15 Temmuz Fetullahçı Darbe Girişimi'nde, tüm Türkiye kenetlendi, Türkiye'nin birliğine ve bütünlüğüne kast eden hain saldırıya geçit vermedi. Topyekün bir karşı duruş sergilendi. Burada Türk basınının da duruşunu inkar etmemek gerekiyor. Darbe girişiminin ilk saatlerinde yaygın basın, darbe girişimine karşı durmuş, milletin seçimiyle gelen hükümete destek vermiştir. Burada elbette yerel basının da hakkını vermek gerekiyor. 

Türkiye'de özellikle son yıllarda, sesi oldukça gür çıkmaya başlayan ve kendini sürekli geliştiren, yenileyen Anadolu basını, 15 Temmuz'da da gereğini yerine getirmiş, darbeye karşı oluşturulan birlik ve beraberliğe kayıtsız kalmamıştır. Olması gereken de zaten buydu. Basın toplumun sesi, milli ve manevi değerlerimizin yılmaz bekçisi olmak durumundadır. 

Bu nedenle gerek yaygın basının gerek Anadolu basınının, güçlü olması gerekiyor. Bu anlamda Anadolu basınında son yıllarda olumlu gelişmeler yaşanmaya başlamış, bu gelişmeler yaşanmaya da devam edecektir. 

***

Anadolu basını için önem arz eden Basın İlan Kurumu'nun Genel Kurulu'na katılacak olan 3 Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisinin seçimi geçtiğimiz hafta yapıldı. Toplam 492 oyun kullanıldığı seçimde, 

Yenigün Gazetesi Yönetimi Kurulu Başkanı Mustafa Arslan 461, Mehmet Nuri Kolaylı 435 ve Şevket Erzen 421 oy aldı.

Diğer adaylar Fatma İnci Gül 3, Mehmet Ali Dim 2, İbrahim Aslan 20, Yılmaz Karaca 10 ve İsmail Temiz 8 oy aldılar. 

Bu seçimler Anadolu basınının gelişimini sürdürmek için oldukça önemliydi. Ancak seçim sonuçları, Anadolu basını için yine kazanımla sonuçlandı. Bu seçimde de yine Anadolu basını için çalışan, emek veren, Anadolu basının sorunları için didinen 3 isim kazanmış oldu. Mustafa Arslan, Mehmet Nuri Kolaylı ve Şevket Erzen, Anadolu basını için Basın İlan Kurumu'nda büyük bir kazanım olacaktır.

Çünkü bu isimlerin önceki dönemlerde de aynı görevlerde yaptıkları çalışmalar ortadadır. Anadolu basının gelişmesi, güçlenmesi, sesinin daha gür çıkması adına ellerinden geleni gayreti göstermektedirler. 

Ne var ki; rakipleri aynı hassasiyetle davranmayan kişiler olarak yine sınıfta kaldılar. Bu seçimler yine gösterdi ki, çalışanla çalışmayan asla bir değildir ve yerel basın sahipleri nezdinde de bu ayrım çok iyi yapılmıştır. 

Üç tip insan vardır; Sadece konuşan, sadece düşünen bir de düşündüğünü konuşan ve bunları uygulayan... 

Sadece konuşan insan, boş konuşur, ne kendine ne başkasına bir faydası olmaz. Sadece düşünen insan, düşündüklerini konuşma ve uygulamaya geçmediği için, yine faydasız kalacaktır. Ancak düşündüğünü konuşan, insanlarla düşüncelerini iyi bir şekilde paylaşan ve bu düşünceler doğrultusunda uygulamaya geçen insan her zaman fayda sağlar. Hem kendine, hem karşısındakine hem de topluma... Bize böyle insanlar gerekiyor. Mustafa Arslan, Mehmet Nuri Kolaylı ve Şevket Erzen isimleri bunu en iyi şekilde uygulamış ve hakettiklerini de almışlardır. 

Ancak rakipler, tam tersine, sadece konuşmakla kalmışlardır. Dolayısı ile boş konuşmuşlardır. Bunu hem seçim öncesi hem seçim günü hem de seçimden sonraki tutum, davranış ve açıklamalarından iyi bir şekilde görmek mümkündür. Çalışmak yerine, boş boş konuşursan, "Çamur at izi kalsın" mantığıyla hareket edersen, attığın çamur kendini pisletir! Nihayetinde seçim öncesinde, kaybedeceklerini anlayınca, çalışmak yerine çamur atma yöntemine giden bazı rakipler, attıkları çamurun içinde kendilerini pisletmişlerdir.

 Sonucun ortada olmasına rağmen, bu kişiler yine akıllanmamış, "Yenilen pehlivan güreşe doymaz" deyimini benimsemiş olacaklar ki, seçim sonrası yaptıkları açıklamalarla çamur atmaya devam etmişler, seçim sonucu kabul etmediklerini söylemişlerdir.

 Bu hareket de bu kişilerin zihniyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Anadolu basınının temsilcilerinin seçtiği, çalışanın kazandığı ve gayet şeffaf olan bir seçimin sonucunu kabullenmiyorsan; bu demokrasiye, emeğe ve gazeteciliğe saygısızlıktır. Böyle bir zihniyetten, aynı göreve gelmeleri halinde, ne kendilerine faydaları olur ne de bir başkasına. Dolayısı ile, delegelerin tercihi doğru olmuştur ve çamur atanlara bir kez daha müsaade edilmemiştir. Bu anlamda, Anadolu basını bir kez daha, çamur atanlara karşı temizliği ve samimiyetiyle çalışanları seçmiş, dolayısı ile Anadolu'nun sesini ortaya koymuştur. Hayırlı mübarek olsun. Seçimleri kazanan ve büyük başarı gösteren Mustafa Arslan, Mehmet Nuri Kolaylı ve Şevket Erzen'i kutluyor, iyi bir çalışma dönemi geçirmelerini temenni ediyorum. Sevgi, saygı ve dua ile...