Otomobil dünyasının yıldızı her dönemde parlayan markası olan Mercedes, yeni CLA 180 serisiyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış. Yeni CLA 180, daha ilk bakışta farkındalık uyandıracak ve varlığını hissettirecek bir çok özelliği bünyesinde barındırıyor. Agresif duruşu, kaslı yapısı ve spor kimliği ile öne çıkan yeni CLA 180’in AMG paketini sizler için hem test ettik, hem de test ederken keşfettik.

TASARIMINDA ÖZGÜVENİ GÖZE ÇARPIYOR

Mercedes CLA 180 dizel AMG pakette bir otomobil. Bu otomobil agresif yönüyle öne çıkıyor. Kaputtaki çizgilerin daha belirgin olması, ön panjurun yapısı ve panjurun üzerinde bulunan iri Mercedes yıldızı, yeni CLA 180’i daha kaslı ve yapılı göstermiş.

CLA 180’deki en belirgin ve dikkat çekici özellik, camlarının direksiz olması. Dört kapıda da camların direksiz oluşu, otomobilin spor görüntüsünü besleyen unsurlar olarak ilk bakışta dikkatimizi çeken unsurlar oluyor. Bu sayede spor görünüm daha üst seviyelere çıkarılmış. CLA 180, kendi segmentindeki diğerlerinden daha agresif oluşunu spor unsurlarını biraraya getiren ince detaylara borçlu. Tüm bunlarla birlikte yeni CLA’nın sıradanlığa bir tepki olarak doğduğunu söylemek yanlış olmaz. Kaldı ki, kaslı formları dikkate alındığında, dış tasarımında göze çarpan bir özgüveni de görebiliyorsunuz.

SAHİBİ İÇİN MÜKEMMELLEŞTİRİLMİŞ İÇ DİZAYN

Yeni CLA, iç dünyasıyla da büyüleyen bir yapıya bürünmüş. Mercedes CLA 180, daha içine ilk girdiğiniz anda göze çarpan geniş ve bütünleştirilmiş gösterge paneliyle dikkat çekiyor. Dokunmatik multimedya ekranı ile gösterge ekranının bir bütün halinde olması, cesurca verilen bir kararın nihayeti olarak beliriyor.

Mercedes, CLA serisinde ilk defa yapay zekayı da bu seride daha geliştirilmiş bir şekilde kullanmaya başlamış. Yapay zeka, sürüş esnasında sürücüye büyük kolaylıklar sağlıyor. Örnek verecek olursak, Konya’dan yola çıktınız, ulaşmak istediğiniz hedef Ankara’da bir adres. Ankara’daki hava durumunu merak ediyorsanız, sesli komut sistemiyle CLA 180’e bunu soruyor ve anında yanıtını alabiliyorsunuz. Yine gideceğiniz adrese ne kadar yolunuzun kaldığını, yaklaşık olarak ne kadar sürede o adreste olabileceğinizi, yakıt menzilinizi de yapay zeka ile sorup CLA 180’den pratik bir şekilde öğrenebiliyorsunuz.

RENKLERİNİ BİLE KİŞİSELLEŞTİREBİLİYORSUNUZ

Aynı şekilde bu arabalarda iç ambiyansı farklı renk seçenekleriyle çeşitlendirip kendinize özgü hale getirebiliyorsunuz. Alternatif birçok renk seçeneğinden size uygun olanı seçebiliyorsunuz.

Isıtmalı direksiyon aynı zamanda birçok fonksiyonu da beraberinde kullandırıyor. Hız sabitleme, hız limitörü gibi özellikleri direksiyondan kullanabiliyorsunuz. Direksiyonun her iki yanında da bulunan küçük dokunmatik noktalar sayesinde ise otomobilinizin gösterge ekranına ve multimedya ekranına hükmedebiliyor, istediğiniz işlemi buradan, dikkatinizi dağıtmadan, pratik bir şekilde yapabiliyorsunuz.

İç dizaynında da yine dışarıda gördüğümüz spor çizgileri ve agresif ve kaslı yapıyı görebiliyoruz. İç kısmının bir önceki kasasına göre daha genişlediğini görebiliyoruz. Tabi iç hacmini genişletebilmek için bagaj hacminden biraz almışlar.

TÜM DETAYLAR SÜRÜCÜ KONFORUNA VE GÜVENLİĞE HİZMET EDECEK ŞEKİLDE BELİRLENMİŞ

Start stop, anahtarsız giriş, anahtarsız çalıştırma gibi özellikler de standart olarak kullanılıyor. Hafızalı koltuklar. İsteğe bağlı koltuk ısıtma da bulunuyor. Şerit takip sistemi, tabela okuyucu sistem gibi sürücünün konforunu ve yol güvenliğini sağlayan önemli unsurlar da güvenliğe hizmet ediyor. Trafikte önünüzdeki araca çarpmamanız için Mercedes CLA 180 elinden gelen her şeyi yapıyor, sizden önce frenleme yapabiliyor.

Spor çizgileri ve agresif yapısıyla öne çıkan otomobilin iç dizaynında dikkatimizi cezbeden en önemli unsurlardan biri de spor deri koltuklarının olması. Kırmızı dikişlerle sporcu kimliğini besleyen Mercedes CLA 180’in alt kısmı kesik olan spor direksiyonu da bu bütünlüğün en önemli parçasını oluşturuyor.

Panaromik ve tam açılabilen cam tavan da CLA 180’in standart donanımındaki en güzel detaylardan biri. Spor bir otomobil olmanın tüm gerekliliklerini yerine getiren yeni CLA 180, içi ve dışı ile bir bütün oluşturarak spor kimliğini tüm detayları ile dış dünyaya sunuyor.

OTOMOBİLİNİZİN BİRÇOK ÖZELLİĞİ CEPTE!

Yeni Mercedes CLA’da bulunan ‘me adaptör’ de öne çıkan başka bir güvenlik unsuru. Mercedes Me Adaptör özelliğiyle otomobil sahibinin cep telefonunu eşleştirdiğiniz zaman otomobilinize ait pek çok bilgiye cep telefonunuzdan ulaşabiliyorsunuz. Bunu örneklendirecek olursak, diyelim ki bir alışveriş merkezinin otoparkına otomobilinizi park ettiniz. Çok da kalabalık ve bulamıyorsunuz. Cep telefonunuzdan otomobilinizin konumunu bulup, kısa bir süre içerisinde otomobilinize ulaşabiliyorsunuz.

Me’nin sizin için yapacakları bunlarla sınırlı değil tabi ki. Otomobilinizin servisine ne kadar zaman kalmış, lastik basıncı ne durumda, kapıları açık mı, kilitli mi, içinde ne kadar yakıt var gibi soruların yanıtlarını alabiliyorsunuz.

Acil durumlar için kullanabileceğiniz SOS ile de otomobiliniz olası bir kaza anında hemen ilkyardım ekipleriyle iletişime geçiyor. Kurduğu canlı bağlantı ile Mercedes CLA 180, bulunduğunuz konumu belirterek yardımın en kısa sürede ulaşmasını sağlıyor.

SESSİZ, GÜÇLÜ VE AGRESİF MOTOR

Yeni Mercedes CLA 180, dizel bir motora sahip. Ancak aracı çalıştırdığınız zaman bir dizel motorun çalıştığı hissiyatını kesinlikle almıyorsunuz. Çünkü inanılmaz derecede sessiz bir motora sahip. Mercedes, CLA serisinde motorunu güncellemiş. Motorun hacmine baktığımız zaman 1,4 litre olduğunu görüyoruz. 116 beygirlik bir motora sahip olan yeni CLA’nın şehir içi yakıt tüketimi de çok ideal. Şehir içinde ortalama 5 litre yakıt tüketen yeni CLA, bu yönüyle de dikkatleri üzerine çekecek.

Direksiyonda bulunan F1 kulakçıkları sayesinde otomobilinizi manuel olarak da kullanabiliyorsunuz. Yeni Mercedes CLA 180’de 7 ileri çift kavramalı tam otomatik bir şanzıman bulunuyor.

HER SÜRÜŞ MODUNDA OTOMOBİLİNİZ FARKLI BİR KİMLİĞE BÜRÜNÜYOR

Spor detaylarıyla öne çıkan bir otomobil olan yeni CLA 180’in sürüş modları da dikkatlerimizi cezbediyor. Otomobilinizi 4 farklı sürüş modunda kullanabiliyor ve kişiselleştirebiliyorsunuz. Comfort, eko, sport seçeneklerin yanında özelleştirebileceğiniz bir seçenek de bulunuyor. Tüm bu seçenekler otomobilinizin gaz tepkimelerinden süspansiyonlarının sertliği ya da yumuşaklığına, direksiyon tepkimelerine varıncaya kadar birçok değeri değiştirerek, kişinin o anki ruh haline göre yeni bir kimliğe bürünüyor.

RASİM ATALAY – FAHRİ ALTINOK

Editör: TE Bilişim