Ayakkabı sektöründe önemli bir yerde olan Konya, son yıllarda ihracatını da artırdı. Ancak son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ayakkabı sektörünü de etkilemiş durumda. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Nevzat Kara sektörün rahatlaması için can suyuna ihtiyacı olduğunu belirterek, “Ayakkabı sektörü emek yoğun bir sektör olması hasebiyle yaklaşık 10 bin kişinin istihdamına katkı sağlamakta, gerek yurt içi satışları gerekse yurt dışı ihracatıyla ülke ekonomisine de büyük bir katma değer sağlamaktadır. Konya Ayakkabı Sektörü olarak Hükümetten ve Yerel Yönetimlerimize sorunlarımıza göstermiş oldukları yaklaşım ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ancak Ayakkabıcılık mesleğimize, İstihdama ve Ekonomiye büyük katkısı olan sektörümüze gerek KOSGEB kanalıyla gerekse başka kanallarla daha çok destek verilmesini istemekteyiz. Bu destekler gerek makine, teçhizat ve teknoloji anlamında, gerekse Faizsiz Can suyu niteliğinde kredilerle olması en büyük talebimizdir. Beklentilerimiz gerçekleşirse sektörümüz büyük rahatlık yaşayacaktır” dedi.

İHRACATTA İYİ DURUMDAYIZ

Konya Ayakkabı sektörünün ihracatta önemli bir paya sahip olduğunu belirten Başkan Kara, “Gelinen noktada Konya Ayakkabı Sektörü üretiminin yüzde 40’nı, Türki Cumhuriyetleri, Rusya, Ortadoğu ülkeleri, İsrail, İspanya ‘ya ihraç ediyoruz. Üretimde ve teknolojide oldukça iyi bir durumdayız. Son sistem teknolojiyi kullanıyoruz. Özellikle Ayakkabıcılık Meslek Lisesindeki öğrencilerimiz uygulamalı olarak en son teknoloji kullanarak eğitim alıyorlar. Bu durumda sektörümüzün gelişmesine önemli ölçüde katkı yapacaktır” ifadelerini kullandı. Konya Ayakkabı sektörünün üretimini, Türkiye ve Dünya pazarındaki yerini ve yaşadıkları sorunları anlatan Başkan Kara, dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

06.05.1974 Tarihinde Konya’nın Bozkır İlçesinde doğdum. İlkokulu Bozkır’ın Belkuyu Köyünde okuduktan sonra Kunduracılar Sanayiinde çırak olarak Ayakkabı Frezeciliği mesleğine başladım. Kalfalık ve ustalık dönemlerinden sonra, 1992 yılı başlarında Ayakkabı Freze işi ile ilgili işyerini açtık. Daha sonra işimizi geliştirerek Ayakkabı Taban İmalatı işine başladık. Nevzat Taban markası ile Ayakkabı sektörüne hizmet ediyoruz. Evli ve üç çocuk babasıyım.

Odanızın kuruluşu, hizmetleri hakkında bilgi verirmisiniz? Kaç üyeniz var?

Odamız Konya Kunduracılar Derneği olarak 1955 yılında faaliyetine başlamış olup, daha sonra 507 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu ile Oda Statüsüne kavuşarak Resmi Kurum niteliği kazanmıştır. 2005 Yılında değişen kanunumuzla 507 Sayılı Kanun yürürlükten kaldırılarak, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu çerçevesinde hizmetlerimize devam etmekteyiz. Yaklaşık 600 üyesi bulunan Odamız üyelerimizin ihtiyaç duyduğu konularda seminer ve kurslar düzenlemekte olup, Milli Eğitim Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyemizle ortak yürütülen proje ile Sanayi Sitemizde bulunan Aykent Ayakkabıcılık Meslek Lisesi ile de Sanayi sitemizin eleman ihtiyacını bir nebze olsun gidermeye çalışmaktadır. Sanayi Üniversite işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan Selçuk Üniversitesi bünyesinde açılan Ayakkabıcılık Bölümü ile de Sanayimizin daha modern ve ufku geniş bir yapıya sahip olması için çalışmalar yapılmaktayız. Üyelerimiz ile Resmi Kurum ve kuruluşlar arasında köprü vazifesi yaparak onların sorunlarına çözüm üretilmeye çalışılmaktayız. Ülke genelinde yapılan Ayakkabı ile ilgili fuarlara üyelerimizin ziyaretçi olarak katılması sağlayarak, Teknolojiyi ve yenilikleri daha iyi takip edebilmeleri için öncü olunmaktayız. Ayakkabı ile ilgili yapılan konferans, seminer gibi etkinliklere katılarak, burada anlatılan bilgileri üyelerimize aktarmaktayız. Ayrıca bütün üyelerimizin hüzünlü ve sevinçli günlerinde Yönetim Kurulu olarak yanlarında bulunuyoruz. Onlar bu günlerinde yalnız bırakılmamaktayız.

Üyelerinizin Konya ekonomisine ve istihdamına olan katkısı hakkında neler söylersiniz?

Ayakkabı sektörü emek yoğun bir sektör olması hasebiyle yaklaşık 10 bin kişinin istihdamına katkı sağlamakta, gerek yurt içi satışları gerekse yurt dışı ihracatıyla ülke ekonomisine de büyük bir katma değer sağlamaktadır. Konya kunduracı sektörü olarak Merdane erkek ayakkabı üretiminde Türkiye genelinde 2. Sırada yer alırken, bayan ayakkabı üretiminde de İzmir, İstanbul’dan sonra üçüncü sırada yer alıyoruz. Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alırken, üretimimizin yüzde 40’nı, Türki Cumhuriyetleri, Rusya, Ortadoğu ülkeleri, İsrail, İspanya ‘ya ihraç ediyoruz. Sektör ün önü açık olup, istihdam ve ticarette önemli bir potansiyele sahiptir.

Odanızın hizmet kalitesinin artırılması için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

Odamızın her geçen gün daha iyi hizmet verebilmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi için personelimiz hizmet içi seminerlerle eğitilmekte, teknolojik gelişmeler takip edilerek bütçemizin elverdiği şekilde bunlar uygulanmaktadır. Kurumsallaşmanın gerektirdiği işlemler vakit kaybedilmeden yapılmaktadır.

Size bağlı olan üyelerinizin kurumsallaşması yönünde ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Üyelerimizin Kurumsallaşması için Oda olarak iş hayatıyla ilgili yayınlana Kanun, Genelge ve Yönergeler üyelerimize duyurulmakta, bu konularla ilgili Seminer ve Konferanslar düzenlenmekteyiz.

Üyelerinizin mesleki eğitimleri konusunda neler yapmaktasınız?

Üyelerimizin Mesleki eğitimleri hakkında yukarıda da belirttiğim üzere çeşitli aralıklarla ihtiyaç duyulan konularda kurslar düzenlenmekteyiz.

Pandemi sürecinde oda ve üyeleriniz nasıl bir hizmet veriyorsunuz?

Pandemi sürecinde gerek iş anlamında gerekse sağlık konusunda Devletimizin almış olduğu ve uyulması gereken kurallar konusunda üyelerimiz bilgilendirilmiş, ayrıca Üretimin ve Tüketimin aksamaması için gerekli bütün çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca Üyelerimizin yaşadığı sorun ve sıkıntılar gerekli mercilere raporlar halinde sunularak, bu sorunların giderilmesi hususunda üyelerimiz yardımcı olunmuştur.

Pandemi sürecinde ve ekonominin giderek zorlaşmasıyla üyelerinizin yaşadığı sorunlar nelerdir? Size göre çözümü nasıl olmalıdır?

Üyelerimizin genel olarak ekonomik anlamda zorluklar yaşamaları ile ilgili Vergi, SGK, Elektrik, Doğalgaz gibi üretimi direkt maliyet olarak etkileyen sorunları bulunmaktadır. Bu gibi sorunların giderilebilmesi için gerek Hükümetimize, gerekse Yerel Yönetimlerimizle her platformda bu konuların çözülebilmesi adına girişimlerde bulunulmaktayız. Pandemi dönemindeki en büyük sıkıntımız ise Yasaklardan dolayı çalışamamak ve bununla birlikte gelen gelir- gider dengesinin sağlanamaması olmuştur. Bu konuda oda olarak yaptığımız girişimler, gerek gerekse üst kuruluşumuz olan Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimizin yaptığı girişimler sonucu, Hükümetimiz ve Yerel Yönetimlerimiz tarafından gerekli maddi yardımlar, borçların ertelenmesi gibi çözümler üretilmiştir. Tabi ki yeterli değildir. Ama üyelerimizi bu gibi destekler bir nebze olsun rahatlatmıştır.

Hükümetten ve Konya yöneticilerinden beklentileriniz nelerdir?

Konya Ayakkabı Sektörü olarak Hükümetten ve Yerel Yönetimlerimize sorunlarımıza göstermiş oldukları yaklaşım ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ancak emek yoğun bir sektör olan Ayakkabıcılık mesleğimize, İstihdama ve Ekonomiye büyük katkısı olan sektörümüze gerek KOSGEB kanalıyla gerekse başka kanallarla daha çok destek verilmesini istemekteyiz. Bu destekler gerek makine, teçhizat ve teknoloji anlamında, gerekse Faizsiz Can suyu niteliğinde kredilerle olması en büyük talebimizdir.

Sektörün geleceği hakkında neler söylersiniz? İletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Son olarak Ülkemizin Ekonomisine ve İstihdamına büyük katkı sağlayan Sektörümüzün temsilcisi olarak üyelerimize şunu söylemek isterim. Ben sizlerin başkanı değil sizlerin hizmetkârıyım. Bugüne kadar hiçbir beklentim olmadan yürüttüğüm bu görevi bundan sonra da Allah’ın izni ve sizlerin takdiri ile devam ettirmek niyetindeyim. Birlik ve beraberlik duygusunun ön planda olduğu sizlerin her türlü sıkıntı ve sorununu 7/24 çözebilmek için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Siz değerli üyelerimize her zaman kapımızın açık olduğunu belirtir, ayrıştırıcı değil birleştirici, küçülen değil her gün büyüyen bir sektör olarak yola devam etmek adına bütün üyelerimize saygıyla selamlar, hayırlı işler bol kazançlar dilerim. Allaha emanet olun.

Duran Çölcü

Editör: TE Bilişim