Yaklaşık olarak bu hastalığa 11 yaşında yakalandım. Vücudum bir anda kendiliğinden şişmeye başladı. Tabi o zamanlar yaşım küçük olduğu için ben bunu fark edemiyordum. Yaşım ilerledikçe fark etmeye başladım. Kilo almam ve kilolu olmam beni psikolojik yönden çok etkiledi. Mesela toplumda insanların, yemek yerken bana bakışları buna güzel bir örnek! 

Kilomu ölçtüğümde tam 130 kilo geldim. Sandalyelerde oturamıyordum daha sonra hiçbir kıyafet olmuyordu mecburen diktiriyordum. Bacaklarım artık iflas etmişti. Yaşım ilerledikçe bir hastalık beni bekliyordu. Konya'da gitmediğim diyetisyen kullanmadığım ilaç kalmadı. Ama ne yazık ki ben bunların hiçbirinden fayda göremedim. 

Üniversite sınavına hazırlanırken dershaneden eve arabayla ya da toplu taşıma araçları ile gidiyordum. Oturdum ve kendime bazı sorular sordum. Ben bu kiloyu vereceğim dedim inat ettim. Elimde bulunan el kartımı kırdım attım. Arabayı kullanmayacağım dedim. 

Sonra kendime hedef koydum ne yersem yiyeyim günlük en az 15 kilometre yol yürüyeceğim diye. Bunu uyguladım her şeyi yiyebiliyordum ama günlük en az 15 kilometre yol yürüyordum. Daha sonra kilo vermeye başladım. Yani yaklaşık 13 ayda 60 kilo verdim. Şuanda bakıyorum kendime resmen içimden bir insan çıkmış. İnsanın doktoru kendisidir bunun kanaatine vardım. Çok mutluyum artık. Şimdi 70 kiloyum.

 Sanki kendimi yeniden doğmuş gibi hissettim. Benim için farklı bir hayat başladı. İstediğim kıyafetleri giyebiliyorum. İnsanlar bana artık bakmıyor veya dalga geçmiyor. Zayıflamamda üzerimde emeği olan ayaklarıma çok teşekkür ederim. Ben bu zayıflamayı onlara borçluyum. Kilo gerçekten çok kötü bir hastalık. Zayıflamak isteyenlere tavsiyem önce kilo verme işlemini kendi kafalarında bitirsinler.  Eğer sizde zayıflamak istiyorsanız spor ve yürüyüş yapın. Yemeklerden biraz uzak durun özellikle hamur işi ve hazır gıdalardan. Akşam eve geldiğiniz zaman yemek yiyip uyumayın. Yemek yiyin ve hemen yürüyüş yapın inanın hiç bir şey kaybetmezsiniz aksine kazanırsınız. 

Çağımızın hastalığı olan obezite hakkında sizlere biraz bilgi vereyim!

Obezite, 21. asrın halk sağlığını menfi yönde etkileyen bir hastalık, bir sorunlar yumağı hâlini almıştır. Çünkü kilo fazlalığı, fiziksel görünüş yanında organizmada meydana gelen birçok şimik (kimyevi) ve fiziki oluşumların başlatıcısı ve körükleyicisidir. 

Ülkelerin çoğunda ekonomideki artış ve gıda teknolojisindeki ileri gelişmeler, gazete, televizyon ve diğer iletişim araçları, insanları daha fazla tüketmeye teşvik etmektedir. Göz ve damağa hitap eden reklamlar da bilhassa çocukları ve evde oturan çalışmayan kadınları yağ ve şeker miktarı fazla olan bu besinlere doğru yöneltmektedir.

7,5 milyar nüfuslu dünyamızda 1,5 milyar insan açlık ile mücadele etmekte, 3 milyar kişi ancak karnını doyurabilmekte, 1-1,5 milyar kişi de sağlıksız, dengesiz ve aşırı beslenmektedir.

Obezite 25-30 bin yıldan beri insanları uğraştıran bir sorundur. Fakat 20. ve 21. asır şişmanlığın çok arttığı dönemler olmuştur. Kronik bir hastalık olan obezite hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkeleri ilgilendiren, erişkinlerde olduğu kadar çocuk ve ergen yaştakileri de tutan bir hastalıktır. Obezite, kronik yani hayat boyu süren bir hastalık olmasının yanında hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve Tip 2 diyabeti gibi başka birçok kronik hastalık için de bir risk faktörü ve bazı kanser cinslerinin tetikleyicisidir.

Türkiye'de ise Obezite Araştırma Derneği'nin 6 ilde 13.878 kişi üzerinde yaptığı taramada fazla kilolu olanların oranı yüzde 39,6; şişmanlar yüzde 29,5; aşırı şişmanlar yüzde 3,4 olarak tespit edilmiştir. Şişmanlık oranı kadınlarda yüzde 36,9; erkeklerde yüzde 21,8 çıkmıştır. 

Son yapılan araştırmalara göre ise Konya'mız, Türkiye'de fazla kilolu insanın bulunduğu şehir oldu. Konya'da her 10 insandan 7'sinin kilolu olduğu tespit edildi. Sanırsam etli ekmeğe kendimizi biraz fazla kaptırıyoruz. Türkiye'deki illerin kilo ortalaması 86,66 olduğu, Konya'nın 95,33 kilo ortalaması ile birinci sırada yer aldığı belirtildi. 

Temennim en kısa zamanda kilolarınızdan kurtulup yeni bir hayata merhaba demeniz olacaktır!

"Hayatınız şans eseri değil, yaptığın değişiklikler sayesinde düzelir!" Jim Rohn

Sağlık, başarı, huzur ve mutluluk daima yanınızda olsun! Selam ve dua ile kalın!