Resmi Gazete’de yayımlanan ilaç karlarına dair Cumhurbaşkanı kararı, eczacıların beklentilerini karşılamadı. Bartın’da maden ocağında meydana gelen pattama nedeniyle Büyük Eczacı Mitingi’nin iptal edilmesine yönelik açıklamalarda bulunan 5.Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, alınan kararın kesin bir çözüm olmadığını ve haklarda iyileştirmeye gidilmediği takdirde mitingin yeniden düzenleneceğini belirtti. Türk Eczacıları Birliği, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle, pazar günü Ankara'da düzenlenecek "Büyük Eczacı Mitingi"ni erteleme kararı almıştı.

‘EN BÜYÜK PROBLEM, MUHTAP BULAMAMAK’

Mitingin daha ileri bir tarihe ertelendiğini söyleyen Koru, eczacıların sorunları hakkında konuştu: Koru, “Bizim sorunlarımız değişmedi, devam ediyor. Çok ciddi sorunlar var, ilk beklentimiz; vatandaşla karşı karşıya geldiğimiz konular olan ilaç yoklukları ve aşırı ilaç farklarının kaldırılması. Kamu eczacılarının mali ve özlük haklarında iyileştirilmelere ihtiyaç var. Muhatap bulamamak, en büyük problemimiz ve Türk Eczacılar Birliği’nin Sağlık Bakanlığı tarafından muhataba alınmasını istiyoruz. Ekstra bir şey istemiyoruz, biz sadece hakkımızı istiyoruz. Kovid-19 vakaları olduğu dönemlerde en ön saflarda sağlık çalışanları olarak bizler yer aldık ve vatandaşlarımızın ilaca ulaşımı hiçbir şekilde aksamadı. O dönemde en fazla can kaybı bizim sektörümüzden oldu.” ifadelerini kullandı.

‘HAK ETTİĞİMİZ DEĞERİ GÖRMEK İSTİYORUZ’

Türkiye’de 27 bin aktif eczane olduğunu belirten Koru, “Her eczanede ortalama 3 kişi çalıştığı ve bu kişilerin aileleri hesaba katıldığı zaman yaklaşık 400-500 bin kişi karşımıza çıkıyor. Bu da azımsanamayacak, ciddi bir rakam. Türk Eczacılar Birliği olarak resmi müracaatımızı yaptık ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bu konunun bire bir görüşülmesini daha doğru buluyoruz. Pek çok sektöre gerekli iyileştirilmeler yapılırken, yaklaşık olarak 500 bin kişinin karnının doyduğu bir sektörü görmezden gelmeyeceğini düşünüyoruz. Sektörümüzün iyileştirilmesi, vatandaşlarımızın da yararına olacaktır. İlaç, bizim raftan indirip verdiğimiz bir şey değil. Reçeteyi yazan doktor ancak nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili bilgiyi bizler veriyoruz. Eczacılar, sadece hekim reçetesiyle ilgilenmiyor; her konuda en yakın sağlık danışanları ve eczacıların da hak ettiği değeri görmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘GÜNDEM OLMAK DEĞİL, ÇÖZÜM İSTİYORUZ’

İlaç fiyat kararnamesindeki en son değişikliğin 2009 yılında yapıldığını belirten Koru, geçen hafta ilaç fiyatlarına gelen kârı değerlendirdi. Koru, “Çok enteresandır ki ilaca gelen her zam, eczacıların kazançlarını azaltmaktadır. Eczacıların çalıştırdığı insanlar, nitelikli ve belirli bilgi birikime sahip insanlar. Çalıştırılan eczacı ücreti, kira gelirlerindeki artış ve diğer giderlerle birlikte, gelir fiyatları gider fiyatlarını karşılamamakta. 2009’dan bu yana bir güncelleme yapılmadı ve 13 yıldır güncelleme yapılmamış olması, kabul edilebilir bir şey değildir. Yapılan güncelleme, 2009 yılındaki standartlarımızın yakınından bile geçmiyor. Son düzenleme, olumlu bir düzenlemedir ancak ilk zamla beraber yok olacak olan ve stabil olmayan bir karardır. Bu ilaç kararnamesinin bir standarda bağlanmasını ve tekrar tekrar gündem olmamasını istiyoruz. “dedi.

‘ETKİNLİK KOLİLERİ BARTIN’A GÖNDERİLDİ’

Konya’dan aldığı güçle liderliğe! Konya’dan aldığı güçle liderliğe!

Yaşanan maden kazasının ardından, büyük bir hazırlık yapılan Büyük Eczacı Mitingi ’nin iptal edildiğini söyleyen Koru, “Çok ciddi bir facia yaşandı, bu yüzden alınan iptal kararı, yerinde ve çok doğru bir karardı. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Bu etkinlik için birçok hazırlık yapılmıştı ve uzak illerden gece saatlerinde otobüsle yola çıkan meslektaşlarımız vardı. Yapacağımız etkinlik için hazırlanan yiyecek kolileri vardı, iptal edilen miting sonrası arkadaşlarımızdan bazılarıyla bu koliler Bartın’a ulaştırıldı.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim