Baskı işlemlerinde kullanılan 4 renkten oluşan cmyk'dan bahsedeceğim.

CMYK'da renkler birleştikçe (üstüste geldikçe) koyulaşır. Bu yüzden Subractive Colour (Çıkarılan Renkler) olarak isimlendirilir.Baskı işlemlerinde kullanılan renkleri belirtmek için kullanılan bir tabir olan CMYK, bir renk uzayını oluşturan bileşenlerin tanımlanmasını sağlar. Adını Cyan, Magenta, Yellow ve Key (Black) olarak ifade edilen renklerden alan CMYK, ışık tabanlı renk uzayı olan RGB'den oldukça farklıdır. Işığı baz alan RGB uzayının bileşenlerini tanımlamakta üç renk kullanılır ve RGB renk uzayında tüm renkler “pigment” tabanlıdır.

Dört renk kullanılarak tanımlama yapılan CMYK renk uzayına ismini veren renkler Türkçedeki tam karşılığı; Cyan-Cam Göbeği, Magenta-Galibarda, Yellow-Sarı ve Key-Siyah şeklindedir. Matbaa teknolojinin gelişmesi ile birlikte kullanılması zorunluluk haline gelen CMYK renk uzayı, bilgisayarın her eve girmesi ile birlikte ev kullanıcılarının kullandığı yazıcılar(printer) için de temel renk uzayıdır.

Renk, ışığın değişik dalgaboylarının gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalga boyları birden aynı anda gözümüze ulaşırsa bunu beyaz, hiç ışık ulaşmazsa siyah olarak algılarız. İnsan gözü 380nm ile 780nm arasındaki dalgaboylarını algılayabilir, bu sebepten elektromanyetik spektrumun bu bölümüne görünen ışık denir. Renkler için genelde kulağımızla duyduğumuz ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısının aksine aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz (başka bir deyişle göz frekans analizi yapamaz), dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duymamıza karşın gözümüz için bu 'çok seslilik' söz konusu olmadığından değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonlarını algılayabiliriz. Bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanmak için çeşitli renk modelleri geliştirilmiştir.