Kervan…

Anadolu’yu Türkiye yapan bitmeyen yolculuk.

1071’den 2016’ya yolculuğun adıdır; Kervan.

Bu öyle bir yolculuktur ki içinde 1299’da Cihan Devleti Osmanlı’yı, 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda yer alacak alimleri, arifleri, ilim insanlarını barındırır.

Onun için Kervan’ın yolculuğu hiç bitmemiştir, hak ve batıl mücadelesi sona erene kadar da bitmeyecektir!

Tarihi İpek Yolu’nu oluşturan Kervan’ın hedefi bu nedenle sadece ticaret mallarını satmak değildir.

Öyle olmadığı için kadim bir medeniyeti bu topraklarda kurmuş, haçlı kuvvetlerine bu toprakları mezar yapmış, İslam’ın sancağını dalgalandırmış, Anadolu’ya Türkiye dedirtmiştir…

Kervan’ın önemi yeniden bilinçlere kazınıyor.

‘Kervan; Bir Medeniyetin Yol Hikayesi’belgeseli bu anlamda önemli.

Erka Medya tarafından çekimleri yapılan Kervan’ın kurgusu oldukça etkileyici.

Kervan ile İpek Yolu’nun tarihi boyunca icra ettiği ticaret, iletişim, kültürel etkileşim gibi tüm işlevleri sunuluyor, tarihimize ve kültürel mirasımıza dikkat çekiliyor…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilgiyle takip ettiği belgelin tanıtımı yine Selçuklu eseri Zazadın Han’da yapıldı.

Geniş katılımla yapılan tanıtımda önemli mesajlar verildi.

"Unutulmuş medeniyete bir gönderme yaparak yeniden hatırlanmasını sağlamak istiyoruz…"

Bu cümle ile fazla söze gerek yok.

Iğdır’dan başlayan 2 bin kilometrelik zorlu ve çetin bir yoluculukta medeniyetimizi anlatan ekibin inşallah yolculuğu başarıyla biter ve hep birlikte büyük bir heyecanla belgeseli izleriz. 75 kişilik ekibin emeği büyük… Tabii Selçuklu gibi bir medeniyeti anlatmakta o kadar kolay değil… Yolun açık olsun Erka Medya. Böyle bir belgesel yürek isterdi, yüreğine sağlık...

***

Tanıtım programında ilgimi çeken ise konuşmalar oldu.

AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Özdemir, önemli bir çıkış yaptı; Anadolu Selçukluları değil Türkiye Selçukluları!... Malazgirt ve Miryokefalon Zaferi ile Anadolu, Türkiye olmuştur, Bizans kaynakları yazıyor. Türkiye ismi 1923’te ortaya çıkmamıştır. Batı bu topraklardan bizleri atmak için ısrarla Anadolu demektedir. Bu yanlıştır, burası Türkiye’dir… Sayın Özdemir’in anlattıkları hakikaten önemliydi. Türkiye’yi etnik parçalara bölmek isteyenlerin olduğu günümüzde AK Partili bir milletvekilinden gelen böyle bir çıkış takdire şayandır… “Anadolu Türk’tür Türk kalacaktır…”

***

Kervan yolculuğun adıdır. Yol üzerindeki hanlarda, kervansaraylarda, pazarlarda dinlenmekte, ticaretini yapmakta, medeniyet inşa etmekte… AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da bu noktada, iktidar olarak geçmişin hanları, kervansarayları yerine demiryolları, limanlar, lojistik merkezler yaptıklarını söyledi… Doğru bir yaklaşım. Fakat o zamanki zamanda rekabet kavramı yoktu, tek korku haramilerdi. Şimdi ise hem rekabet hem de ticaret yapılan ülkeler arasında çatışmalar, politika anlaşmazlıklar  var… Konya’nın lojistik merkez, hava kargo taşımacılığı, Konya-Karaman-Mersin Demiryolu hattı, Dış Çevre Yolu projeleri hızlandırılsa, dış politika da sorunlar giderilse Konya’nın Kervan yolculuğu da hızlanacaktır…

***

“Kervan yolcu, biz hancıyız",AK Parti Milletvekili Ahmet Sorgun’un ifadesi. Doğru bir ifade. Kervan 800 yıldır yoluna devam ediyor, etmeye de devam edecek. Önüne türlü türlü engeller konulsa da batılı yenmeyi, hakkı üstün tutmayı sürdürecek… Türkistan’ın çorak topraklarında başlayan, Anadolu’da ruha kavuşan, dünyaya ilim, irfan, medeniyet götüren Kervan, yolculuğunu sürdürecek, biz ise hancı olarak bu medeniyette yaşamaya devam edeceğiz, gelecek nesillere bu handa kucak açacağız, medeniyetimizi hatırlatarak…

Biz görmesek de Kervan yolunda, tarihe yön veren medeniyetin yol hikâyesini oluşturmaya devam ediyor…

***

Kervan'ın tanıtımında dikkatimi çeken ise İl Kültür  ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan'ın olmaması oldu. Tarihimizi, kültürümüzü anlatan belgeselin tanıtımında eski İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar'ın olmasına rağmen mevcut Müdür Mustafa Çıpan'ın olmaması önemli bir eksiklikti. Kendisi davet edildiği halde gelmedi mi yoksa davet edilmedi mi? Bilmiyorum. Fakat  İl Kültür  ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan'ın orada olmaması kurumuna yakışmadı...

***

PROF. DR. NECMETTİN ERBAKAN İSMİ RAHATSIZ MI EDİYOR!

Prof. Dr. Necmettin Erbakan. Bir dava adamı…

1969’de Konya’dan yaktığı Milli Görüş ateşi dünyayı sardı, “İslam Birliği, Yaşanabilir Bir Türkiye, Yeniden Büyük Türkiye…” fikirleri ile Türk Siyasi Tarihi’ne damga vurdu…

54. Hükümet’te Başbakanlık yaparken havuz sistemini kurarak faizcilere, rantçılara “dur” diyen, milletin inançlarına darbe vuran 28 Şubat’ın maddelerine imza atmaktansa istifa eden bir devlet adamı…

Son günlerinde dahi Milli Görüş için çırpınan bir dava adamı…

Evet bu anlamıyla Prof. Dr. Necmettin Erbakan rahatsızlık duyulacak bir isim mi? Olmamalı zaten böyle bir şey.

Fakat ismini aldığı üniversitenin tabelaları bu hissi uyandırıyor… Önce Konya Üniversitesi olarak kurulan daha sonra Konya Prof. Dr. Necmettin Erbakan Üniversitesi olan isim tabelalara nedense tam yansımıyor.

“Konya” büyük puntolarla,  “Prof. Dr. Necmettin Erbakan” küçük puntolarla, “Üniversitesi” kısmı ise yine büyük puntolarla yazılıyor.

Yine internet sitesi uzantısı; "www.konya. edu.tr" halbuki "www.ne.edu.tr" olması gerekmez mi?

Çünkü her iki durum da anlam karışıklığına neden oluyor. Zaman zaman Konya veya Meram Üniversitesi deniyor...

Daha önce de haber yapılmasına rağmen aynı durumun devam etmesi akıllara üniversite yönetiminin “Prof. Dr. Necmettin Erbakan” isminden rahatsız mı yoksa sıcak bakmıyor mu? Sorusunu getiriyor.

Böyle bir şeyin olmadığını ümit ediyorum. Zaten üniversitenin rahatsız olması veya sıcak bakmaması gibi bir durum olamaz.  

Sonuçta burası bir devlet üniversitesidir ve ismi de devlet vermiştir.

Üniversite yönetiminin en kısa sürede tabelalarda ve internet sitesinde bu durumu düzelteceğini umut ediyorum…