Asırlardır uygulanan tedavi yöntemlerindendir Hacamat. Klinik çalışmalar ile ispatlanan, vücudun ürettiği doğal faydalı maddelerin artmasına, ağrıların azalması hatta yok olmasına, vücuttan toksinli kan çıkması sebebiyle yeni kan üretme mekanizmasının ve lenfatik sistemin harekete geçmesine sebep olmaktadır. Peygamber Efendimizin de özellikle tavsiye ettiği bir uygulama şekli olması nedeniyle insanların ilgisini çekmekte ve gerekli hijyen kurallarına da dikkat ederek uygulandığında harika sonuçlar hemen fark edilmektedir.

Özel vakumlu kupalar ile kan alma yöntemi olan hacamat damardan kan aldırma yönteminden tamamen farklı bir uygulamadır. Uygulandığı bölgelerin özelliği nedeniyle klasik, damardan kan aldırma yönteminden farklı etkileri vardır. Hacamatın yapıldığı bölgelerde bulunan lenfatik sistemin harekete geçmesi ve akupunktur noktalarının da ciddi bir şekilde uyarılması sonucu bu farklı etkileri ortaya çıkmaktadır. Hangi araç ve metodla olursa olsun kan aldırma ile ilgili uygulamalar bir hekimin muayenesi ve tavsiyesi ile yapılmalıdır. Hekim tarafından uygun görüldükten sonra hacamat yapılacak bölgenin sterilizasyonu sağlanır. Ardından kupalar vakumlanarak kapatılır. Kısa bir süre vakumlama işlemi yapıldıktan sonra bölge bisturi ucu veya bir lansetle kanın çıkabileceği şekilde çizilir. Buraya tekrar kupalar vakumlanarak kapatılır. Bundan sonra kupaların içine kan dolmaya başlayacaktır. Hekimin uygun gördüğü ölçüde kan alma işlemi yapılmalıdır.

Hem sağlıkta hem de değişik hastalıklarda uygulanması önerilir. Fiziksel ve zihinsel performansı arttırır, anti-aging özelliği vardır, metabolizmayı hızlandırır.

Hacamat uygulanan bölgede mikro sirkülasyon artmakta dolaşım rahatlamaktadır. Problem nerde yaşanıyorsa o bölgeye uygulamak gerekir. Kan ve dokulardan toksinlerin atılmasını sağlar. Uygulamanın yapıldığı akupunktur bölgesinin özelliği ile alakalı olarak ilgili organlarda lenfatik drenajlar açılmış olur. Böylelikle o organların üzerindeki stres azalır. Akupunktur etkisi hacamatın tedavi edici özelliğini açıklayabilmektedir. Hacamat yapılacaksa yapılacağı günden önceki gün hayvansal gıda alınmamalıdır. Tuz kullanımını da aza indirmek gerekir. Ayrıca efor gerektiren eylemlerden de kaçınılmalı dinlenmiş bir vücuda yapılmalıdır. Uygulamanın yapıldığı gün de bunlara riayet edilmeli ayrıca sıcak banyo yapılmamalıdır. Süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. İşlem bittikten sonra birkaç saat bir şey yenilmemesi de önerilir.
Hacamat yaptırmaya karar veren mutlaka bir hekime danışmalı ve hacamat yaptırmasına mani bir durumunun olup olmadığı da irdelenmelidir. Bunun için kısa sürede sonuç veren kolay bir kan testi yeterlidir.


Sağlık Bakanlığımız da bu yöntemin eğitim almış doktorlar tarafından usulüne uygun şekilde yapılması için çalışmalar başlattı. Son yayınlar gösteriyor ki, dünyanın değişik ülkelerinden gelen uygulayıcılar, kupa terapisinin coğrafi olarak yaygınlığını ve destekleyici olarak kullanıldığında insan sağlığı üzerinde çok olumlu gelişmeler gösterdiğini vurguluyor. Tarihin köklerinden gelen bir yöntem olan kupa terapisi; bilgi haznemizin tozlu raflarından arınıp, yaşam kalitemizi yine yeniden yükseltmek adına ve destekleyici tedavilerin gözde yöntemi olarak gün ışığına çıkıyor.