Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren üniversite adayı öğrencilerin tercih sonuçları için heyecanlı bekleyişleri sürüyor. 20 Ağustos'ta sona eren YKS tercih (yerleştirme) işlemlerinin tamamlanmasının ardından gözler ÖSYM tarafından yapılacak olan açıklamaya çevrildi. Hayalini kurdukları ve eğitim almak istedikleri Üniversiteler için tercih yapan adaylar, dört gözle yaptıkları tercihlerin sonuçlarını bekliyor. ÖSYM tarafından yayımlanan 2021 YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgiye göre adaylar 6-10 Eylül tarihleri arasında resmi kayıt işlemlerini, 4-8 Eylül tarihleri arasında ise elektronik kayıt işlemlerini yapacak.

ÖĞRENCİLERİN AYLIK MASRAFI ORTADA!

Tercih sonuçlarının belli olmasıyla birlikte de üniversite adayı öğrenciler kazandıkları üniversitenin bulunduğu şehirlere giderek, hem üniversite kayıtlarını yaptıracak hem de okuyacağı şehirde barınmayla ilgili arayışlarına da başlamış olacak. Barınma, yeme-içme, kişisel ihtiyaçlar, okul masrafları gibi kalemler düşünüldüğünde üniversiteye yeni başlayacak öğrenciler henüz bu masraflardan habersiz. Konya’daki maliyetler düşünülerek yapılan ortalama giderler hesaplandığında; 3 kişiyle evde kalacak olan bir öğrencinin aylık gideri 1327 TL, özel yurtta kalacak bir öğrencinin aylık gideri 1200 TL, KYK yurdunda kalacak bir öğrencinin aylık gideri ise 700 TL olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin net 2 bin 825 lira olduğu bir dönemde, asgari ücretle geçinen bir ailenin üniversitede okuyan çocuğunun bu giderlerini karşılaması ise oldukça güç görünüyor.

RAKAMLAR ZORLAYACAK

Üniversite adayı öğrenciler heyecanlı bir şekilde tercih sonuçlarını bekliyor. Ancak, il dışında okuyacak bir öğrencinin aylık masrafı ortalama olarak düşünüldüğünde, ortaya çıkan rakamlar öğrencileri ve ailelerini üzecek gibi görünüyor. Konya’da üniversite okuyacak bir öğrencinin ortalama giderleri, barınma, yeme-içme, kişisel ihtiyaçlar, okul masrafları gibi kalemler düşünüldüğünde, ortaya çıkan rakamlar asgari ücretli bir aileyi zorlayacak durumda. Rakamlara bakıldığında; Konya’da ortalama bir ev kirası aidatla birlikte 1100 TL, kış ayında doğalgaz faturası ortalama 400 TL, su faturası ortalama 30 TL, elektrik faturası ortalama 70 TL, mutfak doğalgazı ortalama 20 TL, internet ortalama 90 TL, evin temizlik giderleri ise 100 TL olarak hesaplanıyor.

Bu rakamlara göre, evin temel masrafları ortalama 1710 TL’yi bulurken, evi 3 kişiyle paylaşan bir öğrenciye bu harcamalardan aylık düşen pay ise ortalama 427 TL. Bu rakama mutfak masrafını da ekleyince, ortalama bir öğrencinin aylık mutfak gideri 500 TL olarak düşünülürse, rakam 927 TL’ye çıkıyor. Bunun dışında, öğrencinin kişisel harcaması ortalama 300 TL, okul masrafı ortalama 100 TL olarak baz alınırsa, evde kalan bir öğrencinin ortalama aylık gideri 1327 TL olarak hesaplanıyor.

YURTTA KALANLARIN MASRAFI DÜŞÜYOR

Özel veya KYK yurtlarında kalan öğrencilerin evde kalan öğrencilere göre aylık giderleri doğal olarak düşüyor. Konya’da özel yurt fiyatları ortalama 800 TL olarak düşünüldüğünde, bu rakama 300 TL kişisel harcama ve 100 TL okul masrafı eklenince, özel yurtta kalacak bir öğrencinin ortalama gideri 1200 TL olarak hesaplanıyor. KYK yurdunda kalacak bir öğrenci ise; yurt parası ortalama 300 TL verecekken, bu rakama yine 300 TL kişisel harcama, 100 TL okul masrafı eklenince, KYK yurdunda kalacak bir öğrencinin aylık ortalama gideri 700 TL olarak hesaplanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyonunun yüzde 18.95 olarak gerçekleştiği bir dönemde, bu rakamların yeni dönemde daha da artabileceği düşünüldüğünde, üniversite öğrencilerini ve ailelerini giderler bakımından zor günler bekliyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Muhabir: TE Bilişim