Çağımızın en önemli konularından biri çocukların küçük yaşta teknolojiyle buluşması. Bunu bir sorun olarak görmeyenler olduğu gibi çocuklar için çok zararlı olduğunu düşünenler de var. Özellikle teknolojiyle geç yaşlarda tanışmış ebeveynler için çocukların telefonla vakit geçirmesini normalleştirmek oldukça zor oluyor. Bazı ebeveynler içinse telefon ya da tablet çocuğu sakinleştirmek, yemek yedirmek ya da başından savmak için bir araç haline dönüşebiliyor. Peki, bu bıçak sırtı durum karşısında herkes tarafından uygulanacak bir reçete var mıdır? Çocuklarımıza hem çağın gerekliliklerini faydalı bir şekilde kullanmayı hem de geleneklerine, özüne bağlı olmayı öğretecek bir yol var mıdır? İşte bu mühim soruya bir cevap bulmak ümidiyle yola çıkan bir proje hayata geçirildi. Bir grup eğitimci tarafından hayata geçirilen “Çiçeklerin Gücü” (Flower Power) projesi çocukların teknolojiyi ve yabancı dili etkin bir şekilde kullanmayı öğrenirken içlerindeki doğa sevgisini keşfetmelerini de sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında öğrenciler, yurtdışından katılımcıların da olduğu çevrimiçi toplantılara katılarak kendi fikirlerini İngilizce dile getirme şansı bulurken aynı zamanda çiçek dikmeyi ve tohum yetiştirmeyi de öğreniyorlar.

PROJE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İlk olarak öğrencilerin toprakla bağlantıları, doğayla olan ilişkileri öğretmenleri tarafından yapılan araştırmalarla ortaya konuldu. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan çocukların neredeyse birçok bitkinin ve çiçeğin adını dahi bilmediği sonucuna ulaşıldı. Buradan hareketle öğrencilerin toprakla ve doğayla olan bağını güçlendirmek isteyen eğitimciler, öğrencilerin kendi istekleriyle katılacakları bir proje hazırlamaya başladılar. Ve böylece içerisinde kodlama eğitiminden, sanal diyagramlar hazırlamaya kadar pek çok teknolojik bölümün de olduğu evrensel bir proje ortaya çıktı. Evrensel diyoruz çünkü “Flower Power” bir eTwinning projesi. Bilgi ve İletişim Teknolojileri kullanımıyla Avrupa’daki okullar arası işbirliğini teşvik eden eTwinning topluluğu sayesinde “Çiçeklerin Gücü” Avrupa’daki eğitimciler ve öğrenciler için de ilham kaynağı oluyor. 2022 yılının şubat ayında hayata geçen projede Ankara’dan; Mamak Ortaokulu (proje kurucusu), Mamak Yavuz Sultan Selim Ortaokulu, Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu, Konya’dan; Beyhekim İmam Hatip Ortaokulu ve Romanya’dan; Bihorul Sportiv Lisesi yer alıyor. Bu okullardan 9 öğretmen ve 66 öğrenci de projede aktif olarak görev almakta.

“DOĞA SEVGİSİ VE TEKNOLOJİYİ HARMANLIYORUZ”

Projenin Konya ortağı olan Beyhekim İmam Hatip Ortaokulu’nun müdürü Muzaffer Uğur, toprak ve teknoloji arasında bir köprü olmaya çalıştıklarını ifade etti. Projeye dâhil olmadan önce de doğa sevgisine önem veren bir okul olduklarını belirten Uğur, yeni nesillerin ne kadar teknoloji içine doğsalar da toprakla bağlarının güçlü olması gerektiğine vurgu yaptı. “Çiçeklerin Gücü” projesinin, öğrencilerin çağı doğru yollarla yakalaması için çok önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Uğur sözlerine şöyle devam etti: “Çocukları tamamen teknolojiye teslim etmek de uzak tutup yasaklamak da yanlış. Bu hem ebeveynler ve eğitimciler için hem de çocuklar için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bunun için bir orta yola ihtiyaç var. “Flower Power” projesinin en önemli özelliği bu orta yolu doğa sevgisi, teknoloji ve yabancı dili harmanlayarak yapıyor olması. Çocukların hem teknolojiye hâkim olmaları hem de fikirlerini rahatça ifade edebilmeleri anlamında evrensel bir dile ihtiyaçları var. Bu noktada okulumuz İngilizce öğretmenleri Ayten Toydemir, Aliye Elmalı ve Salim Yüksekol’un emekleri çok fazla. Bu projenin bir parçası olmak gurur verici. Katılımcı bütün öğrenci ve öğretmenlere teşekkür ederim.”

PROJE KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALARDAN BAZILARI:

  • Proje logo ve poster tasarım çalışmaları
  • Şehir, okul ve öğrenci tanıtım sunumları hazırlama
  • İşbirlikçi dergi hazırlama
  • İşbirlikçi takvim hazırlama
  • İşbirlikçi hikâye hazırlama
  • Dünya geri dönüşüm günü etkinlikleri
  • Codeweek haftası etkinlikleri
  • Ortak tekerleme söyleme çalışması
  • Pano hazırlıkları
  • Evde çiçek yetiştirme
  • Okulda çiçek dikimi
  • İnternet güvenliği haftası etkinlikleri
  • Tasarım etkinlikleri (Origami, Popplet diyagram ve Wordart tasarımları)
  • Scratch ile kodlama webinarı
  • Dünya günü etkinlikleri
  • Zihin haritası tasarlama çalışmaları

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim