Konya’nın Bozkır ilçesi çevresinde yetişen ve halk arasında “kirpi dikeni” olarak bilinen Acantholimon confertiflorum, doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Dişotugiller familyasına ait olan ve dış görünüşü kirpiye benzediği için bu ismi alan bitki, özellikle killi ve kalkerli topraklarda, 1100-1450 metre rakımlarda yetişiyor.
YALNIZCA KONYA İL SINIRLARI İÇİNDE YETİŞİYOR
Bilimsel olarak ilk kez 1970 yılında yabancı bilim adamı Bokhari tarafından tanımlanan kirpi dikeni, yalnızca Konya il sınırlarında yetişen nadir bir tür olarak dikkat çekiyor. Son yıllarda Karaman’ın Bucakkışla bölgesinde de rastlanan bu bitki, pembe renkli çiçekleriyle özellikle ağustos-eylül aylarında doğaseverleri kendine hayran bırakıyor.
Aynı zamanda halk arasında kirpi dikeni olarak bilinen bu bitkinin diğer adı Çoban Yastığıdır.
KONYA'NIN ENDEMİK BİTKİSİ TEHLİKE ALTINDA
Bokhari, bitkinin çiçeklerinin olağanüstü yoğunluğundan etkilenerek adını “confertiflorum” yani “yoğun çiçekli” olarak belirlemişti. Ancak bu zarif bitki, bugün Dünya Bitki Koruma Konseyi tarafından "EN - Tehlikede" kategorisinde yer alıyor.
Doğal yaşam alanlarının daralması, iklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle büyük risk altında olan kirpi dikeni , Konya'nın biyolojik zenginliği için büyük önem taşıyor. Uzmanlar, bu nadide türün korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
Konya’nın yerel endemik türlerinden biri olan bu bitki, sadece bilim dünyası için değil, yöre halkı için de ekolojik ve kültürel bir değer taşıyor.