Başta imalat sanayi olmak üzere işletmelere ve girişimcilere katkı sağlayan KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) girişimcilik, Ar-ge, işletme geliştirme gibi başlıklar altında, 16 farklı programında destek veriyor. KOSGEB Konya Müdürü İsmail Özdemir, işletme ve girişimcilerin destek almak için hangi şartları sağlaması gerektiği hakkında bilgi verdi.

‘GİRİŞİMCİLERİN DESTEK İÇİN EĞİTİM ALMASI ŞART’

Genel olarak KOSGEB desteklerinden faydalanmak için ön şart bulunmadığını söyleyen Özdemir, imalat sanayi başta olmak üzere işletmelere ve girişimcilere katkı sağlayan KOSGEB girişimcilik, Ar-ge, işletme geliştirme gibi başlıklar altında, 16 farklı destek programına destek verdiğini; Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olan işletmelerin KOSGEB veri tabanına kayıt olarak desteklerden faydalanabileceklerini ifade etti. Girişimcilik desteği için, girişimci adayının işletmesini kurmadan önce, kurmayı planladığı işletmenin sitede bulunan eğitimleri tamamlaması gerektiğini vurgulayan Özdemir, eğitimler hakkında ‘‘Girişimci adayı, kurmak istediği işletmenin faaliyet konusuna göre online olarak girişimcilik eğitimini tamamlamalıdır. Mevzuatımızda geleneksel girişimcilik olarak adlandırılan faaliyetleri yürütecek olanların Geleneksel Girişimci Eğitimi’ni, ileri girişimci statüsünde olanların ise Geleneksel Girişimci Eğitimi ile birlikte İleri Girişimci Eğitimi’ni tamamlaması gerekmektedir. Eğitimlerden sonra resmi işlemler halledilip KOBİ beyannamesi doldurup onay alınması gerekir.’’ dedi. Özdemir, destek programlarına işletme açıldıktan sonra, Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programına ise işletme kurmadan önce ar-ge girişimcisi olarak da başvuru yapmak gerektiğini söyledi. Destek verilen süre hakkında konuşan Özdemir, ‘‘Her bir programın mevzuat ile belirlenmiş bir süresi bulunmaktadır. Örneğin girişimcilik desteklerinde program süresi 2 yıl iken KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’nda program süresi 36 aya kadar çıkabilmekte.’’ ifadelerini kullandı.

‘2,3 YA DA 5 İŞLETME, AYNI PROJEDE YER ALABİLİR’

Girişimcilik desteği kapsamında verilen bazı desteklerin geri ödemeli bazılarının ise geri ödemesiz olduğunu söyleyen Özdemir, bu kapsamda verilen eğitimlerin tamamen çevrimiçi ve sertifikalı olarak verildiğine dikkat çekti. ‘‘Projenizin uygun olduğu destek programı için kosgeb.gov.tr üzerinden başvuru yapabilir ya da müdürlüğümüzü ziyaret edebilirsiniz.’’ şeklinde konuşan Özdemir, İş birliği Destek Programı’ndan bahsetti. Özdemir, bu projede küçük ve orta ölçekli işletmelerin birbirleriyle veya büyük işletmelerle ortak çalışma kültürünün geliştirilmesine ve karşılıklı fayda ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikte iş birliklerine katkı sağlamak amacıyla 2,3 veya 5 işletmenin ortak projede çalışabileceğini söyledi. Türkiye ve Konya’nın ekonomik olarak gelişmesinde en önemli rolü oynayan KOBİ ve girişimcilere teşekkür eden Özdemir, ‘‘Hedefimizdeki büyük ve güçlü Türkiye’ye ancak üreterek ulaşabiliriz. Biz de KOSGEB olarak bu büyük görevin en önemli üstlenicileri olan KOBİ’lerimizi ve girişimcilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. KOSGEB desteklerinden faydalanmak için herhangi bir aracıya ihtiyaç yok, bütün destek süreçlerini kosgeb.gov.tr üzerinden gerçekleştirebilir; destek süreçleri, başvuru şartları gibi konularda bilgi almak için müdürlüğümüzle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.’’ dedi.

HACER CEYLAN

Konya’dan aldığı güçle liderliğe! Konya’dan aldığı güçle liderliğe!

Editör: TE Bilişim