Üçüncü Yeni Fikir ve Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Enes Yaylalı, Üçünü Yeni Fikir ve Edebiyat Dergisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Edebiyat camiası için ciddi bir sorumluluk yüklenerek inanmış gençler olarak böyle bir yola girdiklerini belirten Yaylalı, “Biz, Üçüncü Yeni'leriz. Bizler için önemli olan tek şey edebiyatla iç içe olmamızdır; yıllarca orada kalmış paslı bir çiviyi yerinden sökmek kadar yaşamanın zorlaştığı şu günlerimizde edebiyatın bütünleştirici gücünü ruhlarımıza armağan ediyoruz” dedi.

Üçüncü Yeni adıyla bir dergi çıkarma fikri nasıl ortaya çıktı?

Takvimler 2017 Kasım ayını gösteriyordu, henüz üniversite öğrencisi iken bir grup genç o anki dava hevesiyle böyle bir çalışma yürütmeye karar verdik. Fakat bu, hevesle sınırlanmadı; davamızı layıkıyla yaşamak için elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Üçüncü Yeni denilmesi ve bir dergi çıkarılması öncelikle Konya için akabinde ulusalda tüm edebiyat camiası için ciddi bir sorumluluktu. Bir grup inanmış gencin adımları demek doğru olacaktır.

Üçüncü Yeni Dergisi ekibi kimlerden oluşuyor?

Ben Üçüncü Yeni Fikir ve Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Enes Yaylalı. Aynı zamanda Psikolojik Danışmanım. İmtiyaz Sahibimiz Mehmet Enes Özcan Pütürge Diyanet Gençlik Koordinatörüdür. Bu yola birlikte çıkan ve dergimize bu ismi veren 2 kişiyiz. Genel Koordinatörümüz Emrah Subaşı, yönetim kurulu üyelerimiz Hatice Sümeyye Kurt, Beyza Nur Yılmaz, Mehlika Tosun, Büşra Kızılkaya ve Duygu Şimşek'tir. Bunun dışında onlarca ilde şehir temsilcimiz ve Çalışma Ekibi adı altında faaliyet gösteren bir ekibe sahibiz. En önemlisi de ulusalda bizi seven ve okuyan okurlarımızdır.

Üçüncü Yeni Dergisi’nde neler var? İçeriği nelerle harmanlıyorsunuz?

Üçüncü Yeni adından da anlaşılacağı üzere, fikir ve edebiyat dergisidir. Bu bağlamda içeriğimizde deneme, makale, öykü, şiir ve yazınsal çalışmalar yer almaktadır.

Derginin dosya konuları nasıl belirleniyor? Bugüne kadar hangi dosyaları yayınladınız?

Her sayımızda bir dosya konusu mutlaka olur. Bu konular, toplumun güncel ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olmalıdır. Bu minvalde tüm konularımız özenle seçilmektedir. Lakin konu olması bize bir sınırlılık değildir, belli bir ölçütte bağımsız eserler de kabul edilmektedir. Son sayımızda ilim olmak üzere önceki sayılarımızda; tefekkür, değerlerimiz, vefa, paylaşmak, varoluş ütopyasında insan ve daha nice konuyu gündeme taşımış olduk.

Üçüncü Yeni Fikir ve Edebiyat Dergisi’nin farkı nedir?

Var olan tüm görüşleri ayrım gözetmeksizin hoşgörüyle çatısı altında toplaması; yalnızca ortak bir paydada buluşmakla yetinmeyip birlikte çalışıp, bu yola baş koymuş herkesle hedefe ulaşmak için uğraşmasıdır. Edebiyatın birleştirici ve iyileştirici gücünden ilham alıp yolunu ona göre çizmesidir.

Sizce bir derginin misyonu ne olmalı?

Bir derginin misyonu çok farklı noktalara değinebilir. Keza çevremizdeki dergilerde de bunu görüyoruz. Doğru ya da yanlış birçok düşünce barınıyor. Bence bir derginin misyonu topluma karşı sorumluluğunu bilerek bunun için toplanan bireylerin eserlerini coğrafyalar ötesine ulaştırmak olmalıdır.

Üçüncü Yeni Fikir ve Edebiyat Dergisi nerelere ulaşıyor?

Üçüncü Yeni Fikir ve Edebiyat Dergisi pandemi öncesinde 26 şehre temsilcilik veren bir dergiydi. Şu an aktif olarak 10 ilde temsilcimiz bulunuyor. Ulaşım konusunda ise 81 ile ve 3 ülkeye ulaşmış bir dergiyiz.

Her akım o toplumun edebiyat ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Peki Üçüncü Yeni akımı hangi eksikliklerden dolayı şekillenmiş, bulunduğu toplumda neleri tamamlamak istemiştir?

Geçmişten bugüne kadar bu topraklarda yeşeren onlarca akım, milyonlarca fikir; daima toplumun içinde bulunduğu buhranla, insanın kendi içinde yaşadığı devinimlerle birlikte can bulmuştur. Yeri geldi halk şiirini reddedip divan şiirini yücelttiler; yeri geldi kafiyeyi küçümseyip serbest tarzı kutsadılar. Hepsinin inandığı, savunduğu, her kesimce anlaşılması için mücadele verdiği bir düşünce vardı. İşte biz Üçüncü Yeni'ler olarak tüm bu fikir ve edebiyat akımlarının tamamını kabullendik ve hepsine aynı hoşgörü ile kucak açtık. Artık bu toplumda, bu insanların sağ-sol, uyaklı-serbest, divan-halk vb gibi ayrımları gözetmeden tüm eserlere kapısını açacak bir akıma ihtiyacı vardı. Bu noktada Üçüncü Yeni akımını ortaya koyduk. Öyle ki; logomuza bir "çatı" simgesi koyduk. Tüm fikirleri tek bir "çatı" altında toplamak niyetiyle. Misyonumuz; ayrım gözetmeden herkese kapımızı sonsuz hoşgörüyle açmaktır. Biz, Üçüncü Yeni'leriz. Bizler için önemli olan tek şey edebiyatla iç içe olmamızdır; yıllarca orada kalmış paslı bir çiviyi yerinden sökmek kadar yaşamanın zorlaştığı şu günlerimizde edebiyatın bütünleştirici gücünü ruhlarımıza armağan ediyoruz.

Son olarak logonuzu sormak istiyoruz. Logonuzun anlamı nedir, ne anlatmak istemektedir?

En üst tarafta bulunan kitap, edebiyatın en güzeli ve bize rehber olan Kuran-ı Kerim'i temsil ediyor. Hemen altında bulunan çatı, edebiyatın bütünleştirici gücünü kullanarak herkesi tek çatı altında kucaklamamızı temsil ediyor. İki tüy, edebiyat için iki derginin birleşmesi anısına konulmuştur. Romen rakamlarıyla üç, “Üçüncü Yeni” ismimizi temsil ediyor. Divit ve içine düşen damla, gözyaşı ve kanımızla bu davanın mücadelesini sürdüreceğimizin göstergesidir. Kalemimiz gücünü bu davadan almaktadır. Çerçevedeki defne yaprağı ise hem barışın hem de zaferlerimizin sembolüdür.

Editör: TE Bilişim