Konya'nın, farklı coğrafi özellikleriyle dikkat çeken Bozkır ilçemiz, eski çağda İsaura Bölgesi içindeydi. Bölgenin adını taşıyan şehir şimdiki Bozkır İlçesidir. Daha sonra İlçenin kuzey doğusuna yapılan büyük kaleye İsaura Nova (Yeni İsaura) denilince, ilçeye Lentopolis ve sonra Tris-Maden adları verilmiştir. Son zamanlara kadar halk, kasabaya Siristat diyordu. Kelimenin gerçek söylenişi bilinmemekle beraber, ilçe çevresindeki kurşun madenlerini işletmekte olan ustalara baş usta anlamına gelen "Ser-Üstat" denildiği için, bu kelimeden geldiği sanılmaktadır. 


Selçuklular zamanında bölgenin hakimi bulunan ve Bozkır İlçesini fetheden Bozkır Bey'den İlçenin Bozkır ismini aldığı bilinmektedir. Bozkır Bey'in hayatı hakkında elimizde hiçbir bilgi yoktur. Yalnız halk arasında "Yazı Kolu" denilen ilçe ve etrafındaki köylerle Suğla Gölü arasındaki az engebeli bölgede bulunan ve kendisine ait Türk Boylarıyla burada oturduğu ve adını verdiği anlaşılmaktadır.

 Osmanlı vergi defterinde, Bozkır adıyla anılan bölgenin yukarıda belirtilen yerin batı tarafı, kuzey ve güney havalelerinin bir kısmı kast olunmuştur. Bozkır ilçemizin, Çumra, Karaman ve Hadim'e komşu olan bölgesinde ise 15 ve 18. yüzyıllarında Belviran adlı bir ilçe bulunmaktaydı. Halk şimdi bu bölgeye "Dağ kolu" adına vermiştir.

 Torosların yüksek dağı Yıldız Dağı eteklerindeki 200-300 dekarlık krater gölüne halk arasında "Dipsiz Göl “denilmektedir. Ancak bu göl hakkındaki efsaneler, Selçuk Üniversitesi tarafından kurulan ekiple, sonar cihazlarıyla birlikte yapılan araştırmalarla, gölün 18 metre derinliğinde olduğu, sazan ve tatlısu balıkları dışında canlılar olmadığı bilimsel olarak tespit edilerek, geçerliliğini yitirmiştir. 

Bozkır'ın batı kesiminde Suğla Gölü mevcuttur. Ahırlı ve Yalıhüyük sınırları içerisinde kalan göl arazisi 61 bin 100 dönümdür. Göl arazisi DSİ Beyşehir Gölünün tahliye deposu olarak kullanılmaktadır. Göl, güneyindeki Toroslardan inen kuvvetli yağışlarla beslenmektedir.  Yağışların az olduğu yıllarda göl suyu çekilmekte ve göl sahasında ekim yapılmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Bozkır'ın Soğucak Mahallesinde Çanakkale Zaferini anma etkinlikleri düzenlendi. Bozkır'ın Soğucak Mahallesi Çanakkale Savaşında 90 şehit vermiş. Soğucak Mustafa Yamaner Ortaokulu öğretmenleri ve öğrencileri güzel bir etkinlik düzenlemiş. Gerçekten duygusal anlar yaşadım. Öğrenciler şiir ve eser seslendirdiler. Hepsi görevlerine çok güzel hazırlanmışlar. Tabi burada emeği olan öğretmenleri de unutmamak lazım. Onlara da teşekkür ediyorum. 

Program bittikten sonra mahalle halkı ve öğretmenlerle sohbet ettik. Sorunlarını ve önerilerini dinledik. Öğretmenler her gün Bozkır'a gidip geliyorlar. Yani yaklaşık olarak 20 kilometre bir yol. Soğucak Mahallesinde yeterince ev olmayınca konaklayacak yer yok. Mahalleye bir lojman yapılmasını istiyorlar. 

Soğucak Mahallesinde her yıl geleneksel olarak kutlanan Çanakkale Zaferini anma etkinlikleri açık bir alanda kutlandı. Şehitlerin isminin yazıldığı anıt gerçekten çok güzel olmuş. Ancak programı organize eden Soğucak Mahallesi büyükleri kapalı bir salon olsaydı öğrencilerin tiyatro gösterisi de yapacağını söyledi. Soğucak Mahallesinin diğer eksiklerinden biri de kapalı salon. Kapalı salon mahallede birçok amaçla kullanılabilir. 

Bozkır Soğucak Mahallesi halkına gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum, Ayrıca Soğucak Mahallesi Mustafa Yamaner Ortaokulu öğretmenlerine ve öğrencilerine de teşekkür ediyorum. 

Sağlık, başarı, huzur ve mutluluk daima yanınızda olsun! Selam ve dua ile kalın