Araştırmacı Anne

Sıdıka Büyükhelvacıgil Öztürk

Kimya & Biyoloji Mühendisi, İş Geliştirme Uzmanı

Değerli okuyucular merhaba,

Çocuklarda ruh ve beden sağlığı bir bütündür. Her ikisinin de eksikliği ailede kaygıya sebep olur. Bu hafta daha çok çocuklarımızın ruh sağlığından bahsetmek istiyorum. Onların ruh sağlığı için aşağıdaki konulara dikkat etmekte fayda var;

  • Çocuklarımız için en önemlisi onlara huzurlu ve mutlu bir aile ortamı sağlamak. Onları mutsuz kişiler olarak değil olumlu, geleceğe umutla bakan, sağlıklı ve üretken kişiler olarak yetiştirmeye gayret etmeliyiz. 
  • Çocuğun hayatının ilk yıllarındaki ebeveynleri ile olan ilişkisi onun ruh sağlığının gelişimindeki temel taşlardandır. Bu sebeple bu dönemlerde çocuklarımızla kaliteli vakit geçirmeye dikkat etmek gerekir. Onlarla oyunlar oynamak, yaşlarına göre gelişimlerine katkı sağlayacak aktiviteler yapmak inanın istedikleri bir oyuncağı almaktan çok daha önemlidir. 
  • Çocuklarınızla mutlaka muhabbet edin, günlerinin nasıl geçtiğini sormalı, kreşe veya okula giden çocuğunuza bugün okulda ne hissettiğini sormayı ihmal etmemeliyiz. Çünkü bu noktada anlattığı şeylerden ufak ipuçlarını mutlaka yakalayacaksınızdır. Bu ipuçlarından her şeyin yolunda gidip gitmediğini anlamanız çok zor olmayacaktır.
  • Çocuğunuza verdiğiniz sözleri mutlaka tutun, ya da tutamayacağınız sözleri lütfen vermemeye gayret edin. Bu da çocukların ruh sağlığı ve ahlaklı bir birey olmaları için çok önemlidir. 
  • Çocuklarınızı herhangi bir konuda uyarırken bunu yüksek sesle değil de kulağına eğilip kısık sesle söylemeniz onun üzerinde farklı bir etki yaratacak ve sizin sözünüzü daha çok dinleyecektir. 
  • Evde mümkün mertebe coşkulu olun, çocuklar neşeyi ve coşkuyu çok sever, ve ruhları bundan beslenir. Mesela evde müzik açıp hep beraber dans edin, o zaman çocuğunuzun gözlerindeki mutluluğu ve kahkahalarındaki içtenliği hissedeceksiniz. 
  • Son olarak çocuklarımızın sevgi ile büyüdüğünü ve tüm gelişiminin bununla ilintili olduğunu unutmayın ve çocuklarınıza onları sevdiğinizi söylemeyi ihmal etmeyiniz. 

Sağlıcakla ve mutlu kalın, haftaya görüşmek dileğiyle..