Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan’dan sonra ha oldu, ha olacak diye beklenilen Bakanlar Kurulu değişikliğini 3 ay sonra gerçekleştirdi. Tam da gündemden düştü ve artık bu saatten sonra değişmez denilen tarihte. Binali Yıldırım’ın zamansız köşke çıkması hemen aklımıza bu soruyu getirdi ve neticede yeni kabine oluşturulmuş oldu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın birlikte oluşturdukları yeni Kabine’nin en dikkat çekici tarafı ise ekonomi yönetimine neredeyse hiç dokunmamış olmasıydı. Ekonomi ekibinden bir tek Nurettin Canikli ayrıldı. Ancak yeni görevine bakarsak özellikle 15 Temmuz’dan sonra etkisi ve yetkisi ciddi oradan artan Milli Savunma Bakanlığı’na geçmiş oldu. Aslında bakıldığı zaman ekonomi ekibinin görevini aynı şekilde yürütmesi iyi olacağa benziyor. 2016 yılında yaşanan olumsuzluklara rağmen etkili kararlar alan bu ekip, süreci fazlaca sancılı hale sokmadan yola koymuşlardı. Her ne kadar bazı sancılar yaşansa da yaşanan onca şeye rağmen ciddi anlamda ayakta kalmak büyük başarı. Öte yandan açıklanan teşvik paketleri, üretim ve ihracatı arttırmaya dönük adımlar ve buna benzer önlem kampanyaları olumlu sonuçlar doğurmuştu. Buna ekonomik büyüme ve hızlı şekilde ivme kazanan verileri de dâhil edersek başarılı hamleler bu ekibin yerinde sabit kalması noktasında etkin rol oynadı.
-
Açıklanan isimler arasında belki de en sürprizi tartışmasız Eşref Fakıbaba oldu. Nedeni ise hepinizin yakından takip ettiği 2009 yerel seçimleriydi. O dönem ‘’Urfa’da ceketimizi assak kazanırız’’ diyen Fakıbaba, bağımsız aday olarak Ak Partili adayı geride bırakmıştı. O günlerden bu güne anımsanan tek şey ise Ak Partiyi geçen tek adam olarak bilinmesiydi. Sonrasında yeniden Ak Parti’ye dönen Fakıbaba, belki de ödülünü hiç kimsenin beklemediği bir zamanda alarak, Tarım Bakanı oldu.
-
Milli Savunma Bakanlığı da son zamanların en etkin bakanlıklarından birisi. Nedeni ise tam anlamı ile terör grupları ile sürdürülen etkin mücadeleler. Nurettin Canikli, FETÖ ile mücadele noktasında devlet kademelerinde yürütülen işlerin neredeyse koordinasyonunu sağlıyor. Genel anlamda birçok koordine işi de üstlenen Canikli, bu görevin önemli bir aktörü olacağa benziyor.
-
Dikkat çeken bir diğer konuda, Mehmet Şimşek haricinde ki tüm Başbakan yardımcılarının değişmesi diyebiliriz. Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak kabinenin dışında kalırken, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanı oldu.
-
Bizler açısından bakarsak Konya’dan maalesef bir bakan çıkartamadık. Ahmet Davutoğlu ile başlayan yükseliş neredeyse ondan sonra büyük bir hezeyan yaratmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Konya’ya olan ilgisini ve alakasını çok iyi biliyoruz. Ancak bunun karşılığı bir bakan olur muydu işte o halkımızın merak ettiği konulardan birisi. Özellikle uzun zamandır bir diğer bekleyişte Tarım Bakanlığı’na Recep Konuk’un atanmasıydı. Yine bu bekleyiş karşılık bulmadı.

Ancak görünen o ki kimsenin yeri garanti değil ve bir gün herkes kabinede kendisine yer bulabilir. Onun için fazla ince hesaplar yapmadan yeni kabinenin kaldığı yerden başarıyla çalışmasını beklememiz gerekiyor.