Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre kurum mısır alım fiyatının ton başına 6 bin TL olarak belirledi. Açıklanan rakam çiftçileri memnun etmedi. Çiftçiler üretimin önümüzdeki yıllarda sürmesi ve çiftçilerin tarlaya küsmemesi adına rakamın revize edilmesini istediklerini ifade etti. Türkiye'de mısır üretiminin yüzde 30’u Konya Ovasında yetiştiriyor.

Küresel şeytanlar estetiğe özendiriyor! Küresel şeytanlar estetiğe özendiriyor!

7-4-38

‘EN AZ 9 BİN TL OLMASINI TALEP EDİYORUZ’

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, TMO tarafından açıklanan rakamın KONPADER olarak kabul etmediklerini ifade ederek, “Mazota 2 Ay içerisinde yüzde 100 zam bir yıldan bir yıla Mısır'a açıklanan ton alım fiyatına yüzde 5 zam. Bu şartlar altında Konya Ovasında tarımın sürdürülebilirliği kalmamıştır.   KONPADER olarak bu fiyatı kabul etmiyoruz. Açıklanan rakamın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve TMO Genel Müdürümüz Ahmet Gürdal tarafından tekrardan gözden geçirilmesini istiyoruz. Açıklanacak rakamı da en azından 9 bin TL fiyat açıklanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

7-3-34

‘AÇIKLANAN RAKAM YETERSİZ ‘

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Meram Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hepokur da açıklanan mısır rakamı karşısında hayal kırıklığına uğradıkları ifade ederek, “Başta mazot olmak üzere gübre vb maliyetlerimizin artan fiyatlarına karşı bu rakam oldukça yetersiz. Bizim Mısır fiyatı beklentimiz 10 Bin TL idi. Açıklanan rakam yetersiz.  Mısır’ın üretim maliyeti yüksek. Onun için açıklanan rakamın revize edilmesini istiyoruz. Çiftçi sahadan kaçarsa kimse çiftçiyi sahaya getiremez. Artan girdi fiyatları ile sıkıntılı bir sezon geçiren üreticilerimizin zarar etmemesi için rakam yeniden revize edilmeli. Mısır üretim maliyetlerini ve üreticilerimizin geçimini dikkate alan fiyatı yeniden revize edilmeli.  Üreticilerimize ürününü pazarlamada sorun yaşamayacağına yönelik açıklamalar yapmalı ve endişeleri giderilmelidir” şeklinde konuştu.

7-2-36

RAKAM GİRDİ MAALİYETLERİ KARŞISINDA DÜŞÜK KALDI

Açıklanan Mısır rakamının girdi maliyetler karşısında düşük kaldığını ifade eden Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, “Çiftçimiz tohumunu aldı. Ekti, suladı. Hasat zamanına yaklaşırken açıklanan rakam üretici için hayal kırıklığı oldu. Bizler bu fiyatların yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Üretici korunmalı” dedi.

7-1-38

AÇIKLANAN FİYAT ÇİFTÇİMİZİN MISIRDAKİ MALİYETİNİ ÖDEMEZ

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da açıklanan fiyatın maliyeti karşılamadığını ifade ederek, “Çiftçiler olarak kabul etmiyoruz. Açıklanan fiyat çiftçimizin mısırdaki maliyetini ödemez. Çiftçimiz üretmesin diye açıklanmış bir fiyat. Fiyatların tekrar revize edilip en az 8 bin TL olarak açıklanması gerekir. Çiftçinin emeğine yazık. Sayın Tarım Bakanımızın ve TMO Genel Müdürlüğüne duyurulur.  Bu fiyat revize edilmezse önümüzdeki yıl çiftçimiz mısır ekiminden vazgeçer” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay