Güneş ışığı olmadan dünyada yaşam mümkün değildir. Işık besin ve su gibi vücudumuz için bir ihtiyaçtır. Güneş ışığını hissetmek herkesi hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlatır. Evde aldığımız yapay ışık yerine güneş ışığı daha faydalıdır. Newton bir güneş ışını demetini karanlık bir odada bir prizmada geçirdiğinde, bildiğimiz beyaz ışık cam prizmanın öbür yüzünden çıkarken mor, lacivert, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renkli ışınlara ayrılmıştı. Güneş ışığı içerisinde farklı ışık spektrumları vardır. Ultraviole B ışığı, vitamin D sentezini sağlayan güneş ışığı spektrumunun küçük bir parçasını oluştur. 

Ultraviole B (UVB) ışığı, D vitamin sentezini sağlar. D vitamini vücutta birçok metabolizmaya  kemik sağlığı, bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Günlük hayatımızdaki ışık ve karanlık döngüsü biyolojik saati her gün yeniden ayarlar. Bu döngünün sağlıklı devamı genel sağlık için oldukça önemlidir. Gün içinde güneş ışığı ile karşılaşmak beyinin serotonin (mutluluk hormonu) artışına neden olur, iç saatimizi yeniden ayarlar. Sinir sisteminin normal çalışmasında ve dişlerin güçlenmesinde etkilidir. Kaslara güç verir, eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve kas ağrısı olur. Devamlı yorgunluk ve ağrısı olan hastalar mutlaka D vitamini düzeyine baktırmalıdır. Özellikle çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişme için ihtiyaç vardır.   

Gerekli güneş ışığı miktarı kişinin yaşı, deri rengi maruziyet süresi, varsa tıbbi sorunlara göre değişebilir. D vitaminin yapımı yaş ile giderek azalır. Özellikle kış aylarında uzun süreli gün ışığı ihtiyacı vardır. Güneş ışığının ve besinlerin yetersiz olduğu durumlarda güvenilir D vitamini takviyeleri tercih edilmelidir. Özellikle içerisinde toksik maddeler içermeyen güvenilir kaynakları tercih edebilirsiniz. Sürekli olarak yapılan yüksek dozdaki harici D vitamin takviyeleri de risk oluşturmaktadır. Bu nedenle D vitamini takviyesi kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır. 

Güneş ışığının faydalarını saymakla bitiremeyiz. Bunun yanında zararlı etkilerinden kaçınıp mutlaka korunmalıyız. UVB ışığı ile sürekli olarak karşılaşmak cildin bazı tabakalarının kalınlaşmasına yol açarak ciltten zararlı ışınların geçişine engel olur. Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en sağlıklı yolu yine güvenli güneşlenmek…