Siyasette günlerdir yaşanan hareketli gelişmelerin ardından nihayet Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayını açıkladı. 6 Mart’ta Saadet Partisi genel merkezinde yapılan 6’lı masa görüşmelerinin ardından Millet İttifakı’nın adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana oldu. Millet İttifakında aylar öncesinden Kılıçdaroğlu’nun aday olması bekleniyordu. Ancak Millet İttifakı’nın kazanması halinde ülkenin nasıl yönetileceği ise vatandaşın kafasında soru işareti bırakıyor. Altılı masanın aldığı karara göre, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olması halinde, diğer parti liderleri ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Cumhurbaşkanının alacağı tüm kararlar ise diğer parti liderlerinin de uzlaşması sonucu alınacak. Vatandaşlar ise bu yöntemle ülkenin yönetilemeyeceğini belirterek, Altılı Masa’nın güven vermediğini belirtiyor.

TEK BAŞINA KAZANAMAMIŞTI!

Orhan Gültekin, yapılacak olan seçimin vatandaşlar için hayırlı olmasını dilediklerini belirtti. Millet İttifakının aday belirleme noktasında aylar süren toplantılar neticesinde sonuç alındığını belirten Gültekin, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek başıma kazanma imkânı yoktu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı yanına alarak seçime gidecek. Diğer 5 partinin genel başkanları da anlaştılar. Türkiye için inşallah hayırlısı olur.” diye konuştu.

‘İLK DÜŞÜNÜLEN ADAY FARKLI OLABİLİR’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasına şaşırmadıklarını ifade eden Emin Ateş ise, asıl adayın farklı belirlenip nihayetinde Kılıçdaroğlu’nun aday yapıldığını iddia etti. Millet İttifakı’nın kazanamayacağını düşündüğünü cümlelerinde belirten Ateş, “Benim görüşüm, farklı bir kişi aday çıkarılacaktı ancak masada bir şeyler ters gitti ve aday olarak Kılıçdaroğlu gösterildi. Bence kendileri de kazanamayacaklarını anladıkları için Kılıçdaroğlu’nu aday göstermek istediler. Kazanacaklarını sanmıyorum.” dedi.

‘İNANCIM YOK!’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının yanında 5 genel başkan ve 2 belediye başkanının da cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı, Millet İttifakının vaatleri arasında. Konuyu değerlendiren Ateş, 6’lı masadaki genel başkanların ülke yönetecek donanıma sahip olmadığını düşündüğünü belirtti. İttifakın aday çıkarma noktasında bile güçlük çektiğini söyleyen Ateş, “Kendi aralarında bile anlaşamıyorlar. Eğer Kılıçdaroğlu kazanır ve ismi geçen 7 kişi cumhurbaşkanı yardımcısı olursa, alınacak bir kararda yine sıkıntıya düşerler; her kafadan farklı bir ses çıkacağını düşünüyorum. İki gün önce masadan kalkan bir lider, tekrar masaya oturdu. Bu masanın Türkiye’yi yönetebileceğine inancım yok.” ifadelerine yer verdi.

1 ADAYA 7 YARDIMCI!

Diğer bir vatandaş ise, 6’lı masanın deprem döneminde bölgeye gitmemesine tepki göstererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem çalışmalarını takdir ettiğini ifade etti. Millet ittifakında cumhurbaşkanı yardımcılığı konusunda bu kadar fazla ismin çıkmasına da tepkiyle yaklaşan vatandaşlar, “Kılıçdaroğlu tek başına başaramamış mı ki diğerlerini de yardımcı olarak yanına alıyor! Millet İttifakı’nın kazanacağını düşünmüyorum.” diye konuştu.

‘DOĞRU BULMUYORUM’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha öncede aday olması 2010 yılından bu yana 2 halk oylaması, 3 genel seçim, 2 yerel seçim ve bir cumhurbaşkanlığı seçimi kaybettiğini hatırlatan Furkan Erdiril ise, Kılıçdaroğlu’nun tekrar kaybedeceğini düşündüğünü ifade etti. Adayın yanı sıra ilk kez bir cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı yardımcılarının da belirlendiğinin altını çizen Erdiril, “Bu konuyu doğru bulmuyorum. Kendi aralarında fikir birliği sağlanmış değil. Allah korusun bir savaş çıksa, bu ittifakın iktidar olduğu bir ülkede ‘savaşa girsek mi girmesek mi’ diye düşünüp bir karara varamazlar.” ifadelerini kullandı.

‘YAVAŞ, DAHA ÇOK OY ALIRDI’

Millet İttifakı’nın farklı bir isim belirlemesinin, seçmen üzerinde olumlu etkisi olacağını düşündüğünü belirten Erdiril, “Kılıçdaroğlu yerine Mansur Yavaş aday olarak çıkarılsaydı, Milli Görüşe sahip insanlardan da oy alınabilirdi. Eminim bu şekilde bir yol izlenseydi Kılıçdaroğlu’ndan daha fazla oy kitlesine sahip olunurdu.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim