Otomobil fiyatlarını belirleyecek olan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) matrahı düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Aralık ayında yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeyle birlikte motor silindir hacmi 1600 CC altındaki araçlarda matrah alt limiti 120 bin liradan 184 bin liraya yükseltildi. Konuyla ilgili Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, artan fiyatlarla birlikte yüzde 45’lik dilimde yer alan bir aracın bugün yüzde 60’lık birimle hesaplandığına dikkat çekerek, “Fabrikaların tam kapasite çalışamaması ile ülkemize gelen araç, sınırlı sayıda geliyor, ülkemize giren araç sayısı yükselmezse bu fiyatların düşmesi imkânsız.” dedi.

ARACIN DEĞERİNE GÖRE VERGİ SİSTEMİ

Vatandaşların diye yaklaşık 3 aydır ÖTV indirimi beklentisi içinde olduklarını belirten Acıbadem, dün yürürlüğe giren ÖTV matrahının ne demek olduğu hakkında bilgi verdi. Acıbadem, “Biz her fırsatta ÖTV’de indirim değil; ÖTV matrahı düzenlemesi olacak diye dile getirdik. Otomobillerde vergi matrahı, otomobilin hiçbir vergi olmadan çıplak fiyatını temsil ediyor. ÖTV matrah düzenlemesi, hayatımıza ilk kez 2016 yılında girdi. Bunun amacı, aracın değeri bazında ÖTV birimi hesaplama sistemiyle aracın değerine göre vergi sistemi diye tanımlanabilir. Devletimizin satışa çıkacağı araçlarda ilk motor hacmi ve araç değerini baz alarak vergilendirme dilimi oluşuyor. Bu yüzdelik birimi yüzde 45 ile yüzde 220 arası değişmektedir.” ifadelerini kullandı. Değişiklikle birlikte mevcut yüzdelik birimlerin de değiştiğine vurgu yapan Acıbadem, “Matrahı yani vergilerin uygulanmadığı fiyatı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller için yüzde 45'lik ÖTV uygulanıyor.  Bu karara göre, yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 120 bin liradan 184 bin liraya, yüzde 50 ÖTV oranı için 150 bin liradan 220 bin liraya, yüzde 60 oranı için 175 bin liradan 250 bin liraya, yüzde 70 ÖTV oranı için ise 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarıldı.” diye konuştu.

‘ÜLKEMİZE GİREN ARAÇ SAYISI YÜKSELMEZSE BU FİYATLARIN DÜŞMESİ İMKANSIZ’

Değişiklikle birlikte B segment araçlarda yaklaşık yüzde 5 ile 15 oranlarda indirim beklendiğini ifade eden Acıbadem, ülkeye giren araç sayısında artış olmazsa fiyatlarda beklenen indirimin imkânsız olduğunu şu sözlerle aktardı: “B segment dediğimiz ÖTV birimine dahil olan araçlarda yaklaşık yüzde 5 ile 15 oranlarda indirim görünüyor. Bugün dünya da araç fiyatlarındaki artış ve ham madde sıkıntısı, yedek parça tedariki, çip krizi derken dünyada ciddi zamlar oldu. Ülkemizle alakalı durumda döviz artışlarının da etkisi ile önceki dönemde yapılan matrah birimi düzenlemede yüzde 45 birimi olan bir araç, bugün yüzde 60’lık birimle hesaplanıyor. Haliyle fiyatlar artıyor. ÖTV matrahı düzenlemesi ile araç fiyatların düşmesi, piyasayı çok etkilemez çünkü araç çok kısıtlı geliyor. Fabrikaların tam kapasite çalışamaması ile ülkemize gelen araç, sınırlı sayıda geliyor, ülkemize giren araç sayısı yükselmezse bu fiyatların düşmesi imkânsız.”

‘ARAÇ PİYASASI HİÇBİR ZAMAN BU ŞEKİLDE KARABORSAYA DÖNMEDİ!’

Matrah düzenlemesiyle birlikte kâr oranını en çok distribütörlerin elde edeceğini belirten Acıbadem, araç piyasasına olan sitemini dile getirdi. Acıbadem, “Son zamanlarda sattıkları araçların kesilen fatura tutarı haricinde elden para isteyerek bunu yapan bayii sayısı çoğaldı. Burada uygulanacak matrah düzenlemesinden kim karlı çıkacak, elbette distribütörler ama en çokta bu işi fırsata çeviren sıfır araç satan bayiiler kazanacak. Bazı markalar 3-5 bin TL’ye aksesuar takarak bunu 50 bin TL olarak araç fiyatına yansıtıyor. Araç piyasası hiçbir zaman bu şekilde karaborsaya dönmedi.” şeklinde konuştu.  Alınan araçların yatırım aracı olarak değil, ihtiyaca göre alınması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Acıbadem, artan fiyatların önüne bu şekilde geçilebileceğinin altını çizdi. İkinci el otomobil piyasasının yaklaşık 3 aydır sakin olduğunu söyleyen Acıbadem, matrah düzenlemesinin ikinci el otomobil fiyatlarına olan yansıması hakkında da görüş bildirdi. Acıbadem, “Düzenlemenin ikinci el piyasasına etki olması için yeterli aracın bayilere gelmesi gerekiyor. Araç gelmediği sürece bu piyasaya bir katkısı olacağını düşünmüyorum. Yeterli araç gelseydi bunun yansıması yüzde 5-10 arası indirim olurdu.” diye konuştu. Acıbadem, vatandaşların Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli otomobili TOGG için umutlu olduklarını da şu sözlerle belirtti: “Halkımızın TOGG üzerinde beklentisi büyük. Aslında buradaki büyük umutlar, beklentiler TOGG’a endeksli. Yerli ve milli olması, aracın emsallerine göre çok şık ve teknolojik olması, elektrikli bir sisteme geçiş ve bugün akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, aracın fiyatının çok uygun olması beklentisi ve TOGG için faizsiz satışa çıkması gibi beklentilerin olması, TOGG’u daha cazip kılıyor. Yani kısacası aslında tüm umutlar TOGG için.”

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim