1987 yılında sektöre adım atan Enes Metal şimdilerde Enes Grup çatısı altında dört şirket ile Konya ekonomisine ve istihdamına katkı sağlıyor. 1987 yılında metal sektörü ile sektöre giren firma, Lider Trailer, Ahren Makine Enes Metal, Lider 1453 axle ( Dingil ) markalarıyla 88 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla büyük bir başarı sergiliyor. Ayrıca dingil, döner dingil ve hidrolik dingil üretimini kendi bünyesinde gerçekleştiren ilk treyler firma üreticisi olma özelliğini taşıyor. Ayrıca yurt dışına Çelik konstrüksiyon fabrika imalatı dahil olmak üzere sıfırdan anahtar teslimi fabrikalar kuruyor.Enes Grup’un ikinci kuşak yöneticisi Enes Küçüktopal, “Konya sanayisi son 10 yıldır marka üretmeye başladı. Biz istersek yaparız” diye konuştu.

Enes Küçüktopal kimdir?

İstanbul Ticaret Üniversitesi mezunuyum. 2010 yılında tam anlamıyla şirketteki görevime başladım. Şu anda Lider Dorse’nin Genel Müdürü olarak görevimi sürdürüyorum. 1987 yılında dedemizin kurduğu firma babama geçmiş. Şu anda babam artık bize sorumluluğu devretti.

Ne tür üretim yapıyorsunuz?

Biz Enes Grup olarak dört ana kolda faaliyet yürütmektedir. Enes Metal, Lider Dorse, Ahrem Metal ve Lider 1453 Dingillerini üretiyoruz.

Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?

Şu anda 100 kişi istihdam ediyorum. Daha önceden 4 farklı kolda faaliyet gösterdiğimiz fabrikalarımızı da burada tek çatı altında topladık.

Sadece yurtdışı mı çalışıyorsunuz?

Evet sadece yurtdışı.

İç pazara ürün satmıyor musunuz?

Hayır iç pazarda yokuz.

Pandemi sizi nasıl etkiledi?

Pandemi bittikten sonra Ahrem Metal olarak büyük bir atak yapacağımıza inanıyoruz. Lider Dorse olarak ise bizi etkilediği söylenemez tam tersine biraz daha yoğun çalışıyoruz diyebiliriz.

Devlet desteği kullandınız mı?

Kullanmadık.

Pandemide beklentileriniz ne oldu?

Bu kısıtlamalardan etkilenmememiz gerektiği konusunda beklentilerimiz oldu. Zira ihracat ağırlıklı çalışıyoruz. İşlerimizin aksamaması konusunda meslek örgütleri ile de görüşmelerimiz oldu ve bu konuda da yardımcı oldular. Hafta sonu yasaklarına takılmadan üretimimize devam edebildik. Onun dışında teşvikler de oldu ama biz hiçbirini kullanmadık.

Hedefleriniz neler?

Burası 28 bin metrekarelik bir alan. Şu anda 10 bini kapalı alan ve hedefimiz bu kapalı alanın oranını büyüterek üretimimizi artırmak. İstihdam da üretimimize paralel olarak artacak. Argeye önem vererek yeni projeler de geliştirmek istiyoruz.

Yeni projeler nelerdir?

Aliminyum silobaz işimiz var onu başarmaya çalışıyoruz. Döner dingillerde argemizi tamamladık şu anda seri olarak üretimi yapıyoruz ve büyük bir Pazar payına sahibiz.

Burada bir gününüz nasıl geçiyor?

Son 5-6 ayda planlamalarla geçiyor. Biz Avrupa standartlarında ürün yaptığımız için testler ve arge çalışmalarıyla geçiyor. Ekipmanlarımızı geliştirdik. Bu ekipmanların çalışmaları da bizim buradaki bütün günümüzü alıyor.

İş harici neler yapıyorsunuz?

Dediğim gibi işimiz bütün zamanımızı alıyor dolayısıyla sosyal hayata pek vaktimiz kalmıyor. Dere’de bir bahöemiz var o bahçeyi ekip dikiyoruz. Hafta sonları zaman bulursam arkadaşlarla bir araya geliyoruz. Keman çalıyorum mesela. Üniversitede bir film izlemiştim ve oradaki keman sesi daha doğrusu tınısı çok hoşuma gitti. Sonra İSMEK’te keman dersi almaya başladım.

Keman çalmak adına Konya’da bir araya geldiğiniz bir grup var mı?

Hayır yok. Biz zaten kapalı alanlarda arkadaşlarla çalışıyoruz. o alan telefon almıyoruz mesela. Arkadaşlarımız da zaten hepsi sanayici arkadaşlarımız. Hepsi keman değil tabi farklı enstrümanlar var.

STK’larda göreviniz var mı?

Benim yok ama onlarla ağabeyim ilgileniyor. Ben daha çok üretim kısmında olduğum için pek o taraflarda merakım yok.

Gençlere tavsiyeleriniz ne olur?

Biz sürekli araştırırdık ama bugün gençler araştırmayı sevmiyor. Şimdiki gençler sürekli bir oyun, internet gibi alanlarda vakit öldürüyorlar. Gençler zamana baygın bakıyorlar. Gençler sosyal medyayı kullansınlar ama sanal olarak kalmasınlar. Merak ettiği şeylerin üzerine gitsinler.

Marka üretme konusunda eksiğimiz var mı?

Konya’da bazı sektörlerde kalite üretmeye başladık. Yani Konya sanayisi son 10 yıldır marka üretmeye çalışıyor. Şu anda artık bizi takip eden ülkeler var. Biz firma olarak yeni ürünler yaptık. Artık Konya sanayisi her şeyi yapıyor. Talep olduğu sürece tekeden süt çıkarırız. Yeter ki, talep olsun.

MEHMET ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim