Bizde de Referandum, Belirsizliği Çözer mi?

 

Bu günlerin popüler kelimesi referandum... Yunanistan'ın gelecek projeksiyonu için yapılan referandum, tutmuşa benziyor. Siyasiler çarçabuk yükü seçmene pasladı. Hâlbuki ne çok belirsizlik vardı; Avro bölgesinde kalınıp kalınmayacağı, Drahmiye dönülüp dönülmeyeceği, IMF'den yeni borç alınıp alınmayacağı vs. Sonunda ne oldu, oxi (hayır) kazandı. Devamında, yeni bir anlaşma, musluklar açıldı, bankalar açıldı, borçlar ötelendi, yeni borç para bulundu. Sanki gören Yunanistan kurtuldu zanneder. Gelecek tekrar ipotek altına alındı ama biz şimdiye bakalım.

Demem o ki, madem referandum Yunanistan'da tuttu dileyim, biz neden yapmıyoruz? Nasıl olsa belli belirsiz devam eden bir hükümet var. Bir şekilde alın kararı çıkın referanduma. Koyun referanduma; seçime tekrar mı gidelim, koalisyon mu kuralım, hatta daha da detaylandırın; kısa vadeli mi uzun vadeli mi hükümet kuralım, ekonomi için bir parti ile adalet, eğitim, savunma için diğer bir parti ile çözüm süreci için diğer bir parti, dış işleri için bir diğer parti ile. Hem böylece anket yaptırmaktan da kurtulmuş oluruz.

İnsanlar tüketim çılgını olunca, siyaseti de çabuk tüketmeye başladı. Aynı belediye otobüslerindeki “kart gösteriniz” yeri gibi, sürekli elektronik kartı tutmamızı istiyor. Köşe yazarlarımızda baktılar uzun ve içerikli yazılara rağbet yok, başladılar beklentiye uygun çabuk tüketilen çerez yazılarla günlük nabız tutmaya. Anlayacağınız nereye baksanız tüketim fışkırıyor.

Ortalıkta büyük bir yanlışlık var. Kısa bir zaman diliminde büyük meseleler çözül(e)mez! Nedir büyük sorunlar?

·       Beşeriyetin eğitim meselesi,

·       Bu ortamlardan çabuk etkilenen KOBİ'ler,

·       Her türlü yatırımlar (eski ve yeni),

·       Dış gelişmeler (ekonomik ve siyasi),

·       Mevzuat bekleyen alanlar,

·       Makroekonomi bazlı gelişmeler (enflasyon, dış ticaret, işsizlik, büyüme vs.)

·       Her türlü kredibilite,

·       Belirsizliklerin (özellikle ekonomi ile ilgili) ortadan kaldırılması,

·       Sosyal medyanın tekrar dizaynı,

·       İleri sanayi hamlesinin atılması,

·       Modern sektörlerin dizaynı,

·       Yeni dijital çağa uyum.

 

Kısa ve çabuk zaman diliminden bir an önce çıkmamız gerekiyor. Kök salmış yapısal sorunlar kısa süreli bir koalisyon hükümeti ile çözülemeyecek kadar büyüktür. Aslolan bunları hiç vakit kaybetmeden uzun vadeye yayarak çözüme kavuşturmaktır. Bakarsınız bizim referandumdan da oxi çıkar. Ama neye karşı?

İyi haftalar efendim.

 

Y. Doç. Dr. Bülent Darıcı

[email protected]