ÜLSER, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Mideyi ve sindirim sitemini etkileyen bir hastalıktır. Mide ya da onikiparmak bağırsağının, mide asidi ve pepsin gibi sıvılar tarafından tahrip edilip, doku kaybının oluşmasıdır. Mide ülserine çoğunlukla Helikobakter pilori bakterisi sebep olur. Helikobakter pilori bakterisinin sebep olduğu neredeyse tüm ülserler tedavi edilebilirdir, ama gerekli tedavi yapılmadığında iç kanama, kanser gibi çok daha ciddi sonuçlara neden olabilir.

Ülser belirtilerine bakacak olursa, Midede yanma, iştahsızlık, çabuk acıkma, şişkinlik, hazımsızlık, midede ekşime, kilo kaybı, asit reflüsü,  Üst karın bölgesinde yanma ve ağrı,Midedeki acı ve rahatsızlıktan dolayı yemek yeme isteğinde azalma, iştahsızlık, Mide bulantısı ve buna bağlı gelişen kusma gibi birçok belirtisi bulunmaktadır.

Ülser doğru ilaç, doğru tedavi ve doğru beslenme ile tedavi edilebilir. Ülser de beslenmede dikkat edilecekler;Yağ ve protein oranı yüksek olan besinlerin sindirimi daha zor olduğundan midede kalma süresi daha fazladır. Bu sebepten mide çok fazla asit salgılar bu da ülseri olumsuz etkiler. Az yağlı hatta yağsız besinlerin tüketimi ise iyileşmeyi hızlandırması açısından avantajlıdır. Beslenme listesinde yer alan besinler yağ ve şeker oranı bakımından az; lif açısından yüksek besinler olmalıdır. Aynı zamanda ülser ilaçları kabızlık yapabileceğinden ülserde beslenme listesinde, posalı yiyeceklere yer verilmelidir. Tuzlanmış, salamura yapılmış besinler, turşu gibi fermente besinlerin tüketimi gastrik mukozayı olumsuz etkileyeceğinden beslenme listesinde tüketimi sınırlandırılmalıdır. Beslenme listesinde antioksidanlara bol miktarda yer verilmesi yine iyileşmeyi hızlandıracaktır. Karnabahar, lahana,havuç, turp, ıspanak, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler hem antioksidan hem de içerdiği flavanoidler bakımından ülserde beslenme listesinde yer alması gereken sebzelerdendir. Çilek, kiraz, elma, böğürtlen, yaban mersini; yüksek oranda antioksidan içermesiyle iyileşmeye katkı sağlayan meyveler olarak listede yer almalıdır. Probiyotik bakımdan zengin besinler; kefir, yoğurt, ayran sindirim sistemini düzenleyerek ülserin iyileşmesine katkı sağlar.

 Sigara tüketiminde midede hareketler artar ve mide sindirim enzimi salgılar. Mideye besinin ulaşmadığı anda salgılanan sindirim enzimleri, ülserli bölgede tahribat oluşturur. Bu yüzden ülser hastalarında sigara tüketimi sınırlandırılmalı, hatta engellenmelidir. Alkol tüketimi bu dönemde kesinlikle tavsiye edilmez. Ülser hastalarında tuzlu beslenmemeye dikkat edilmelidir. Sodyum bakımından yüksek değerlere sahip turşu, salamura edilmiş besinler, sucuk, salam gibi besinlerin tüketimi bu dönemde hastalara tavsiye edilmemektedir. Yağ oranı yüksek besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Besinlerin kızartılarak değil buharda pişirilerek tüketimi tavsiye edilmektedir. Kırmızı et yağ bakımından tavuk ve balık çeşitlerine göre daha zengin olduğundan, midede asit salgısını artırıcı etki gösterir. Aynı zamanda çok fazla protein içerdiğinden midede sindirimi uzun sürer bu da yine ülser için olumsuz bir durum oluşturur. Kahve, çay gibi kafeinli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Asitli içeceklerden kaçınılmalıdır. Turunçgiller (limon,portakal..) ve domates asitli besinler tüketilirken miktara dikkat edilmelidir. Ülserli bireylerin dinlenmeleri ve düzenli olarak uyumaları gerekmektedir. Beslenme programı kesinlikle yeterli ve dengeli olmalı, yemek saatlerinde iki öğün arasındaki zaman farkı 2- 3 saati geçmemeli sık ama az yemek yeme bilinci kazanılmalıdır. Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir. Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini yemeniz kesinlikle tavsiye edilmez. Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyiniz. Yemekleri yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyiniz. Mideniz uzun süre boş kalmasın.  Tatlı olarak taze ve kuru meyveler, meyveli yoğurtlar veya sütlü tatlıları tercih edin. Akşamları buharda pişmiş yemekleri tercih edin. Tedavi edilmeyen ülser istenmeyen hastalıklara yol açabilir. Dikkat edin.

Sağlıcakla kalın…