İki çocuk annesi Sibel Doğan, İzmir Depremi’nin kendisini etkilemesiyle 2020 yılında AFAD (Afet ve Acil Durum) gönüllüsü olmaya karar verdi. AFAD İl Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalarda aktif yer alan Doğan, oturduğu Selçuklu’da sağlık ve çevreye yaptığı yatırımları da beğendiğini dile getirdi.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Sibel Doğan. İki çocuk annesiyim. AFAD ‘ta aktif gönüllü olarak yer alıyorum.

Gönüllülük faaliyetlerine nasıl başladınız?

İzmir Depremi’ni televizyondan izlemiştim ve çok etkilendim. Bunun üzerine bilinçli olmam ve insanları da bilinçlendirmem gerektiğini düşündüm ve AFAD’la tanıştım. Eğitimlerimi tamamladıktan sonra hiçbir çıkar gözetmeksizin insanlara yardım etmeye başladım. Bu dünyada hiçbir şeyin kalıcı olmayıp insanlığın kalıcı olduğu düşüncesiyle çıktığım bu yola, amacım doğrultusunda devam ediyorum ve inşallah yaşadığım sürece devam edeceğim.

Gönüllük faaliyetleri kapsamında katıldığınız etkinliklerden biraz bahseder misiniz?

AFAD’la beraber okullarda okul boyama, acil durum eğitimi gibi eğitimler verdik; Konya Depremi’nde Kızılören’de çadırlar kurduk. Kastamonu felaketinde 150 kişi olarak ilk sel bölgesine ulaşan ekip, bizlerdik. Sel felaketinde mağdur bir amcanın ağlayarak ‘biz bunları yeni almıştık’ demesi, beni, çok üzmüştü. Bu işin içinde olan hiç kimse gönüllülük faaliyetlerine kayıtsız kalamıyor. Aynı zamanda iki çocuğumun sınıfında da sınıf annesiyim. Şehit ailelerinin kurduğu ‘Vatan Sağ Olsun’ gönüllülerindenim ve onlarla beraber faaliyetlerde de yer alıyorum. Sokak hayvanlarını besliyorum. Bu tür faaliyetlere katılıp insanlara fayda sağlamak beni mutlu ediyor.

Gönüllülük faaliyetlerinde unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?

AFAD olarak bir kampa gitmiştik. Orada Selçuklu Belediyesi Kent Konseyi’nden gelen arkadaşların bize ‘evde neler yapabileceğimiz’ konusunda verdikleri bilgiler benim, iyi insanların var olduğuna dair inancımı güçlendirdi. Onların verdikleri bilgiler sayesinde bende evimde atık yağları dökmek yerine ayrıştırmaya başladım. Sıfır atık konusundaki bilgilerimi komşularımla da paylaşarak belediyemizden sitemize bir atık kutusu isteyeceğiz. Bu konuda duyarlı insanların var olduğunu ve mücadele ettiğini görmek beni sevindirmişti.

Çocuklarınızın eğitim ve diğer faaliyetler konusunda kendilerini geliştirebilmesi için bulunduğunuz semtteki şartlar yeterli mi?

Çocuklarımın bulunduğu okullarda, verilen eğitim ve sonradan oluşturulan renkli, çocuklara çekici gelen kütüphaneden memnunuz. Okullarda Selçuklu’nun oluşturduğu kütüphane yenileme çalışmaları ile yepyeni kütüphanelere kavuştuk, bunun yanında zaten Selçuklu’nun her mahallesinde olan spor tesisleriyle de farklı etkinliklerle çocukların gelişimi destekleniyor. Çocukların bilinçlenmesi adına Selçuklu ve AFAD iş birliğiyle yeni projeler bekliyoruz.

Faaliyetlerde aktif olan biri olarak, Selçuklu’nun yaptığı etkinliklerden katıldıklarınız oldu mu?

Selçuklu, gençlere ve kadınlara yatırım yapan ve onların spor, kültür, sanat gibi faaliyetlerde de yer almaya teşvik eden bir belediye. Ben de bu yıl, Selçuklu’nun düzenlemiş olduğu ‘Geçmişten Geleceğe, Selçuklu’dan Söğüt’e’ kültür turlarına katılma imkânı buldum. Yemeklerden ulaşıma kadar her konuda mükemmel ve bilgilendirici bir gezi olmuştu. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Konya’nın her yerini çok seviyorum ancak Selçuklu’nun bendeki yeri ayrı.

Ne gibi eğitimler aldınız, aldığınız eğitimler günlük hayatınızı etkiledi mi?

AFAD ilk olarak çevrimiçi eğitim veriyor. Daha sonra il müdürlüğüne giderek işaret dili, telsiz, dağcılık ve çadır kurma gibi yüz yüze eğitimleri tamamladım. Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardım eğitimi aldım, onun da çok yardımı oldu. Konya’da deprem olduğunda heyecanla koşturan komşularıma soğukkanlılıkla yardımcı oldum ve neler yapmaları gerektiğini aktardım. Gözümün önünde çocuğun boğazına cisim kaçmıştı. Sadece AFAD faaliyetlerinde değil; aldığım ilk yardım eğitimiyle günlük hayatta da o çocuğun kurtulmasına vesile olmuştum. Bunun gibi günlük hayatta karşılaştığımız kazalarda da ne yapmam gerektiğini öğrendim. Allah kimseye yaşatmasın ama yaşadığımızda da nasıl soğukkanlı olabiliriz, bunu öğrendik. Herkesin dünyaya faydalı olmak adına küçükte olsa katkı sağlayabileceği kanaatindeyim. Güzellik istiyorsak, faydalı olalım.

Selçuklu’nun, oturduğunuz semtte yaptığı sağlık yatırımlarından memnun musunuz?

Selçuklu ilçesinde oturan biri olarak Selçuklu, sadece bizim mahallemizde değil; diğer bütün mahallelerin gelişmişlik düzeyine dikkat eden bir belediye. Evimizin arka kısmında sağlık ocağı var, sağlık yatırımları konusunda gerçekten ön plana çıkan bir girişimcilik var, bunun için Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı Bey’e teşekkür ediyorum. Belediye, çalışanlarına da Afet Farkındalık Eğitimi veriyor, bu konuda da takdir ediyorum.

Gönüllük faaliyetlerine zaman ayırmanın iş ve özel hayatınızı olumsuz etkilediği anlar oldu mu?

İşe başlarken ‘Ben AFAD gönüllüsüyüm ve bana ihtiyaçları olduğunda gideceğim’ diyerek işe başladım. Kastamonu’da sel olduğu zaman işe başlayalı 4 gün olmuştu ve ona rağmen Kastamonu’da bulundum. Okullarda çocuklara bilgilendirme eğitimlerinde iş yerimden izin alarak etkinliklere katılıyorum. Sağ olsun onlar da izin veriyorlar. İki tane oğlum var, onlarda olumsuz etkilenmek bir yana, ‘anne yine mi AFAD’a gidiyorsun, bizde gidelim’ diyor. Öğrendiğim bilgileri onlarla da paylaşarak onlarında bilinçlenmesini sağlıyorum. İkisi de ileride gönüllü olmak istediğini söyledi. Bu yüzden mutlu olduğum işi yapmanın olumsuz tarafları görülmüyor bile. Bazen ‘kaç para alıyorsun, gönüllülük için bu iş yapılır mı’ diyenler oluyor ancak topluma bu bilinci inşallah aşılayacağız.

Global şirketin Türkiye ayağı! Global şirketin Türkiye ayağı!

Son olarak Selçuklu’nun çevre duyarlılığı ve diğer çalışmalarından memnun musunuz?

Bu konu hakkında kısa bir şey söyleyeyim, gerisini siz anlayın: Ben çok fazla uyuyan bir insan değilim. Gece ya da sabah uyandığımda pencereden baktığım zaman belediye işçilerinin parkta çalıştıklarını görüyorum. Park, bahçelere bakıldığı zaman zaten şikayetçi olan birini göremezsiniz.

HACER CEYLAN