemlidir. Uzayan geceye atıştırmalıklar gün içinde alacağınız kaloriye göre azalacaktır. Atıştırma isteğiniz elbet olacak ki bunun sağlıklı besinlerle destekleyebilesiniz. Meyve, kuruyemiş süt grubu besinler sizi daha çok tok tutacağı için tercih edilebilir. Tüm besin grupları beslenmenizde yer alsın. Öğünlerinizde besin gruplarına ne kadar yer verirseniz o kadar gece atıştırmalıklarınız azalacaktır.

Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlamasında; basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmelidir.

Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Bunun yanında 1-2 şişe maden suyu tüketmeye özen gösterin. Dilerseniz bunları taze meyvelerle renklendirebilir, içine kan şekerini dengelemek için biraz tarçın ve ödem atmayı kolaylaştırmak için de zencefil, zerdeçal ekleyip sularınızı tatlandırabilirsiniz.

Doğru beslenip, zinde kalmak sizin elinizde. Düzenli ana öğünlerinizi yapmadığınız takdirde atıştırmalıkların fazla olacağı için geceki öğünlere binen yük fazlalaşacaktır. Bunun için ana öğünlerinizi düzenleyin. Küçük ara öğünler yaparak ana öğünlere binen yükü azaltın.

Ayrıca genetik olarak kış aylarında depresyona girme eğilim olan kişilerde de serotonin hormonu düşer. Bu durumda oluşan olumsuz ruh halini değiştirmek, mutlu olmak ve oyalanmak için yazın tüketilen besinlerden çok daha yağlı ve kalorili yiyeceklere başvuruluyor. 

Havaların soğumasıyla birlikte güneşle temasımızın azalmasıyla da D vitamini eksikliği kilo alımını tetikliyor.

Kışın soğuklarla birlikte yüksek kalorili içecekler tüketirken kilo artışını pek göz önünde bulundurmuyoruz. İçilen salepler, sıcak çikolatalar, boza gibi içecekler fazla kalori almaya sebep oluyor.

Uzun geceler bazen daha sık uyanmanıza neden oluyor. Uyku düzensizliği de kilo alımların en başımdaki problemlerinden birisidir. Bu durum da gece yemelerine ve daha fazla atıştırmalara yol açabiliyor. Dolayısıyla uyku saatlerini iyi planlamak kilo kontrolünde önemli bir rol oynuyor.

Aktivite azalıyor, güneşli saatleri değerlendirin ve açık havada yürüyüşler yapmaya özen gösterin. Kışın egzersiz yapmanın daha zor olduğunu biliyorum ama soğuk havada egzersiz daha fazla kalori yakmanızı sağlayacaktır.

Hormonal problemlerle karşılaşabilirsiniz. Kışın kilo almanın sebepleri çevresel olmanın yanı sıra biyolojik de olabilir. Tiroit hormonları ve kan şekerindeki dengesizlikler, vitamin ve mineral durumdaki yetersizler kilo almanızı tetikleyebilir. İnsülin seviyelerinizdeki bir problem, gün içinde canınızın tatlı istemesine, tokluk hissini daha az hissetmenize ve iştahınızı kontrol edememenize neden olabilir.

Kışın kilo alıp, yazın kilo verme döngüsüne girmeden sağlıklı beslenme alışkınlığını hayatınıza uyarlayın.

Az az ve sıkı sık beslenin.