Romatizmal hastalıklarda etkili doğal ilaç tedavileri

Farklı şekillerde gelişen ve seyreden iki yüz kadar eklem hastalığı tipi bulunuyor. Bunlar arasında romatoid artrit, osteoartrit en çok bilinenleri, ancak, Kaschin-Beck hastalığı, ankilozan spondilit, gut artriti, psöriyatik artrit, sistemik lupus eritematoz, fibromiyalji, bel/boyun ağrısı vd. başlıcaları. Kesin bir çözüm henüz bilinmediğinden, genel yaklaşım hastalığın daha fazla ilerlemesini önlemek, hastaların şikâyetlerinin hafifletilmesi, yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik ilaç uygulamaları. Bu amaçla, bu tip hastalıkların ortak özelliklerinin yangı olması nedeniyle yangı-giderici ve ağrı kesici ilaçlar yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak mevcut yangı-giderici ve ağrı kesici ilaçların ülser, karaciğer harabiyeti gibi ciddi yan etkileri bulunması nedeniyle, bunların sıklıkla kullanılması neticesi, halk arasındaki deyimi ile “bir tarafı düzelteyim derken, diğer bir taraf bozulabiliyor”. 

Glukozamin ve kondroitin artrit tedavisinde sıklıkla tercih ediliyor

Doğal tedavi seçenekleri arasında “glukozamin” ve “kondroitin”, aynı zamanda vücudumuzda kıkırdak ve eklem sıvısının temel bileşenleri olması bakımından daha güvenilir bir seçenek olarak son yıllarda giderek artan bir şekilde tercih ediliyor. Etkili sonuç için satın alınan ürünün kalitesi, firma güvenilirliği son derece önemli. Glukozamin tedavisinde belirtilmesi gereken diğer önemli bir nokta ise, etkinin ancak 6 ay kullanıldıktan sonra ortaya çıkması. Yani kısa sürede beklentilerin yüksek olmaması gerekiyor.

Glukozamin sülfat/kondroitin sülfat formülünün içerisinde “doğal yangı-giderici” bileşenlerin bulunması eklemlerdeki yangıya bağlı hasarın ilerlemesinin önlenmesi bakımından yararlı olacağı bildiriliyor. Bu amaçla ananas meyvelerinden elde edilen “bromelin” yangı-giderici özelliğinin yanı sıra glukozamin ve kondroitinin emilimini artırıcı etki de yapıyor. 

Yangı-giderici özelliğinin yanı sıra ağrı kesici etkisi ile Güney Afrika bitkisi olan şeytan pençesi (Latince adı ile Harpagophytum procumbens) kökü özütü hastaların ağrı şikâyetlerinin giderilmesi bakımından önemli bir katkı sağlıyor. 

Hindistan cevizi yağı, menengiç yağı ve sarı kantaron yağı destekleri

Hindistan cevizi yağı antiinflamatuvar özelliğinden dolayı haricen romatizmal ağrılarda, kas ve eklem sorunlarında destek amaçlı kullanılabiliyor. Yine menengiç yağı geleneksel olarak romatizmal ağrılarda ve eklem ağrılarında haricen kullanılabilirken, sarı kantaron yağının da  romatoid artrit, miyalji (kas ağrısı) ve nevraljide (sinir bölgelerindeki ağrı) haricen destek amaçlı kullanılabildiği belirtiliyor.