Sevgili okurlar, hareketsizlik sağlığımızın en büyük düşmanlarından biridir; hareketsiz kalmayalım. Düzenli fiziksel aktivite, kas gücünü ve esnekliğini artırır. Ayrıca yorgunluğu azaltır, kas-eklem kontrolü sağlanır ve dengenin korunmasına katkı sağlar, esneklik artar, eklem hareket açıklıkları en güzel şekilde devam eder, vücudumuzun kondüsyonu artar, refleksler gelişir, kas ve kemiklerimiz güçlenir, duruşumuz daha sağlıklı hale gelir.
*Düzenli fiziksel aktivite, sadece kas-iskelet sistemi için değil; kalp ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesi ayrıca bazı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde de son derece önemlidir.
*İdeal kilomuzun üzerindeysek, kilo vermek için çaba göstermeliyiz. Kilo vermek hem fiziksel şikayetlerimizin düzelmesine hem de sağlığımızın korunmasına yardım edecektir.
*Bazı kuralları alışkanlık haline getirelim; örneğin alışveriş poşetlerimizi iki elimizde eşit ağırlık olacak şekilde taşıyalım, yere eğileceğimiz zaman belimizi değil dizlerimizi bükelim,otururken sırtımız düz bir şekilde arkamıza yaslanmalıyız, telefonla konuşurken asla telefonu başımızla boynumuz arasına sıkıştırarak konuşmayalım...
*Vücudumuzu zorlayıcı hareketlerden kaçınalım. Bizim için ağır olan cisimleri asla kaldırmayalım,itmeyelim ve çekmeyelim.
*Yatağımızı,koltuğumuzu ve çalışma koşullarımızı; belimizi ve boynumuzu rahat ettirecek ve koruyacak şekilde düzenleyelim.
*Boynumuzu ,sırtımızı,belimizi dik ve dengeli tutalım.Uzun süre aynı vücut pozisyonunda kalmayalım.
*Egzersiz,düzenli ve tekrarlı olarak yapılması gereken fiziksel aktivitedir.Bu nedenle egzersizlerimizi düzenli olarak yapmaya gayret gösterelim.Hızlı sonuç alamıyorsak cesaretimiz kırılmasın.Unutmayalım ki başarı genellikle uzun çalışma sonrasında ortaya çıkar.
*Egzersizlerimizi yaparken nefesimizi tutmayalım,düzenli nefes alıp vermeye çalışalım.
*Yemeklerden hemen sonra egzersiz yapmayalım,en az bir saat sonra egzersiz yapalım.
*Herhangi bir egzersizi yaparken şiddetli ağrı hissediyorsak,kesinlikle o egzersizi yapmayalım.Bu durumu doktorumuza ve fizyoterapistimize danışalım.
Sağlıklı günler dileğimle...