Korona nedeniyle bir süredir açılamayan ve bu sene yeniden düzenlenmeye başlayan ‘Konya Uluslararası Tarım Fuarı’ ikinci gününde de dolup taşıyor. Tarım sektörünün kalbi Konya’da atarken fuara katılan firmalar, ziyaretçilerin yoğun akınına uğruyor. 12 Mart’a kadar devam edecek olan fuarda tarım ve hayvancılık üzerine birçok yeni ekipman sergileniyor. Konya Tarım Fuarı’nda 20 ülkeden 461 firma ve firma temsilciliğine ev sahipliği yapıyor. Fuara katılan firma temsilcileri satışların iyi olduğunu ifade ederken yoğun talep gördüklerini söylediler.

‘FUAR GÜZEL GEÇİYOR’

Buyruk Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Buyruk, tarım fuarın bu yıl beklentileri karşıladığını söyledi. Ziyaretçilerden yoğun ilgi gördüklerini aktaran Buyruk, “Tarım Fuarı bu yıl güzel geçiyor. Düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Önceki yıllara göre daha kapsamlı bir fuar olmuş. Ziyaretçiler stantlarımızı geziyor ve inceliyor. Bizde tarımsal ekipmanlarımızla birlikte fuardaki yerimizi aldık. Seneye de katılmayı düşünüyoruz. Tarım sektörünün kalkınması açısından önemli bir organizasyon olduğunu düşünüyoruz. Fuar sayesinde tarım sektörü biraz daha canlanmış olacak” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

‘ÇİFTÇİLERDE BİZLERDE MEMNUNUZ’

Deutz Fahr Traktör Satış Temsilcisi Zeynep Kurt ise, pandemiden sonra Tarım Fuarı’nın yeniden düzenlenmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını aktardı. Çiftçilerin fuarı en az kendileri kadar özlediğini beyan eden Kurt, “Fuarımız biliyorsunuz iki yık kovid salgını nedeniyle yapılamamıştı. Aradan geçen süre zarfında sektörümüz biraz zarar görmüştü.

Şimdi ise tarım fuarı sektöre büyük katkı sağlayacak. Çiftçilerimizin ilgisinden alakasından çok memnunuz. Müşterilerimizin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Bizleri ziyaret eden ve tercih eden tüm çiftçilerimize teşekkürlerimizi sunarız. Onların ihtiyaçlarını firma olarak gidermek zorundayız. Fuara tüm üreticilerimizi davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘TARIM FUARINDA POTANSİYEL VAR’

Tarım Fuarına katılan firmalardan birisi ise Şakalak Tarım oldu. Konya’nın tarım sektöründe en çok tercih edilen firmalardan biri olan Şakalak, ziyaretçilerini bekliyor. Şakalak Tarım sahiplerinden Mustafa Genç, her yıl olduğu gibi bu yılda fuara katılmaktan memnuniyet duyduklarını aktardı.

Konya’nın uluslararası arenada Tarım Fuarı’nın bir fırsat olduğunu ifade eden Genç, bu potansiyelin iyi değerlendirmesi gerektiğine işaret ederek, “yani tarım makineleri üreten ülkelerle, Türkiye'yi karşılaştırırsak kesinlikle geride değiliz. Bizim ürünlerimiz Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine gidiyor. Gelişmiş olarak tanımlanan Avrupa ülkelerine makine gönderiyorsak, sektörümüzde onlardan geride değiliz demektir” dedi.

‘ŞUAN İNANILMAZ BİR TALEP VAR’

Kom Değirmen Yetkili Servis Uzmanı Mustafa Koman ise, bu kadar yoğun talep beklemediklerini yoğun ilgi gördüklerini açıkladı. Koman, “Şuan beklediğimiz talebin çok çok üstünde bir durumdayız. Tarım Fuarı biz açısından baya yoğun geçiyor. 2021 model Türkiye’de ilk defa yapılan, daha yeni teknolojik ekipmanlarımız ile birlikte tarım fuarına katıldık.

Tarımsal ürünlerimiz son sistem teknolojiye sahip. Şuan satışa sunduğumuz ürünlere üreticilerimiz yoğun ilgi gösteriyor. Bizde ilgiden dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. 1985’den beri tüm Türkiye’ye hizmet veren firmamız uzmanlaşmış ekibiyle birlikte silaj paketleme makinaları üretmeye devam edecek. Firma olarak gelişen ve büyüyen teknolojileri takip ederek, üreticilerimize en iyi şekilde hizmet verme amacındayız” şeklinde konuştu.

‘FUAR İÇLER ACISI BİR DURUMDA’

Alparslan Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Erdirençelebi fuarın bu yıl beklentilerin altında kaldığını iddia etti. Erdirençelebi, “Sektörün merkezi konumunda olan Konya bu özelliği sayesinde tarım makinaları üreticilerinin bölgede gelişmesine olanak sağlamaktadır.Bu sene fuar çok durdun ve durağan geçiyor.

Ziyaret çok ama vatandaşlardan yeteri kadar talep yok. Bence şuan kuru kalabalık var. İçler acısı bir durumdayız. Bu durgunluğun gelen zamlardan kaynaklandığını düşünüyoruz. Fiyatların yüksek olmasından dolayı çiftçiler ürünleri almak istemiyor. Bu durum bizleri korkutuyor. İnşallah seneye fuar daha iyi ve berekerli olur. Temennimiz hem sektöre katılan firmaların hemde üreticilerimizin kazanması. Herşeyin hayırlısı olsun” diyerek düşüncelerini aktardı.

‘ÇİFTÇİLER MUTLU BİZLERDE ÖYLE’

TÜMOSAN Satış Müdürü Muhammed Ali Koçak ise, tarımın kalbinin Konya’da attığına vurgu yaptı. Fuarın ekonomik kalkınmaya ciddi katkı sunacağını aktaran Koçak, “Fuarın hem firmalar hemde çiftçilerimizin beklentilerini karşıladığını düşünüyoruz. Şuanda talep çok zaten. Motorlarımızda yeni çıktı. Trakötlerimizde yeni özellikler var. Şuan çiftçilerde mutlu bizlerde mutluyuz.

Özellikle yurt içinden ve yurt dışından fuara gelen ziyaretçiler tarafından yoğun ilgiyi görüyoruz. TÜMOSAN zaten uluslarası olarak tanınan bir firma olduğu için yurt dışından ürünlerimize büyük ilgi mevcut. Her yıl düzenli olarak katılıyoruz seneye de yeni ekipmanlarımızla yine tarım fuarında olacağız” şeklinde görüş belirtti.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim