Bozulan ruh sağlığı, bizim pek çok problemle, hatta hastalıkla karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Bu hastalıkları, ya da ruh sağlığının bozulma belirtilerini anlayabiliyoruz, ancak ruh sağlığımızın bozulduğunu algılayamıyoruz. Her şeyin öncesinde, günümüzde insanlar, ruh sağlığının bozulmasının tek anlamının delilik olduğunu düşünüyor ve ruh sağlığının bozulmasını kabullenemiyor. Peki, gerçekçi olursak, ruh sağlığının bozulduğunu nasıl anlarız? Ruh sağlığının bozulduğu nasıl anlaşılır?

Stres, ruh sağlığının bozulmasının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Ancak, her stres yaratan durumun da bir nedeni var. Ve elbette, strese neden olan faktörün kişi tarafından çözülebilmesi gerekiyor. Ruh sağlığının bozulma belirtileri arasında, bu çözüm yollarının üretilememesi ve stresle başa çıkılamaması durumu en önemli problemler arasında yer alıyor. 

Ancak zaman zaman kişi, kendince bazı yöntemler geliştiriyor ve bu yöntemleri kullanarak stresle başa çıkabildiğini düşünüyor. Eğer ki, sigara, alkol gibi şeyler kullanılarak stresle başa çıkmaya çalışıyorsanız, bu da sizin ruh sağlığınızın bozulduğunun göstergeleri arasında yer alıyor, çünkü bu kötü alışkanlıklar, stresle başa çıkmaya değil, daha çok stresi bastırmaya yarıyor. Ve sadece problemin üzerini kapatabiliyor.

Sağlıklı düşünememek, yanlış kararlar vermek, problem çözme konusunda eski performansınızı gösterememek gibi unsurlar da ruh sağlığının bozulma belirtileri arasında yer alıyor; ruh sağlığı yerinde olmayan kişi, karşısına çıkan durumlar ile baş edemez hale geliyor. 

Sağlıklı bir insan, her insani duyguyu dozunda yaşar. Örneğin, sinirlenmesi gerektiğinde sinirlenir, bir şey onu umutlandırır, ya da huzursuzluğa kapılmasına neden olabilir. Ruh sağlığının bozulduğunu gösteren önemli etkenler arasında, olumsuz duyguların, olması gerektiği zamanların dışında, her zaman yaşanmasından da; yani, olumlu duygulardan daha yoğun şekilde hissedilmesinden de söz etmek gerekiyor.

İnsani duyguların dışında yaşamsal olaylardan da söz etmeden geçmemeliyiz. Örneğin yemek yemek… Her sağlıklı insanın sergilemesi gereken bir davranış olmakla birlikte, dozunda yemek yemek gerekmektedir. Hatta mide sağlığı açısından, tam doymadan sofradan kalkmanın önerildiği bilinir. Ancak ruh sağlığı bozuk olan bir kişi, arkasından kovalayan var, ya da önünden alacaklarmışçasına yemek yer. Sadece yemek yemek de değil, kendisine basit bir el şakası yapanı eşek sudan gelene kadar döver; ya da buna benzer, abartılı davranışlar sergiler…

Günümüzün en önemli bağımlılıkları arasında internet bağımlılığından söz etmek gerekir. Bunu ruh sağlığı bozuk bir kişi için değerlendirecek olursak: internet başında saatlerini harcayan, hatta sadece bunun için yapılması gereken işlerini yapamayan kişilerin ruh sağlığının bozuk olduğunu söyleyebiliriz

Ruh sağlığının bozulduğunu nasıl anlarız sorusunun yanıtları arasında, bazı fizyolojik problemlerden de söz etmek gerekmektedir. Örneğin, uykusuzluk, sürekli ağrılar, mide problemleri, kalp çarpıntıları, tansiyon… Gibi sorunlar, ruh sağlığının bozuk olduğuna dair işaret verebilmektedir.

Dikkat toplayamama, okuduğunu, dinlediğini anlamama… gibi problemler, yakın çevre ile sürekli problemler yaşamaya başlama, daha önceden yapılabilen, zevk alınan şeylerin artık yapılamaması, ya da yapılmak istenmemesi… gibi tüm unsurların, ruh sağlığının bozulduğu nasıl anlaşılır sorusunun yanıtları arasında yer aldığını da uzmanlar söylüyor