Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şifalı bitkiler, binlerce yıl insanlığa hizmet etmiş. Günümüzde doğal tedavilere ve dolayısıyla bitkilerle tedavilere de artan bir ilgi var. Bu konuda memleketimiz Ermenek çok önemli endemik bitkilere sahip ve hepsi de reçetelerimizde yer alan, sonuç aldığımız, ömür boyu sağlıklı, zinde, mutlu yaşamaya destek olan ilaç gibi bitkiler...

Araştırmalarımız gösteriyor ki Anadolu birçok kültür bitkisinin gen merkezidir. Yurdumuzda yetişen tohumlu bitki tür sayısı yaklaşık 12.000 civarındadır. Bu tür zenginliği komşumuz olan bütün ülkeler dahil hiçbir Avrupa ülkesinde bulunmaz. Bu zengin flora içerisinde 3700 civarında endemik tür bulunması dünyanın endemiklerce en zengin ülkelerinden birisi olmamız aslında ülkemiz için ayrı bir avantaj sağlamaktadır. Türkiye florası tıbbi ve aromatik bitkiler bakımdan büyük önem taşır. Ermenek de sahip olduğu endemik bitkilerin özelliği ve sayısı göz önüne alındığında gün geçtikçe daha dikkat çeken bir öneme sahip hale gelecek. Bu konuda sevgili hemşehrimiz Prof. Dr. Haydar Öztaş hocamız da değerli bir eser hazırladı, ilgilenenlere tavsiye ederim.

Mevsim olarak, havalar soğudukça, soğuk algınlığı vakaları da artıyor. Bir kere virüs enfeksiyonlarına yakalandığınız zaman, ne kadar ilaç kullansanız da faydasız. Önemli olan korunmak, virüsler her yerde var, ama hepimizi hasta edemiyorlar. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar hastalanmıyor, oysa hastalıklara karşı direnciniz düşükse, hemen hastalanıyorsunuz. Bu amaçla Ermenek'te yetişen bitkilerden istifade etmenin tam da zamanı.

 

Sonbahar ve kış aylarında sakın dağçayını evinizden eksik etmeyin. Dağçayı bir mucize bitkidir. Pek çok faydasının yanında, solunum yolları için bir şifa kaynağı ve kuvvetli bir mikrop öldürücüdür. Boğaz salgılarını ve mukozanın ödemini azaltır. Soğuk algınlığı için gargarası ve çayı tavsiye edilir.

Kekik; bronş açıcı etkisi vardır. Kuvvetli bir mikrop öldürücüdür. Öksürüğe karşı son derece faydalıdır.

Ekinezya; bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Zengin bir A, C ve E vitamini deposudur. Kuvvetli bir mikrop öldürücüdür, iltihap giderici etkisi vardır.

Melisa; hem uçuk tedavisinde hem de bağışıklığı güçlendirmede faydalıdır. Uykusuzluk için de harika bir nimet.

Ermenek lalesi de cilt sağlığı için birebir, doğal güzelliğin vazgeçilmez bitkilerinden.

Yediklerimiz ve içtiklerimiz ilacımız olmalı, ilacımız da yediklerimiz ve içtiklerimiz. Ülkemiz bitkisel hammaddeleri ve bitkisel ürünleri % 100 yerli olarak üretecek ve dünyaya pazarlayacak güçtedir. Bitkisel gıda, kozmetik ve ilaç hammadde üretimi, sonucu ülkemizin bitki zenginliğini ekonomiye kazandırmamız mümkündür. Geliştirilecek ve üretilecek hammaddelerden fonksiyonel gıda, gıda takviyesi, kozmetik ürünler ve bitkisel ilaç üretmek mümkün olacaktır. Bugün Çin, Hindistan ve Balkan Ülkeleri bütün dünyaya bitkisel hammadde ve ürün satmaktadır. Neden Türkiye dünyanın bir numaralı bitkisel drog, bitkisel hammadde, fonksiyonel gıda, bitkisel kozmetik ve bitkisel ilaç üretim merkezi olmasın. Bu konuda yeterli teknoloji, bilgi ve potansiyele sahibiz. Biz geleneksel bitkisel ürünlerimiz ve ilaçlarımıza sahip çıkmalı, sağlığa olan etkilerini araştırmalı bunları ekonomimize kazandırmalıyız. Bu durum Ermenek ve ülkemiz için son derece önemli.

Gelecek hafta da romatizmal hastalıklarda kullandığımız bitkisel ilaçları anlatmak üzere sağlıklı ve mutlu günler diliyorum. Bitkisel çayları mutlaka deneyin, şifa olsun inşallah...