SINAVA BİR HAFTA KALA NELER YAPILMALI

Selamlar, mutluluklar

Bu yazıda YGS hazırlık öğrencilerinin bir hafta sonra girecekleri YGS öncesi kendilerine faydalı olacağını düşündüğüm bazı taktiklerden bahsetmek istiyorum.

Pazar günü Türkiye genelinde 2 milyonu aşkın öğrenci üniversiteye girişin ilk basamağı olan YGS'ye (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) girecek. Öğrencilerin sınava 1 hafta kala ve sınav günü nelere dikkat etmeleri gerektiğinden bahsetmek istiyorum.

            Öğrenciler sınavın ciddiye alınacak bir basamak olduğunu ama aşılamayacak bir engel de olmadığını düşünerek motivasyonlarını kontrol altında tutmalıdırlar. Bu bağlamda sorulara önyargılı yaklaşmamalıdır. Örneğin, uzun bir soruyu es geçmek gibi. Bilinmelidir ki bu tip çoktan seçmeli sınavlar hazırlanırken kolay sorular, zor sorular ve orta zorluktaki sorular sınava monte edilir. Yani yapabileceğiniz sorular muhakkak olacaktır. Zorlandığınız soruları da turlama tekniği diye bahsettiğimiz şekilde işaretleyip geçmek size hem zaman hem  de moral olarak olumsuz durum yaşatmanızı engelleyecek uygulamalardır.

Son bir hafta kala nokta atış dediğim, X dersinin Y konusuna bakılabilir (tüm konular baştan sona bir tekrar değil de eksik olduğunu sorularda fark ettiğiniz konulara bakabiliriz) bununla birlikte denemeye ağırlık vermenizi öneririm.. Denemede yapılan her bir yanlış soru için öğretmenlerinizden yardım almalısınız. Bu yöntemle hata payınızı azaltabilirsiniz.

Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar farklı soru tipiyle karşılaşırsınız. Ne kadar çok farklı soru tipiyle karşılaşırsanız tecrübeniz artar ve zamanı daha verimli kullanırsınız.

Başarılı öğrencilere baktığımızda, dikkatimizi çeken noktalardan biri şudur. Bu öğrenciler sınav öncesinde yapılabilecek tüm yanlışları yapmışlardır. Anlayacağınız sınavda yanlış yapma ihtimalleri neredeyse kalmamıştır. Bu nedenle ne kadar çok soru kalıbı görebildik o kadar avantaj.

            Sınavın yapılacağı saati göz önüne alarak öğrencilerin çözmekte oldukları denemeleri sınavın yapılacağı saate göre evde ya da okullarında yapmaları onlar için rahatlatıcı ve hazırlayıcı  bir süreç olacaktır.

            Tüm sınav hazırlık sürecinde olduğu gibi sınav anında da zihinsel çarpıtmalar ya da sınava yüklenilen anlam stres seviyenizi artıracaktır. Sınavda yüksek başarı elde etmeliyim düşüncesiyle uyku düzeninizi bozarak geç saatlere çalışma yapmayınız. Eğer geç saatlerde yatıyorsanız son haftada bir düzen oturtturmanız gerekir. Geç saatlerde yatmanız stresle beraber yaklaşan sınav gününü düşünmek sınav akşamı uyku düzenin altüst edebilir. Sınav sabahı çok yorgun kalkmamak için bir hafta önceden erken yatarak önlemini almış olursunuz.

Sınav sabahı kahvaltı da çok önemlidir. Ama burada yapılan yanlışlık bünyenin alışık olmadığı bir kahvaltının  o günde hazır olması. Bu nedenle bir hafta önceden bir kahvaltı menüsü oluşturmak gerekir. Sınav sabahı da aynı menüde artık normalleşmiş bir sabah kahvaltısı yapmanızı öneririm.

Dikkatiniz dağıldığında ya da çok gerginleştiğinizi (avuç içi terleme, ayakları kontrolsüz sallama, derin nefes alıp vermenin sıklaşması, kaygılanma) hissederseniz, uygulaması çok basit olan bir uygulama olan nefes egzersizi yapmakta fayda var. Böylece  vücut kaslarınızı gevşetmiş olursunuz.

            Soruları dikkatli bir şekilde tam okuyun. Olumsuz soru kalıplarına özellikle dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Sorunun sizden ne istediğini doğru anlamak hem zaman kazanmanıza hem de doğru cevaplama ihtimalini artırmanıza neden olacaktır.

Sınava 1-2 gün kaldığında artık ders çalışmayı bırakmalı ve zihinsel olarak sınava hazırlanmalısınız. Sınavdan önce sakatlanmalar olabileceğini düşünerek sportif faaliyetlerden uzak durmalısınız. Sizi sinirlendirecek ve moralinizi bozacak olaylardan uzak durmanız çok önemli. Sınav öncesinde gerilmemeniz motivasyonunuz açısından büyük önem taşır.

            Sınava gireceğiniz binayı ve salonu önceden görmeye gitmelisiniz. Mümkünse sıranıza oturup 5-10 dakika vakit geçirmek sınav günü sizi rahatlatacaktır.

SINAVDAN 1 GÜN ÖNCE NELER YAPILABİLİR

-  Çok ağır ve yağlı yemekler yemeyin. 

-  Sizi üzecek ve strese sokacak ortamlardan uzak durun.

-  Çok geç saatlere kadar oturup uykusuz kalmayın.

-  Üzücü ve korkutucu filmlerden uzak durun.

-  Sınav öncesi akşamı mümkünse dışarıda yemek yemeyin, evde daha önce denediğiniz yediğiniz, ama az yağ ile pişirilmiş yemekleri tercih edin.

-   Rahat bir uyku için uyku saatinizden 1-2 saat önce çay, kahve içmeyin. Bitki çaylarını tercih edin.

-   Aşırı miktarda şeker ve yağ tüketimi bağırsak hareketlerinizi bozabilir. Sınavdan bir gün önce tatlı ihtiyacınızı sütlü ve meyveli tatlılar kuru meyveler ile bastırmaya çalışın, çikolata miktarını her zaman yediğinizden daha fazla yemeyin.

 -  Sınavdan önceki tüm gün sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli, sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalı.

 

SINAV GÜNÜ YAPILMASI GEREKENLER

-Şimdiye kadar yemediğiniz bir besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyin. Hazımsızlık, gaz veya bağırsak düzeninde bozulmaya sebep olabilir.

-  Her sabah yaptığınız kahvaltıyı yapın.

- Sınavda rahat edeceğiniz kıyafetler giyin. 

-  Evden çıkmadan önce sınav esnasında gerekli olan belgeleri kontrol edin. 

-  Yanınıza su alabilirsiniz.

-  Sınav yerine en az 45-60 dakika önceden varmayı planlayın.