Photoshop ve İllustrator birbirine fazlasıyla benzeyen programlardır. Birçok işlemi  ikisinde de yapabildiğimizi düşünecek olursak arada ki bu önemli fark nedir? Örneğin çizim yapıyoruz  ve her iki programında çizim yapabilme özelliği var. Bu programlarla ilgilenen arkadaşlar vektörel çizim diye bir terimi mutlaka duymuşlardır. Tam olarak bu terim aslında programlar arasındaki farkı ifade ediyor.  Peki o halde vektörel çizimin ve öneminin ne olduğunu bir anlayalım.

Vektör Grafik Çizim: Vektör grafikler çözünürlükten bağımsız, her bir nesne matematiksel ifadelerle oluşturulan ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür. Çiziminize İstediğiniz ölçüde yaklaşın hiçbir şekilde bozulma ve pikselleşme göremezsiniz. Vektörel Grafiklerin Avantajları: Farklı boyutlarda çalışmak görsel olarak detaylarda herhangi bir kayıba uğramaz. Bu çalışmaları istediğiniz ölçüde ve büyüklükte hiçbir şekilde bozulmadan matbaa işlerine gönderilebilir.

Vektörel Grafikler dosya boyutu olarak daha az yer kaplar.

Photoshop ile illustrator arasında ki en temel fark:

Illustrator vektörel tabanlı Photoshop ise piksel(bitmap) tabanlı bir programdır. Yani Illustrator'de yapmış olduğumuz çalışma vektörel olarak saklanırken Photoshop'ta ise her bir pikselin bilgileri ayrı ayrı saklanır. Dolayısıyla logo, desen, şekil çizimlerinde Illustrator daha avantajlıdır. Photoshop bitmap (piksel) tabanlı olduğu için istediğimiz büyüklükte boyutlanmalar yapamayız. Boyutlarının büyütülmesi durumunda çalışma pikelleşmeye başlayacak ve görüntü kalitesi düşecektir.  

kaynak:duzeybil