Ağzımız vücudumuzun giriş kapısıdır. Sağlıklı bir vücut için ağız ve diş sağlığının önemi büyüktür. Soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere duyulan hassasiyet, diş etlerindeki bozulmalar, ağızda çıkan aftlar, bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesi olabilir.

Ağız hijyeni ve bakımının yetersiz olduğunun önemli bir göstergesi olan diş çürükleri belirgin bir hasar oluşuncaya kadar belirti vermeyebilir. Bu nedenle düzenli diş hekimi muayenesi oldukça önemlidir.

Kötü ağız sağlığının bir diğer bulgusu ise, ilk aşamada hafif olup tedavi edilmediğinde çok daha ciddi sorunlara yol açan diş eti sorunlarıdır. Diş kaybı ve enfeksiyon gibi sonuçlar doğurabildiği gibi, kalp problemleri, diyabet, solunum yolu ve sindirim sistemleri sorunlarının önemli bir işareti de olabilir.

Sağlıklı ağız, diş ve diş etleri ile ilgili sorunların olmaması; genel sağlığın korunmasında önemlidir. İyi ağız sağlığı uygulamalarına erken yaşta başlanması ve yetişkinlik döneminde bunlara bağlı kalınması; sağlıklı bir ağız, ferah bir nefes, güçlü dişler ve parlak bir gülüşe sahip olmanızı sağlar ve genel vücut sağlığınızı destekler.

Sağlıklı bir ağıza sahip olmak için yapılacaklar düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli diş hekimi muayenesi gibi oldukça basit alışkanlıklardır ve çocukluk çağında kazandırılmalıdır.

Gazlı içecekler, şekerli ve katkı maddeli gıdalar dişlerin aşınmasına ve çürümesine neden olurken, havuç, elma, ayva gibi sert meyve ve sebzelerin ısırılarak, çiğnenerek tüketilmesi diş ve diş eti sağlığına yardımcı olur. 

Anne karnından başlayarak diş sağlığını korumada en önemli mineral kalsiyumdur. Bu nedenle kalsiyum ve diğer minerallerin yeterli düzeyde alımına dikkat edilmelidir. D vitamininin diş gelişimine ve sağlığına katkısı çok büyük olduğundan günlük yeterli D vitamini alımı mutlaka sağlanmalıdır. Diğer vitamin eksiklikleri varsa, uygun takviyelerle derhal giderilmeli ve güçlü bir bağışıklık sistemi ile ağız sağlığı desteklenmelidir.

Uwitonze AM, et al. Effects of vitamin D status on oral health. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Jan;175:190-194.

Antonenko O, et al. Oral health in young women having a low calcium and vitamin D nutritional status. Clin Oral Investig. 2015 Jul;19(6):1199-206.