Dede mesleği olan çiftçiliği devam ettiren Kazım Bacak, mesleğe olan aşkını evine taşıdı. Çeşitli tarım makinelerinin maket koleksiyonunu yapan Bacak, dünyadaki bütün markalardan getirttiği maketlere gözü gibi bakıyor. 10 yıl önce oğlunun sosyal medyada bir yarışmaya katılarak maket biriktirmeye başladıklarını ifade eden Bacak, “İlk olarak bir fotoğraf yarışmasında oğlumun kazandığı biçerdöver ve traktör maketiyle başladığımız koleksiyona, 10 yıldır yenilerini ekleyerek devam ettim. Markalar yeni tarım makinesi aldıkları zaman, ben de maketini alıyorum.” dedi.

GÖZÜ GİBİ BAKIYOR

İş aşkını evine taşıyan Çiftçi Kazım Bacak, “Selçuklu ilçesi, Çaldere mahallesinde dedemizden miras olan mesleğimiz çiftçilikle birlikle biçerdöver işletmeciliği yapıyorum. Hediye bir maketle başlayan tarım makineleri biriktirme serüvenine 10 yıldır devam ediyorum.” dedi. Koleksiyondaki parçalara gözü gibi baktığını söyleyen Bacak, “İçlerinde çok özel ve sayılı ürünler de var. Bunlardan bir parçası kırılsa yurt dışında bulamayacağım parçalar olduğu için gözüm gibi bakıyorum, özenle saklıyorum. Daha önce Tarım Fuarı’nda sergilenmek üzere teklif geldi ancak güvenlik noktasında çok emin olamadığımız için sergileyemedik. Satın almak isteyen çok kişi oluyor ancak, ‘ikinci bir adedini bulursanız alın, hepsinin bende bir anısı var, benim için değerli’ diyorum; geri çeviriyorum.” ifadelerini kullandı.

TARIMA DAİR HER TÜRLÜ MAKİNE

Türkiye’de tarım maketi alanında sayılı koleksiyonculardan olduğunu belirten Bacak, yurt dışından gelen maketlere de oradan gelen eş dost vasıtasıyla ulaştığını söyledi. Dünyanın en büyük beygire sahip 5 traktörünün de koleksiyonunda bulunduğunu ifade eden Bacak, koleksiyonunda olan parçaları şu şekilde anlattı: “Koleksiyonumda bütün traktör markalarının 1912 yılından 2022 yılına kadar özel üretim modellerini bulunuyor. Koleksiyondaki çoğu parça metalden yapılmış ve gerçeğinin küçültülmüş hâli. Orman Çiftliği’nde kullanılan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün bindiği traktör maketinden, sanatçı Elvis Presley’in traktörüne varıncaya kadar, özel imalatı yapılan bütün tarım makinelerinin; tarıma dair her türlü makinenin maketi var. Dünyada sayılı üretimi bulunan özel traktörlerimiz de mevcut. 10 yıldır 170 adet maket biriktirdim.”

YENİ ÇIKAN HER MODELİ ALIYOR!

Yeni çıkan modelleri koleksiyonuna eklediğini söyleyen Bacak, “Özellikle 2022 yılından sonra traktörlerin ön kısımları paletli olarak üretilmeye başlandı. Bu modelleri, yeni çıkan biçerdöver ve tohum mikseri modellerini gördüğüm zaman almadan duramıyorum. Her yeni modelin maketini almaya devam ediyorum. İnşallah bu böyle devam edecek.” şeklinde konuştu.

MİRAS OLARAK BIRAKACAK

Oğlunun da ilgisi olduğunu söyleyen Bacak, koleksiyonunu çocuklarına miras bırakmak istediğini söyledi. Bacak, “Bir oğlum bir kızım var. Oğlum zaten biçerdöver işletmeciliği ve çiftçilik yapıyor ve ilk olarak oğlumun sosyal medyadan tarım makineleriyle ilgili bir fotoğraf yarışmasını kazanmasıyla koleksiyona başlamıştık. Dolayısıyla onun da ilgisi var. Her zaman teknolojiyi takip etmelerini söylüyorum. Yeni ürünler çıktıkça onlar da bu işe devam etsinler istiyorum.” dedi.

HACER CEYLAN- İBRAHİM BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim